8 tracków na słabej karcie?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Malin
8 tracków na słabej karcie?

Post autor: Malin » wtorek 20 sty 2004, 20:18

Miałem okazjęprzetestować moją starą kartęmuzyczną na pełnej parze. Gdy nagrywałem 8 tracków jednocześnie, te ostatnie (7,8) zaczęły nie wyrabiać. To czego nie nagrały to zamiast zostawić puste miejsce w wave dosuwały do lewej strony to co nagrały dalej, czyli w rezultacie im dalej tym krótszy wave. Oczywiście dzięki temu że jest to perkusja to łatwo jest pociąć i ewentualnie wyrównać zostawiając dziury wwavach. Ale poje pytanie dotyczy tego jak uniknąć tego. Czy jest to wina pamięci, niewyrabianie dysku itp...

Jest to karta Guillemot MAXI studio ISIS, ale może ktoś już rozwiązywał wcześniej te problemy.

A drugie pytanie to jak najlepiej nagrać perkusję na cztery ślady. Chodzi mi o wersję bez żadnej korekcji, czyli tak aby łatwo dało się ją obrobić.

wiem że najlepsza odpoewiedzią jest praktyka, ale w tym wypadku chcę jedynie nagrać demo i nie mam czasu zbyt wiele.

Pozdrawiam Malin

www.malin.muzycy.com.pl

Posiadam wydaną autorską płytkę w klimacie przyjemnego dla ucha rocka. Sprzedaję komputery.

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Re: 8 tracków na słabej karcie?

Post autor: Tadeo » wtorek 20 sty 2004, 20:41

Co do perkusji to stopa werbel i ambienty. Co do ostatnich to musisz pokombinować z ustawieniem mic.

Awatar użytkownika
KamilFX

Post autor: KamilFX » wtorek 20 sty 2004, 20:55

...Co do perkusji to stopa werbel i ambienty. Co do ostatnich to musisz pokombinować z ustawieniem mic....

Tylko mikrofon na werbel ustaw tak żeby łapał też hi-hat bo inaczej wyjdzie lipa.
Nie ma co

Paweł

Post autor: Paweł » środa 21 sty 2004, 11:35

......Tylko mikrofon na werbel ustaw tak żeby łapał też hi-hat bo inaczej wyjdzie lipa....

??! To jak w takim przypadku obrabiać brzmienie werbla? Przecież ten Hi hat przy rozjaśnieniu będzie niemiłosiernie wywalał, a poza tym jak je według Ciebie spanoramować? Pomysł bez sensu.

A co do nagrywania na ISIS to też miałem dawniej tę kartę i nie było podobnych problemów, więc stawiałbym raczej na komputer, albo system. Tak w ciemno trudno powiedzieć.

Awatar użytkownika
radwoc

Post autor: radwoc » środa 21 sty 2004, 19:21

.........Tylko mikrofon na werbel ustaw tak żeby łapał też hi-hat bo inaczej wyjdzie lipa....

?! To jak w takim przypadku obrabiać brzmienie werbla? Przecież ten Hi hat przy rozjaśnieniu będzie niemiłosiernie wywalał, a poza tym jak je według Ciebie spanoramować? Pomysł bez sensu.

Nagrywałem dla potrzeb "szybkiego nagrania demo" jednocześnie werbel i hihat mikrofonem Sennheiser e608 (mały, przypinany mik. dynamiczny - głównie dedykowany instrumentom dętym, ale również stosowany w nagłośnieniu perkusji, koszt.ok.700 zł), przypiąłem ten mikrofon w stronę werbla tak, że jego druga strona znajdowała się "widząc" hihat.

Ostateczny rezultat był bardzo dobry (czyt. zadowalający). Korekcja była prawie niepotrzebna - do dziś nie jestem pewien dlaczego to się udało - może wpływ miała akustyka pomieszczenia, a może konstrukcja samego mikrofonu.

Być może odpowiedź nulljest tu.

W nagranie na śladzie tego mikrofonu "zostało" to co dobre z werbla i to co dobre z hi-hat'u.

Poza tym mówisz 'demo', a chcesz "spanoramować" bębny. Moim zdaniem na razie zapomnij o robieniu ekstra-panoramy nagrywając na 4 mikrofony - tym bardziej że panoramę stosujesz załaszcza do over-headów i tomów; stopa i werbel i hihat zwykle zostawia się na środku. Ale wtedy 7-8 mikrofonów potrzebujesz.

Spokojnie rozłóż w panoramie pozostałe instrumenty (git, klawisze etc.), uzyskasz spokojnie efekt "stereo".

pozdrawiam Czytelników forum i Szanowną Redakcję

radwoc

Awatar użytkownika
smal108

Post autor: smal108 » środa 21 sty 2004, 20:58

A drugie pytanie to jak najlepiej nagrać perkusję na cztery ślady. Chodzi mi o wersję bez żadnej korekcji, czyli tak aby łatwo dało się ją obrobić.

wiem że najlepsza odpoewiedzią jest praktyka, ale w tym wypadku chcę jedynie nagrać demo i nie mam czasu zbyt wiele.

...

jeżeli masz mikser i trochę mikrofonów, zrób stopę na jedn ślad, werbel z ewentualnie hi-hatem na drugi, a resztę zmiksuj na kolejne dwa. czyli spanoramowane tomy i ambienty. bardzo lubię jak przejscia przewalają się przez panoramę. nawet ambient dla mnie może być mono. ale chyba nie masz miksera. mikser to fajna rzecz!
Radhe Govinda!

Awatar użytkownika
smal108

Post autor: smal108 » środa 21 sty 2004, 21:10

...Miałem okazjęprzetestować moją starą kartęmuzyczną na pełnej parze. Gdy nagrywałem 8 tracków jednocześnie, te ostatnie (7,8) zaczęły nie wyrabiać.

te karty przecierz pracowaly na ośmiu kanłach jenoczesnie na słabych komputerach u dawaly radę. jaki masz program? myslę że powinieneś spojżeć na ustawienia. w cubase w setup audio są okienka o buforach pamięci. może tam. nigdy tego nie ustawialem bo nie mialem potrzeby ale gdybym mial ten problem to bym tam spróbowal.
Radhe Govinda!

ODPOWIEDZ