Yamaha Motif ES - jak przypisać funkcję płynnego przejścia barw do kółka modulation?
- czupurwybryk
Chcialbym przypisac do kółka modulation funkcje plynnego przejscia jednej barwy na druga, nigdzie nie ma tego w instrukcji a wiem ze tak mozna bo na youtube facet tak zrobil,
grajac dzwiekiem piana przekrecajac kółkiem modulation zmienila sie barwa na np. akordeon.
Bo to ze mozna rozne efekty i inne cuda przypisac do pitch band , modulation to juz wiem.
Druga sprawa , chcialbym podzielic klawiture na np 3 lub 4 czesci , przypisac do nich rozne barwy , ale nie wiem jak zrobic zeby ustawic na kazdej czesci klawiatury rozna wysokosc oktawy, np grajac na lewej rece zeby miec ladne tlo w sredniej skali klawiatury a np grajac na 4 podziale( najwyzsza czesc klawiatury ) grac tez na sredniej wysokosci. I w jakim trybie to najlepiej zrobic?
Re: Yamaha Motif ES - jak przypisać funkcję płynnego przejścia barw do kółka modulation?
Witam ponownie, siedze od jakiegos czasu przy instrumencie i instrukcji.
Chcialbym przypisac do kółka modulation funkcje plynnego przejscia jednej barwy na druga, nigdzie nie ma tego w instrukcji a wiem ze tak mozna bo na youtube facet tak zrobil,
grajac dzwiekiem piana przekrecajac kółkiem modulation zmienila sie barwa na np. akordeon.
Takiej funkcji czyli płynnego przejścia z presetu np PRE1 A1 na PRE1 C8 nie ma.
Można jednak zrobić to w obrębie jednego presetu. Element np 1 i 2 to piano,
a 3 i 4 to akordeon. Do każdego elementu przypisujesz element volume i sterowanie
kółkiem modulacji. Trik polega natym, że element 1 i 2 dajesz głośniej (depth +64),
a el 3 i 4 ściszasz (depth -64).
Druga sprawa , chcialbym podzielic klawiture na np 3 lub 4 czesci , przypisac do nich rozne barwy , ale nie wiem jak zrobic zeby ustawic na kazdej czesci klawiatury rozna wysokosc oktawy...
To się ustawia następująco:
tryb voice funkcja corase (str. 196 Owner's manual) dla poszczególnych elementów
tryb performance funkcja note shift (str 218 Owner's manual) dla poszczególnych partów.
Zakres w którym ma być element lub part aktywny określa się funkcją note limit (str.216 i 191 Owner's manual)
Przykład rozmieszczenia elementów na klawiaturze pokazuje rys na str 160.
Re: Yamaha Motif ES - jak przypisać funkcję płynnego przejścia barw do kółka modulation?
W trybie performance płynne przejście między partami można też zrobić programując
wcześniej presety voice podobnie jak opisałem wyżej.
- czupurwybryk
powiedz tylko co to jest to ta funkcja CORASE bo tego nie widze w instrukcji a mam Polska instrukcje , i jak mam ustawic te strojenie zeby np lewa reka grala dzwieki w przedziale oktawy np c2 do c3
a np trzeci podzial czyli prawa reka grala dzwieki z przedzialu klawiszy c1 do c2
ogolnie wielkie dzieki za pomoc
Przepraszam podałem zły numer strony. Post poprawiłem.
Tryb voice funkcja corase (str. 196 Owner's manual) dla poszczególnych elementów.
Niestety polskiej instrukcji nie mam, zatem porównaj z angielską.
Funkcja corase odpowiada za odstrojenie w zakresie +/- 48 półtonów Voice Edit mode/pitch/tune/corase
Dla element 1 lub part 1 (odpowiednio dla trybu voice i performance) ustawiasz odstrojenie na zero
a note limit C1 do H1
dla element 2 lub part 2 ustawiasz -12 (o jedną oktawę niżej) a note limit C2 do H2.
Według tego schematu można ustawić do czterech stref.
Np:
el 1 lub part 1 piano
el 2 lub part 2 bas
el 3 lub part 3 smyczki
el 4 lub part 4 organy
Strefy mogą na siebie nachodzić lub być ułożone obok siebie.
- czupurwybryk
Przepraszam podałem zły numer strony. Post poprawiłem.Tryb voice funkcja corase (str. 196 Owner's manual) dla poszczególnych elementów.Niestety polskiej instrukcji nie mam, zatem porównaj z angielską.Funkcja corase odpowiada za odstrojenie w zakresie +/- 48 półtonów Voice Edit mode/pitch/tune/coraseDla element 1 lub part 1 (odpowiednio dla trybu voice i performance) ustawiasz odstrojenie na zero a note limit C1 do H1dla element 2 lub part 2 ustawiasz -12 (o jedną oktawę niżej) a note limit C2 do H2.Według tego schematu można ustawić do czterech stref. Np: el 1 lub part 1 pianoel 2 lub part 2 basel 3 lub part 3 smyczki el 4 lub part 4 organyStrefy mogą na siebie nachodzić lub być ułożone obok siebie.
Wielkie dzięki. Jeszcze małe pytanko czy można do jednego dźwięku zaprogramować różne grupy arpregia i tempa ?
Bo chciałbym np do dźwięku piano przypisać arp1 z grupy piano o jakimś wybranym pochodzie i tempie a np arpregio 2 z grupy organ lub smyki czy gitary i też inny pochód i tempo. Czy coś takiego jest Wogole możliwe .
Kolejna sprawa który parametr (efekt) należy wykorzystać i co ustawić żeby było takie wibratory z wolnego na Max szybkie jak w Słodkiego miłego życia ? Na kółku modulation .
...
czy można do jednego dźwięku zaprogramować różne grupy arpregia?
Tak. To do jakiej grupy należą ma tylko znaczenie do szybkiego wyszukiwania i porządku.
czy można do jednego dźwięku zaprogramować różne tempa?
Nie. Tempo jest ustawiane tylko jedne.
Kolejna sprawa który parametr (efekt) należy wykorzystać i co ustawić żeby było takie wibratory z wolnego na Max szybkie jak w Słodkiego miłego życia ? Na kółku modulation .
Domyślam się że chodzi o syntezator na wstępie utworu.
Nie efekt a LFO (genrrator wolnych przebiegów).
Wariant 1
LFO przypisane (parametrem Destination) do reso lub fmd.
Kółko modulacji reguluje parametr LFO Wave Depth
KNOB CONTROL reguluje TempoSpeed (szybkość przebiegów)
Wzór przebiegu saw.
Wariant 2
Zamiast przypisywania do kółka modulacji LFO Wave Depth można opóźnić jego
działanie. Efekt będzie taki że modulacja dzwięku będzie się aktywować po np. 2 sekundach
od wciśnięcia i przytrzymania dzwięku Delay (Delay Time) i FadeIn (Fade In Time)
- czupurwybryk
Przeczytaj jeszcze raz poprzedni mój post, ale ze zrozumieniem.
Przysiądz do instrukcji i odszukaj wskazane parametry.
Odpal instrument i zacznij kręcić gałami.