DAW w roli miksera analogowego

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
mytnik
DAW w roli miksera analogowego

Post autor: mytnik » wtorek 13 wrz 2016, 13:46

Witam, od jakiegoś czasu mam wrażenie, że kręcę się w kółko z wyborem sprzętu. Ponieważ nagromadziłem kilka gratów do jamowania cały czas myślę o większym mikserze analogowym. Potrzebuję też conajmniej 8 tracków w interfejsie. Zaczynam cos kombinować raz z grupami w mikserze, raz z insertami itd itd aż w końcu doszedłem do soundcraft signature mtk. Zakupy będę robił niebawem, ale chcę się jeszcze upewnić nad ich sensem, bo może lepiej zainwestować w kartę USB z 16 inputami i realizować wszystko w domenie cyfrowej w zaprzęgu np z icon icontrols pro? Ta opcja wyeliminuje albo ograniczy chociażby ciągłe przepinanie kabli. Pytanie tylko, czy bez żadnych przeszkód mogę wykorzystać aux/return dla podłączenioa kasoo pada jak w tradycyjnym mikserze?

Z interfejsów myslę o  tańszych rozwiązaniach Tascam 16x08, lub coś z ADATem, lub doczekam nawet może nowości od ESI http://www.esi-audio.com/products/u168xt/

Proszę o pomoc, bo nigdy nie próbowałem wielokanałowo wykorzystać DAWa jako mikser, tylko teoretyzuję w tym momencie

dzięki z góry i pozdrawiam

drummer

Awatar użytkownika
PWA

Re: DAW w roli miksera analogowego

Post autor: PWA » wtorek 13 wrz 2016, 22:37

Wydaje mi się, że ten soundcraft nie ma powrotów. Możesz zrobić wysyłkę na auxy lub na grupy, ale powrotów to ja tam nie widzę. Ja mam UFX1204 i tam mam 2 wysyłki na auxy i powroty z nich, więc mogę pomiędzy wpiąć cokolwiek i wrócić z tym na mikser.
Możesz za to przez interfejs audio miksera wysłać każdy z kanałów do DAW, tam skorzystać z jakiegoś VST i wrócić z przetworzonym sygnałem na mikserze. W takim przypadku powrót z DAW przez USB odłącza wejścia miksera.
Generalnie jakiś czas temu polemizowałem na tym forum ze Zbyniem na temat wyższości miksera analogowego z interfejsem audio w domowym studiu nad interfejsem audio i przyznaję po 2 latach, że miał rację, że to nie ma większego sensu ... w sensie miksera... no chyba, że cyfrowy
W tej chwil myślę, żeby kupić jakiś porządny interfejs, bo mi się kanały na mikserze kończą ... np. Presonus Studio 192 + preampy podpięte przez ADAT.
Natomiast, jeżeli chcesz ten mikser wykorzystywać również na imprezach bez podpinania go pod komputer, to wtedy może to mieć sens.

Awatar użytkownika
mytnik

Post autor: mytnik » środa 14 wrz 2016, 11:45

...Wydaje mi się, że ten soundcraft nie ma powrotów. Możesz zrobić wysyłkę na auxy lub na grupy, ale powrotów to ja tam nie widzę. Ja mam UFX1204 i tam mam 2 wysyłki na auxy i powroty z nich, więc mogę pomiędzy wpiąć cokolwiek i wrócić z tym na mikser.

Tak jest, ale mogę na powroty wykorzystać kanały

Natomiast, jeżeli chcesz ten mikser wykorzystywać również na imprezach bez podpinania go pod komputer, to wtedy może to mieć sens.... 

Nie, chcę mieć wpięty cały arsenał od razu gotowy do jamowania i rejestracji bez przepinania kabli i powoli oswajam się z moją ostatnią myślą: mikser = DAW + interfejs + kontroler z faderami. Chcę mieć do tego wszystkiego zapięty KP3 poprzez aux (wykorzystująć wyjście karty np. 3i4) i return (jako 2 inputy).

drummer

Awatar użytkownika
PWA

Post autor: PWA » środa 14 wrz 2016, 14:52

Nie, chcę mieć wpięty cały arsenał od razu gotowy do jamowania i rejestracji bez przepinania kabli i powoli oswajam się z moją ostatnią myślą: mikser = DAW + interfejs + kontroler z faderami. Chcę mieć do tego wszystkiego zapięty KP3 poprzez aux (wykorzystująć wyjście karty np. 3i4) i return (jako 2 inputy)....

No to chyba jest najrozsądniejsze wyjście. Ja poza mikserem mam kontroler z fadermai i tak w zasadzie to używam tego miksera tylko jako interfejsu audio, czyli równie dobrze mógł bym mieć zwykły interfejs, który nie zabierał by tyle miejsca... i w tym kierunku będę szedł w najbliższej przyszłości... kupić interfejs + preampy, żeby wpiąć się z całym sprzętem i pozbyć się miksera.

Awatar użytkownika
mytnik

Post autor: mytnik » czwartek 15 wrz 2016, 08:05

No to chyba jest najrozsądniejsze wyjście. Ja poza mikserem mam kontroler z fadermai i tak w zasadzie to używam tego miksera tylko jako interfejsu audio, czyli równie dobrze mógł bym mieć zwykły interfejs, który nie zabierał by tyle miejsca... i w tym kierunku będę szedł w najbliższej przyszłości... kupić interfejs + preampy, żeby wpiąć się z całym sprzętem i pozbyć się miksera.... 

I tak pewnie zrobię, poczekam jeszcze na propozycję cenową od ESI

drummer

ODPOWIEDZ