Echo Mia MIDI czy Waveterminal 192X ?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Velu
Kontakt:
Echo Mia MIDI czy Waveterminal 192X ?

Post autor: Velu » wtorek 27 sty 2004, 20:17

Pytanie jak w temacie! Jestem posiadaczem karty Echo ale musze kupić drugą karte do innego kompa! Podobno ESI lepiej działa pod VSTi czy ktoś porównywał bezpośrednio te karty proszę o obiektywną odpowiedż! Robert

Awatar użytkownika
Velu
Kontakt:

Re: Echo Mia MIDI czy Waveterminal 192X ?

Post autor: Velu » czwartek 29 sty 2004, 12:32

Ponawiam pytanie! Podobno to są najpopularniejsze karty (wylaczam SB Live! :) ) i nikt nic nie wie ? Chodzi mi zwłaszcza o sterowniki - które śą bardziej bezproblemowe, stwarzają niższą latencję, i można lepiej skonfigurować, które mniej obciążają CPU i Ram i.t.d.

Robert

Grey

Post autor: Grey » czwartek 29 sty 2004, 14:46

Witaj!

Mam WT192X z interfejsem M/IO D/IO i zasadniczo nie mam absolutnie żadnych zastrzeżeń do tej karty jak i do jej sterowników, wszystko działa tak jak chciałem a nawet lepiej, może jak dla mnie jedynym mankamentem tego konkretnie modelu jest tylko jedno wejście audio.

Karta pracuje u mnie na płycie Asus P4B (SDRAM) Pentium 4 1,5 GHz pod WinXP z buforem 128 a nawet 64.

Niestety nie miałem natomiast żadnej styczności z kartą Echo Mia MIDI, jednak kilku forumowiczów uskarżało się na problemy w działaniu tej karty z niektórymi płytami głównymi PC.

Pozdrawiam!
eis, eis, baby!

Awatar użytkownika
msieczko

Post autor: msieczko » czwartek 29 sty 2004, 16:09

podpisuje sie pod Waveterminalem - bardzo bezproblemowa praca i super sterowniki (wciaz nowe wersje - ostatnia wersja 4.0 przyniosla pare fajnych nowosci). Bardzo cenię sobie funkcję directwire (krosownica sygnałów z różnych sterowników).

Echo znam tylko ze słyszenia (nie pracuję na niej) ale też jej właściciel się nie skarżył.
Warszawa - 'home' studio

Awatar użytkownika
Helmer

Post autor: Helmer » czwartek 29 sty 2004, 20:10

Jesli nie masz problemow z pierwsza MIA, to dokup sobie druga, dla identycznej jakosci brzmienia chocby. Chyba, ze chcesz, by druga karta miala inne brzmienie.

...to tyle ode mnie

Awatar użytkownika
Bitrate

Post autor: Bitrate » czwartek 29 sty 2004, 23:06

...podpisuje sie pod Waveterminalem - bardzo bezproblemowa praca i super sterowniki (wciaz nowe wersje - ostatnia wersja 4.0 przyniosla pare fajnych nowosci). Bardzo cenię sobie funkcję directwire (krosownica sygnałów z różnych sterowników).

Echo znam tylko ze słyszenia (nie pracuję na niej) ale też jej właściciel się nie skarżył....

odac za ciosem:

...podpisuje sie pod Echo - bardzo bezproblemowa praca i super sterowniki

--

pozdrawia

bitrate [łan]

Wtek

Post autor: Wtek » piątek 30 sty 2004, 21:43

Miałem WT 192X, a obecnie mam MIA. Jeśli chodzi o sterowniki, to rzeczywiście w WT działają sprawnie, choć oczywiście zdarza się, że się "wysypią". MIA sprawiała mi problemy pod Win 98 SE, natomiast w XP jest w normie (czyli raz na parę dni się wysypuje). Generalnie, chyba sterowniki WT 192X są mniej problemowe. Natomiast, jeśli chodzi o brzmienie na wyjściu (odsłuch), zdecydowanie stawiam na MIA. WT pod tym względem jest- i tu nie boję się użyć określenia- beznadziejny! Dziwię się euforycznym opiniom na temat brzmienia tejże karty co niektórych. Jest obrzydliwie ostre i nieczytelne. No chyba, że słuchają miksu na domowych kolumnach głośnikowych. Sprzedałem ją szybko, bo moje uszy nie mogły dłużej tego znieść.
Jestem gitarzystą i wokalistą. Interesuję się homerecordingiem.

Grey

Post autor: Grey » sobota 31 sty 2004, 00:18

..... WT pod tym względem jest- i tu nie boję się użyć określenia- beznadziejny! Dziwię się euforycznym opiniom na temat brzmienia tejże karty co niektórych. Jest obrzydliwie ostre i nieczytelne. No chyba, że słuchają miksu na domowych kolumnach głośnikowych. Sprzedałem ją szybko, bo moje uszy nie mogły dłużej tego znieść. ...

śmieszne rzeczy tutaj piszesz

zapewniam Cię że brzmienie tych kart jest na tyle dobre że ewentualne różnice w brzmieniu nie mają prawa być słyszalne.

Pozdrawiam!
eis, eis, baby!

Awatar użytkownika
agr777

Post autor: agr777 » sobota 31 sty 2004, 01:35

...Miałem WT 192X, a obecnie mam MIA. Jeśli chodzi o sterowniki, to rzeczywiście w WT działają sprawnie, choć oczywiście zdarza się, że się "wysypią". MIA sprawiała mi problemy pod Win 98 SE, natomiast w XP jest w normie (czyli raz na parę dni się wysypuje). Generalnie, chyba sterowniki WT 192X są mniej problemowe. Natomiast, jeśli chodzi o brzmienie na wyjściu (odsłuch), zdecydowanie stawiam na MIA. WT pod tym względem jest- i tu nie boję się użyć określenia- beznadziejny! Dziwię się euforycznym opiniom na temat brzmienia tejże karty co niektórych. Jest obrzydliwie ostre i nieczytelne. No chyba, że słuchają miksu na domowych kolumnach głośnikowych. Sprzedałem ją szybko, bo moje uszy nie mogły dłużej tego znieść. ...

Każdy ma inny słuch, więc mówienie, że coś brzmi "ostro" jest subiektywne. Nie znam MIA, więc się nie wypowiadam. Ale mam WT192, od pół roku intensywnie eksploatuję, podpiąłem pod nią mixer i ani razu!!! komp mi zawisł z powodu karty (Win XP).

Awatar użytkownika
dolivar

Post autor: dolivar » sobota 31 sty 2004, 02:08

Mia posiada rozwiązanie ,które nazywa się PURE VAVE ,które czyta dzwięk bez posredników w postaci Windows Kernel Mixer .Dzwięk jest

bardzo czytelny,perfekcyjnie odwzorowany przestrzennie,bardzo wysokiej jakości i wierny originałowi,bardzo profesjonalny.NIESTETY

jest tylko dostępny dla SAMPLITUDE ,SOUND FORGE,ACID,COOL EDIT,

a dla Nuendo,Cubase,Sonar - nie.

Instrumenty wirtualne pod Samplitude V 7 SWIETNIE chodzą na PURE VAVE daleko wyprzedzając renomowane sekwencery.Ta wysoka jakość nie dotyczy sterowników WDM.
Czytelnik EiS od pierwszego numeru

ODPOWIEDZ