Ogarnięcie akustyki w pokoju

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
momar
Kontakt:
Re: Ogarnięcie akustyki w pokoju

Post autor: momar » piątek 27 lis 2015, 11:16

Też jestem ciekaw jak to ogarnąć.
Również chciałbym ogarnąc akustykę u siebie ale może rozwiązania które podacie w tym temacie będę mógł wykorzystac u siebie 

marketing internetowy

dasefx

Post autor: dasefx » piątek 27 lis 2015, 22:29

...
No więc drugi pokój w tej chwili wygląda tak:

NOWY POKOJ1

NOWY POKOJ2

NOWY POKOJ3 

Ściany regips, podłoga panele. No i zapomniałem pod oknem wstawić kaloryfer ;) Może w tym da się coś zrobić?...

Mysle że jednak pierwsza opcja. Jak nie możesz przestawić jak narysowałęm to zrób tak jak napisałem wrazie gdy nie zmieszcza sie te rzeczy jak kanapa itd. Jak chcesz dpo tematu podejsc na zupełnie poważnie: kup mikrofon pomiarowy np behinger ecm 8000 ( o ile sie nie myle, najtańszy)  ściagnij program http://www.roomeqwizard.com/ i mierz , badaj :), Jak chcesz poprawić po prostu akustyke: to zadbaj o wszystkie rogi w pomieszczeniu od góry do dołu ( zwłaszcza na styku - sufit + dwie ściany) i pierwsze odbicia, powiennes od czuć różnice. Niewiem ile masz miejsca pod schodami ale tam bym zrobił ten zagajnik wokalowy i zdbał o akustyke, tak żeby odbic nie było od żadnej płaszczyczny. Pamietaj rób grube panele jak nie używasz specjalistycznej wełny i ważna sprawa... zostaw odstępy pomiędzy scianą a panelami minimum 5 cm na płaskiej scianie a w rogach wiecej, w ten sposób  polepszysz właściwości pochłaniające wełny na najniższe częstotliwości. To chyba tyle co powinieneś wiedzieć.

Pozdrawiam

kozik932

Post autor: kozik932 » piątek 27 lis 2015, 23:28

A gdyby tak w drugim pokoju położyć duży dywan na podłodze, zrobić na rogach 4 panele od podłogi do sufitu, a resztę paneli "stawianych"(boczne "na lusterko")? Albo zamiast panelu za plecami, stawiałbym ten filtr akustyczny?

PRZYKŁAD LINK 

dasefx

Post autor: dasefx » sobota 28 lis 2015, 00:10

...
A gdyby tak w drugim pokoju położyć duży dywan na podłodze, zrobić na rogach 4 panele od podłogi do sufitu, a resztę paneli "stawianych"(boczne "na lusterko")? Albo zamiast panelu za plecami, stawiałbym ten filtr akustyczny?

PRZYKŁAD LINK 
...

Kwestia przetestowania. Napewno rogi zrób i piersze odbicia również na suficie min. 2 panele. Generalnie to pomieszczenie wydaje mi sie gorsze od tamtego pierwszego. Za blisko kwadratu jest i dodatkowo jest mniejsze, moga być wieksze problemy z rezonanasami niż  w tamtym.

Jeśli sie uprzesz na to ostatnie pomieszczenie to:

Niewiem ile masz miejsca w przejsciu do drzwi, ale ja bym na drzwi za zarzucił gruby koc lub lekki paneli i bokach 2 panele i masz ala kaibne na czas nagrywki. Po zatym plan wydaje sie rozsadny i jakby nie zbedne minimum, na tle zrobiłbym grubsze panele z dyfuzją. żebyś nie przetłumił pomieszczenia. Ja  u siebie mam 23 panele ( o ile pamietam) 16 m2. Z doświadczenia powiem że w małym pomieszczeniu napewno beda wieksze problemy. Długo sie tematem akustyki studia interesowałem i też wiem że z drugiej strony nie ma czasem sensu sie tak spinać. Jak zadbasz o podstawy powinno być wystarczająco dobrze ( ale to dla kazdego moze być co innego).

Trzymaj sie tego : pierwsze odbicia , rogi  (jesli bedzie trzeba również na sufice- kwestia testów) i na tle równiez w rogach panele dyfuzyjne ( nie musi to byc stricte dyfuzor ale np. panel z paroma deseczkami z np. sklejki.) ale to równiez do przetestowania, gdyz z drugiej strony niechcesz mieć za żywego pomieszczenia. Z niczym nie mozna przesadzić. Przykładowo na rysunku ( mniejszy pokój) tylni panel na scianie napewno zrób dyfuzyjny i po zainstalowaniu wszystkich stestuj.

Niewiem czy jasno piszę. W razie co dopytuj.

Pozdro

dasefx

Post autor: dasefx » sobota 28 lis 2015, 00:14

A i jeszcze jedno......... pamietaj żeby głosniki (monitory) tworzyły z twoją głową trójkąt równo boczny. Generalnie cały temat akustyczny w Twoim przypadku to zadbanie o miejsce odsłuchu, w którym siedzisz.
Pozdro

kozik932

Post autor: kozik932 » sobota 28 lis 2015, 00:51

Kwestia przetestowania. Napewno rogi zrób i piersze odbicia również na suficie min. 2 panele. Generalnie to pomieszczenie wydaje mi sie gorsze od tamtego pierwszego. Za blisko kwadratu jest i dodatkowo jest mniejsze, moga być wieksze problemy z rezonanasami niż  w tamtym.

Niewiem ile masz miejsca w przejsciu do drzwi, ale ja bym na drzwi za zarzucił gruby koc lub lekki paneli i bokach 2 panele i masz ala kaibne na czas nagrywki. Po zatym plan wydaje sie rozsadny i jakby nie zbedne minimum, na tle zrobiłbym grubsze panele z dyfuzją. żebyś nie przetłumił pomieszczenia. Ja  u siebie mam 23 panele ( o ile pamietam) 16 m2. Z doświadczenia powiem że w małym pomieszczeniu napewno beda wieksze problemy. Długo sie tematem akustyki studia interesowałem i też wiem że z drugiej strony nie ma czasem sensu sie tak spinać. Jak zadbasz o podstawy powinno być wystarczająco dobrze ( ale to dla kazdego moze być co innego).

Trzymaj sie tego : pierwsze odbicia , rogi  (jesli bedzie trzeba również na sufice- kwestia testów) i na tle równiez w rogach panele dyfuzyjne ( nie musi to byc stricte dyfuzor ale np. panel z paroma deseczkami z np. sklejki.) ale to równiez do przetestowania, gdyz z drugiej strony niechcesz mieć za żywego pomieszczenia. Z niczym nie mozna przesadzić. Przykładowo na rysunku ( mniejszy pokój) tylni panel na scianie napewno zrób dyfuzyjny i po zainstalowaniu wszystkich stestuj.

Ten kącik ma 97x116cm. Czyli tak jak pokazałem w drugim pokoju byłoby okej, tylko, żeby panele na plecach były grubsze po to, by miały na froncie COŚ TAKIEGO ze sklejki? Jeszcze jeden panel mógłbym spróbować dać na suficie nad stoliekim/krzeslem. No i to bylaby "rezyserka", ale jak upchac tam tez dobre jakosciowo miejsce do wokalu? Przypominam o filtrze akustycznym, pomysl wziety z filmiku na YouTube(wystarczy wpisac "filtr akustyczny")

I czy na rogach lepsze byłyby panele tak jak zamieściłem na obrazkach, czy TAKIE COŚ? A z tyłu lepiej zrobić panele z wełny z frontem dyfuzyjnym, czy sam dyfozor PRZYKŁAD? A co do zwykłych paneli: lepiej jak są z obu stron wypełnione wełną, czy na tył lepiej przykręcić jakąś płytę, czy coś?

dasefx

Post autor: dasefx » sobota 28 lis 2015, 22:45

...

Ten kącik ma 97x116cm. Czyli tak jak pokazałem w drugim pokoju byłoby okej, tylko, żeby panele na plecach były grubsze po to, by miały na froncie COŚ TAKIEGO ze sklejki? Jeszcze jeden panel mógłbym spróbować dać na suficie nad stoliekim/krzeslem. No i to bylaby "rezyserka", ale jak upchac tam tez dobre jakosciowo miejsce do wokalu? Przypominam o filtrze akustycznym, pomysl wziety z filmiku na YouTube(wystarczy wpisac "filtr akustyczny")

I czy na rogach lepsze byłyby panele tak jak zamieściłem na obrazkach, czy TAKIE COŚ? A z tyłu lepiej zrobić panele z wełny z frontem dyfuzyjnym, czy sam dyfozor PRZYKŁAD? A co do zwykłych paneli: lepiej jak są z obu stron wypełnione wełną, czy na tył lepiej przykręcić jakąś płytę, czy coś?...

To "takie coś" to są panele. Te panele brzydko wykonane. Jak chcesz wokal do tego filtru aku. to tak zrób wydaje sie ze jestes zdecydowany. Dyfuzor to nie taka prosta sprawa, jest obliczany na konkretne częstotliwości, ma różne wielkości, i nie jest taki prosty w wykonaniu. Uważam że nie warto sie w to pakować w Twoim przypadku, pozatym musisz miec miejsce....odległość od siedzenia do dyfuzora 3 m....no powiedzmy ze 2,5 dałby rade. Miałem na mysli cos takiego jak te deski na balkonie a zanim panel obszyty materiałe. Te deseczki moga byc też wygiete. Multum waraicji można zrobić np. pilśni.

http://www.me.com.pl/wordpress/wp-content/uploads//2012/05/drewno-01.jpg

I takie rozwiazanie byłoby ok na tył ale też bez przesady..... bo bedzie za żywo, tego nikt nie powie trzeba po probowac jak juz bedziesz ial panele i jakies deseczki sobie załatw i przymocuj i posłuchaj. "Deski" powinny mieć odstepy okolo 5 cm od siebie.Możesz zrobić jeden z przodu przed Tobą i jeden taki sam za Tobą.

Narazie bym Zrobił Panele poprostu. Na rogach zamontuj ukośnie w ten sposób zwiększysz pochanialność i zrób grube. Niestety pokój ci sie zmniejszy no ale zawsze cos za cos. Panele w rogach mysle ze 15/ 20 cm jak nie masz pt 80 lub specjalnego rockwoola. na scianach moga byc ciensze 5-10 cm i 5 cm przestzreni od sciany. Żadnej płyty na tył paneli nie przykrecaj zrób rame (wieksza o 5 cm od panelu) w ramie paneli obszytty materiałem. Przed pyeleniem użyj agrowłokniny i kleju i na wszystko materiał przepuszczający powietrze. Sprawdź dmuchajć przez niego ( sam długo szukałem i powiem najlepiej sie wybierz do hurtowni z materiałami) Szukaj bawełny / elano bawełny. Poleciłbym Ci "mój materiał" ale niestety  nie pamietam nazwy.

Tyle.

Pozdro.

kozik932

Post autor: kozik932 » sobota 28 lis 2015, 23:09

Cała wełna jaką mam, jest praktycznie z odzysku, czyli nie wygląda jak nowa, ale nie jest zniszczona, porwana, ani nic. Mam jedną nieotwartą paczkę i pisze na niej na czerowono ROCKWOOL, więc te używane też pewnie takie są. Mają po 10cm grubości. Czyli robię z takich 10cm arkuszy 2 panele na boki i 2 na tyl, a 4 na rogi robie grubsze z dwóch arkuszy (razem 20cm)? I do tego kładę dywan na podłogę i na początek wystaczy? Czy potem jeszcze coś dalej z tym robić? I nie wiem czy ta kanapa na boku nie będzie przeszkadzać...

dasefx

Post autor: dasefx » sobota 28 lis 2015, 23:27

...
Cała wełna jaką mam, jest praktycznie z odzysku, czyli nie wygląda jak nowa, ale nie jest zniszczona, porwana, ani nic. Mam jedną nieotwartą paczkę i pisze na niej na czerowono ROCKWOOL, więc te używane też pewnie takie są. Mają po 10cm grubości. Czyli robię z takich 10cm arkuszy 2 panele na boki i 2 na tyl, a 4 na rogi robie grubsze z dwóch arkuszy (razem 20cm)? I do tego kładę dywan na podłogę i na początek wystaczy? Czy potem jeszcze coś dalej z tym robić? I nie wiem czy ta kanapa na boku nie będzie przeszkadzać......

Tak zrób zwykłe panele na 10 cm + przestrzeń zrób na 12 cm rame w srodek włóż wełne lekko zgnieć tak żeby było 5 cm okolo przestzreni  pomiedzy wełną a ściana. Na sufit zrób z 2 panele 10 c bez ram bocznych tylko tylna rama z jakis desek i przypniesz do tego zszywkai panel z materiałem, podwiesisz za łańcuchy ( bedziesz iał regulacje). Na rogi zrobiłbym 20 cm i całe rogi od góry do dołu lub na ile cii pozwala budżet. jak starczy ci na tylko 4 panele zrób 4 i trudno. Kanapa Nie przeszkodzi wrecz pomoże zwłaszcza na tyle nie na boku ale ona też chłonie dźwięk. Dobra chyba wystraczy. Ogarnij to , przemyśl , zaplanuj i do dzieła.

Pozdro

kozik932

Post autor: kozik932 » sobota 28 lis 2015, 23:37

Tak zrób zwykłe panele na 10 cm + przestrzeń zrób na 12 cm rame w srodek włóż wełne lekko zgnieć tak żeby było 5 cm okolo przestzreni  pomiedzy wełną a ściana. 

Jeszcze tutaj chcę się upewnić. Czyli robię ramę o grubości 12cm, wełnę, która ma 10cm ugniatam i wkładam w tą ramę, a potem obijam materiałem tak, żeby w środku ramy była i wełna i powietrze? A gdyby tak zrobić panele bez przestrzeni z powietrzem w środku i postawić je po prostu kilka centymetrów od ściany? Tak też byłoby dobrze? 

ODPOWIEDZ