Czy sprzętowy odtwarzacz CD jest lepszy od tego w laptopach?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Przemas324
Czy sprzętowy odtwarzacz CD jest lepszy od tego w laptopach?

Post autor: Przemas324 » środa 20 sty 2016, 16:04

Witam. Posiadam sporo płyt CD. Myślę nad kupnem odtwarzacza CD, ponieważ jakoś nie mogę się przekonać co do tego w laptopie. W końcu to jest laptop służący w wielu celach więc niekoniecznie posiada dobrych parametrów przetwornik oraz resztę układów składających się na odtwarzacz (napęd cd). Proszę o opinie ;)

Papa

Re: Czy sprzętowy odtwarzacz CD jest lepszy od tego w laptopach?

Post autor: Papa » środa 20 sty 2016, 17:52

...Witam. Posiadam sporo płyt CD. Myślę nad kupnem odtwarzacza CD, ponieważ jakoś nie mogę się przekonać co do tego w laptopie. W końcu to jest laptop służący w wielu celach więc niekoniecznie posiada dobrych parametrów przetwornik oraz resztę układów składających się na odtwarzacz (napęd cd). Proszę o opinie ;)...

Czytanie plików samo w sobie to nie wiem ale na pewno wiem że z laptopa nie wyjdzie taki dzwięk jak ze wzmacniacza albo interfejsu audio. Dlatego proponował bym na starcie powiedzieć z czego słuchasz ażeby oszczędzić innym pytań.

Przemas324

Post autor: Przemas324 » czwartek 21 sty 2016, 12:14

Posiadam 2 wzmacniacze i różne kolumny. Czasem na tym innym razem na drugim sprzęcie. Co do tego nie mam wątpliwości że są dobre ale zastanawia mnie właśnie sam odczyt płyty i konwersja tego sygnalu. Poza tym elementem w całym torze sygnału audio nie mam obawień do reszty.

Awatar użytkownika
Mark_R

Post autor: Mark_R » czwartek 21 sty 2016, 13:00

"Witam. Posiadam sporo płyt CD. Myślę nad kupnem odtwarzacza CD, ponieważ jakoś nie mogę się przekonać co do tego w laptopie. W końcu to jest laptop służący w wielu celach więc niekoniecznie posiada dobrych parametrów przetwornik oraz resztę układów składających się na odtwarzacz (napęd cd). Proszę o opinie ;)"

Kup używany odtwarzacz cd. Już za około 200zł kupisz fajny sprzęt.
Może nie w tej cenie(choć się nie orientowałem obecnie) ale bardzo dobrymi odtwarzaczami są Sony z seri ESz lat 90'.
Poszukaj coś z Kenwooda, robił dobry sprzęt audio.

Jak się jakimś zainteresujesz sprawdź koniecznie jaki laser siedzi w środku i poszukaj w necie czy są dostępne.

Pozdrawiam.

Przemas324

Post autor: Przemas324 » czwartek 21 sty 2016, 15:34

Jak się jakimś zainteresujesz sprawdź koniecznie jaki laser siedzi w środku i poszukaj w necie czy są dostępne.

Dziękuje za odp i mądrą radę. Skorzystam ;)

Awatar użytkownika
Pytajny

Post autor: Pytajny » czwartek 21 sty 2016, 16:16

......
Czytanie plików samo w sobie to nie wiem ale na pewno wiem że z laptopa nie wyjdzie taki dzwięk jak ze wzmacniacza albo interfejsu audio. Dlatego proponował bym na starcie powiedzieć z czego słuchasz ażeby oszczędzić innym pytań....

Nie zgodzę się. Z moich trzech lapków dźwięk wychodzący wyjściem słuchawkowym jest porównywalny do tego wychodzącego z interfejsu. Zależy od komputera, ale już od dawna różnice są zazwyczaj małe.

Paweł

Post autor: Paweł » piątek 22 sty 2016, 12:30

.........Nie zgodzę się. Z moich trzech lapków dźwięk wychodzący wyjściem słuchawkowym jest porównywalny do tego wychodzącego z interfejsu. Zależy od komputera, ale już od dawna różnice są zazwyczaj małe....

Słabe miałeś te odtwarzacze ....
A do pytania - jest wiele zmiennych i rzeczy do doprecyzowania. Przede wszystkim jaki masz ten sprzęt towarzyszący? W przypadku komputera, w tym laptopa, większość jakości dźwięku zależy oczywiście od karty dźwiękowej (tej wbudowanej nie brałbym na poważnie w tej kwestii), ale i np. od solidności napędu(korekcja błędów. etc.), a te w obecnych czasach nie są zbyt wyrafinowanymi konstrukcjami. Od pewnego poziomu interface'ów odtwarzaczom stacjonarnym ciężko nawiązać walkę. Dopiero konstrukcje naprawdę drogie wygrywają. Reasumując i na przykładach: najprostszy interface audio zagra gorzej niż np. CDek z poziomu wyjściowego ceny ok. 1000 zł, Ale już interface rzędu RME, zje go na śniadanie i pokona go wyraźnie dopiero CDek z poziomu 4000zł.

Choć do tej pory nie odkryłem dlaczego na mojej konfiguracji płyta odtwarzana z CDROMu przez ten sam interface brzmi wyraźnie gorzej, niż odtwarzana z CD stacjonarnego, jako napęd podłączonego po cyfrze do karty. Mimo że Masterem w tym przypadku jest odtwarzacz, a jest to zwykły Technics. Owszem, swego czasu topowy w Polsce, ale nie na świecie, więc nie należy spodziewać się u niego wybitnego zegara.

No i we wszystkich napędach padają lasery, więc i tak w przypadku używanych sprzętów trzeba się z tym liczyć.

ODPOWIEDZ