Witam! Proszę o opinie fachową. Przenoszę studio w nowe miejsce, mam możliwość zrobienia wszystkiego od zera tak jak powinno być. Nowe pomieszczenie znajduje się w piwnicy domu więc zależy mi na dobrej akustyce ale też izolacji kabiny nagraniowej gdyż często rejestrować będę tam bębny. Posiadam duża ilość absorberow z poprzedniego studia wiem jak je zawiesić więc z tym sobie poradzę, ale:
1. Co na sufit ? Jest on betonowy zwykły z małym skosem dość niski (sięgam ręką wyprostowaną przy wzroście 185) więc podwieszany odpada potrzebuje materiałów o najmniejszej grubości a maksymalnej skuteczności. Oczywiście absorbery będą powieszone też.
2. Co na drzwi drewniane miedzy reżyserką a kabiną (wełna plus materiał z obu stron wystarczą?), czy są jakieś patenty jak samemu drzwi drewniane dobrze przygotować?
3. okno między reżyserką a kabiną nagraniową mogą być dwa fixy pojedyncza szyba w każdym z przerwą miedzy ramami około 10cm w środku? Czy można gdzieś zamówić okna robione na zamówienie specjalne do tego celu? Bo zamawiam okna do domu ale hurtownia nie ma okien z przestrzenią między szybami większa niż 2cm chyba że trójszybowe ale na pewno będzie to niewiele więcej niż te 2cm. Szerokość ściany pozwala na więcej i chciałbym to wykorzystać. Czy skos szyby od strony kabiny tak by fale po odbiciu trafiały na absorbery to dobry pomysł?
4. Ściany murowane więc w kabinie planuje wylozyc je wełna mineralna ktora zostanie przykryta ściankami kartongipsowymi. To dobre rozwiązanie? Myślę że same mury wylozone absorberami w miejscach pierwszego odbicia to za mało i wełna i nida mogą pomóc. Oczywiście na nide z wełną w środku powieszone zostaną absorbery zgodnie z pomiarami.
Efekt jaki chcę osiągnąć to optymalne odizolowanie kabiny od reszty domu, przy zachownaiu akustyki na poziomie sensownym. W razie potrzeby doprecyzuję informację, licze ze znajdę tu choć jednego fachowca który mi pomoże bo już nie wiem sam do kogo z tymi pytaniami się zwrócić. Muszę najpierw te sprawy załatwić zanim zrobię pomiary i będę poprawiał akustykę już zgodnie z pomiarami za pomocą dyfuzorów absorberów itp. Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam:)