Casio - konwersja plików
Posiadam kilkanaście dyskietek z własnymi nagraniami stworzonymi na casio CTK 811ex który zapisuje je w swoich formatach .csg (Piosenka). cpt (Perkusja) .cal (Cała sesja) - Czym to przerobić na midi? Czy jest jakiś program który konwertuje to, rozpisuje, cokolwiek by móc z tym jakoś zrobić coś dalej?
Re: Konwersja plików casio - czym do midi???
Może być problem, istnieje program do konwersji SMF do formatu Casio, natomiast nie mam wiedzy, aby dało się to przekierować w drugą stronę. W/g mnie jedynym wyjściem jest próba zarejestrowania danego utworu przez MIDI OUT w momencie kiedy instrument odtwarza sekwencję i zapisanie tego na komputerze - nie widzę powodu, dla którego miałoby się to nie udać.
Re: Casio - konwersja plików
To normalny sposób, ale to tylko zapisuje utwór a nie jego poszczególne składniki. Jednym słowem: Nagrywam sobie np: mp3-kę zamiast midi i całej partytury. Stworzone przeze mnie utwory nie były zapisywane nutowo. Liczyłem na to że zostaną zapisane w formacie który kiedyś pokaże ten pełen zapis.
Dobrze, ale jak to puścisz przez MIDI OUT (a nie OUTPUT czy tam Audio Out), to Casio, będące w pewnej części przynajmniej zgodne ze standardem MIDI powinien wysłać poszczególne instrumenty/ścieżki na osobne kanały MIDI podczas odtwarzania sekwencji - a to już jesteś w stanie zarejestrować jako zdarzenia MIDI na osobnych kanałach i przekonwertować do SMF 0/1. 

Owszem, tyle że pytam o konwersję jakimś programem dlatego że jest ona dokładniejsza (W zasadzie idealnie wierna zapisowi Casio) Sygnał puszczony przez adapter tworzy tzw "brudne partytury" Nuty są przeciągnięte, wszystko zlane itp.
Najwidoczniej takiego programu po prostu... nie ma. Nie ma chyba opisanej implementacji tego formatu. Wydaje mi się, że może istnieć jakiś archaiczny program do konwertowania różnych formatów - CTK811EX ma 20 lat na karku. Niestety, sporo jest tego typu problemów jeśli chodzi o starszy sprzęt - dziwne formaty, dyskietki DD zamiast HD, dziwne systemy plików, quasi-standardy z dziwnymi headerami plików itd... Ja bym przeszukła jakieś stare fora dyskusyjne. Z tego co ja widzę, problem pojawiał się często i pozostał nierozwiązany.
Co do zapaskudzonych partytur - włącz kwantyzację, nie obędzie się też bez lekkiego czyszczenia. Innej opcji prawdopodobnie nie ma. Nauczka na przyszłość - kompatybilność rzecz święta
.
Co do zapaskudzonych partytur - włącz kwantyzację, nie obędzie się też bez lekkiego czyszczenia. Innej opcji prawdopodobnie nie ma. Nauczka na przyszłość - kompatybilność rzecz święta

Kwantyzacja pomaga ale czasem tworzy własną piosenkę. Przesuwa akcenty itd. Wiem że wszystko ma już parę lat i wcale nie opierałbym się na sentymentach tylko zmienił sprzęt ale te piosenki na dyskietkach... Dziś o kompatybilności wiem więcej - wtedy nie było nawet do tego komputera. W każdym razie dzięki za pomoc, choć kwestia otwarta.
Kwantyzację możesz dostosować na tyle dokładnie, że o ile Casio nie wysyła jakichś egzotycznych komunikatów, wszystko powinno dać się odzyskać. Kwestia - niestety - zamknięta, z uwagi na zamknięty standard tych plików, brak narzędzi oraz pewnie woli do tego, aby to "ogarnąć". Nie zgodzę się natomiast z komputerem - jak ktoś chciał, MIDI ogarnął nawet na Atari ST, Amidze czy 486 (Pentium w tych latach to jednak był wydatek). Pamiętam jednak te lata i moją przygodę z Rolandem z serii E - wtedy wymiatały i do dziś stworzono tysiące MIDów, które właśnie na nich brzmią najlepiej (SoundCanvas się kłania).
Ok, Dzięki, Pozdrawiam!