Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
-
dr_After
-
Kontakt:
Re: Słuchawki do mixu i masteringu do Focusrite Saffire Pro 14
autor: dr_After » poniedziałek 14 gru 2015, 18:54
Co sądzicie o modelu AKG K612 PRO -> LINK? Cena jest tutaj bardziej kompromisowa - da się je wyrwać już od 600 zł a impedancja wydaje się bardziej przyjazna dla zewnętrznych kart dźwiękowych (120 Ohm).
Ostatecznie chce wybrać pomiędzy Beyerdynamicami DT-880 i DT-990 oraz AKG K612 PRO. Najdroższe z tego tercetu jest DT-880 - pytanie tylko czy faktycznie są tego warte. Z góry dzięki za opinię....
Tu masz porównanie K7602 i K612 Pro. Jesli wierzyć recenzentowi, to model K615 jest b. bliski jakością wyzszemu, brałbym te 615tki :)
http://www.head-fi.org/t/685483/akg-k702-the-classic-vs-k612-pro-the-upstart-review-and-comparison
-
Paweł - Posty:864
autor: Paweł » poniedziałek 14 gru 2015, 21:54
K 271 zamiast K 240 do miksu? Zły wybór. Nic w tym opisie "lepszości" nie zgadza się z prawdą.
...I od siebie dodam (subiektywnie oczywiście), że Sennheiser nie umie produkować słuchawek, tak samo jak AKG więc przyjaciołom odradzam te firmy....
Co Ty znowu za herezje promujesz? Doczytałem że subiektywnie, ale bez przesady. Zresztą u realnych, nie forumowych profesjonalistów częściej właśnie widuje się AKG niż Beyery. Sam tez na nich robię ze 20 lat i nie narzekam. Choć prawdą jest, że współczesne modele brzmią nieco natarczywiej niż starsze (nie mówię o srebrnych, ale np. starsze modele tych bez odpinanego kabla)
-
Plantman
autor: Plantman » wtorek 15 gru 2015, 00:51
...
Co sądzicie o modelu AKG K612 PRO -> LINK? Cena jest tutaj bardziej kompromisowa - da się je wyrwać już od 600 zł a impedancja wydaje się bardziej przyjazna dla zewnętrznych kart dźwiękowych (120 Ohm).
Ostatecznie chce wybrać pomiędzy Beyerdynamicami DT-880 i DT-990 oraz AKG K612 PRO. Najdroższe z tego tercetu jest DT-880 - pytanie tylko czy faktycznie są tego warte. Z góry dzięki za opinię....
Tu masz porównanie K7602 i K612 Pro. Jesli wierzyć recenzentowi, to model K615 jest b. bliski jakością wyzszemu, brałbym te 615tki :)
http://www.head-fi.org/t/685483/akg-k702-the-classic-vs-k612-pro-the-upstart-review-and-comparison...
Chyba kolega namówił mnie na AKG :) Czytałem jednak, że pomimo niższej impedancji, słuchawki te są dość trudne do napędzenia. Masz może jakies doświadczenie w odsłuchu słuchawek na interfejsach podobnych do tego, posiadanego przez moją dziewczynę? Z góry dzięki za radę - Beyerdynamici są ponoć łatwiejsze do rozpędzenia. AKG 612 mają o 4 db niższą skuteczność i blisko dwukrotnie większą impedancję niż seria 7XX.
-
fallworm - Posty:471
autor: fallworm » wtorek 15 gru 2015, 16:50
Ale burzę rozpętałem
Testowałem bardzo dużą różnych słuchawek i w kategoriach [moje oczekiwania * jakość wykonania + komfort] wygrały Beyerdynamic. Możliwe, że za nisko pułap cenowy bo do 1500 pln.
Jak jedna były brzmieniowo ok to były nie wygodne albo rozlatywały się w rękach. Może coś ze mną jest nie tak, ale wiem, że dla mnie nie kwalifikuje się nic do pracy poza niestety wcześniej wymienioną firmą i jej produktami.
-
kajmanos13 - Posty:2
autor: kajmanos13 » środa 16 gru 2015, 10:28
...Hej.
Te AKG K271 poleciła mi jeszcze jedna osoba oprócz Ciebie :) Czyli Beyerdynamic DT990 lepszy niż DT770? Te pierwsze są otwarte a te drugie zamknięte - teoretycznie przy dłuższej pracy, otwarte powinny mniej męczyć. Boje się jednak, że 250 Ohm może stanowić zbyt duże wyzwanie dla zewnętrznej karty dźwiękowej, z której korzysta moja dziewczyna. AKG wydają się mieć przyjaźniejszą impedancję, choć wiadomo, że ważna jest również skuteczność słuchawek. Welurowe nauszniki nie grzeją zbyt mocno przy dłuższym użytkowaniu? ...
Beyerdynamic DT990 bardziej mnie przekonal przy testach w sklepie. Na codzień w studio mam do czynienia z DT770 i żadnych problemów z welurem. Jest to absolutnie najprzyjmeniejszy materiał z dostepnych. To raczej ta pseudo skóra w AKG bardziej grzeje ucho po pewnym czasie.
Co do impedancji to sie nie wypowiem, bo używam z Focusritem Saffire - AKG - 32 Ohm I Beyerdynamic - 80 Ohm I tu nie ma problemu, natomiast DT990 - 250 Ohm testowałem w sklepie, ale nie wiem do czego były podłączone.
-
Gustav
autor: Gustav » wtorek 22 gru 2015, 09:45
...Cześć wszystkim,
Moja dziewczyna jest producentką szeroko pojętej muzyki elektronicznej i z racji zbliżających się świąt, chciałbym sprawić jej w prezencie słuchawki do mixu i masteringu, które będą podpiętę do interfejsu FireWire Focusrire Saffire Pro 14 (LINK)
Obecnie robi ona mix na głośnikach aktywnych KRK Rokit 6 G3 (LINK) - słuchawki mają dać jej drugie źródło odsłuchu do porównań.
Moj budżet wynosi max 700 zł i wstępnie upatrzyłem sobie:
1) AKG K240 MKII / 55 Ohm - półotwarte -> LINK
2) KRK KNS 8400 / 36 Ohm - zamknięte -> LINK
3) Beyerdynamic DT 990 PRO / 250 Ohm - otwarte -> LINK
4) Beyerdynamic DT 770 PRO / 250 Ohm - zamknięte -> LINK
5) Sennheiser HD-6 MIX / 150 Ohm - zamknięte -> LINK
Prośba o pomoc w wyborze. Mam już mętlik w głowie i nie wiem na co zwrócić uwagę. Nie mam pojęcia (nie mogę znaleźć info) z jakimi impedancjami może pracować wymieniony na początku interfejs audio FireWire Saffire Pro 14 oraz jaki maksymalny sygnał, podaje on na wyjściu słuchawkowym. Będę wdzięczny za jakieś doradztwo, ponieważ ciężko jest mi samodzielnie podjąć decyzję - brakuje doświadczenia w słuchawkach pro.
Pozdrawiam....
Saffire wysteruje Beyerdynamic DT 770 od 32 do 250 Ohm i te słuchawki poleciłbym jako odsłuch referencyjny.
Pozdrawiam,
Gustav.
Muzyka i elektronika, to mnie interesuje.