Yamaha MX61 z DAW

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
m.bielec
Yamaha MX61 z DAW

Post autor: m.bielec » wtorek 12 sie 2014, 09:48

Witam serdecznie forumowiczów.

Mam problem, a ponieważ nie udało mi się znaleźć odpowiedzi u wujka Google mam nadzieję że pomoc znajdę u was. Zamierzam kupić syntezator i po wielu latach wrócić do domowego grania. Grania na samych barwach syntezatora i tworzenie jakiejś muzyczki poprzez DAW. Style muzyczne interesują mnie wszystkie. Wiem na co się decyduję i znam możliwości i ograniczenia klawiszy które chcę kupić. Ponieważ mam ograniczony fundusz muszę iść na ustępstwa. Znalazłem Yamahe MX61 na którą byłoby mnie stać, a co najważniejsze dla mnie, to to, że wyczytałem że dysponuje ona interfejsem audio. Niestety moja wiedza na temat syntezatorów i interfejsów audio jest bardzo mała. Tutaj pojawia się mój problem i kilka pytań:

1. Skoro Yamaha MX61 wyposażony jest w interfejs audio, to znaczy to, że synth "weźmie na siebie" obciążenie barwami" i nie będę potrzebował mocnego laptopa (aktualnie jest to HP Pavilion e11 4BG Ram, procesor AMD QuadCore A6 4x1,4Ghz - krótko mówiąc to netbook)? Zaznaczam że nie zamierzam korzystać z jakichś wtyczek VST, tylko korzystać z brzmień z Yamahy. Czy taki tandem uciągnie tworzenie muzyki poprzez załączone oprogramowanie (Steinberg Cubase AI). Właśnie tego nie rozumiem w całym zagadnieniu. Czy właściwie je rozumiem. Interfejs audio/Midi powoduje że brzmienia są z syntezatora, a oprogramowanie zajmuje się tylko wysyłaniem komunikatów midi do klawisza?  

2. Jeżeli ten klawisz (lub laptop) nie nadaje się do takiego zastosowania, to co możecie polecić w granicach do 2500zł. Nie jestem nastawiony na jakiś konkretny styl muzyczny (to ma być zabawa z muzyką w domowym zaciszu). Syntezator nie musi mieć doważanej klawiatury ale chciałbym żeby miał co najmniej 5 oktaw. 

Przepraszam jeżeli kogoś rozśmieszyłem moimi pytaniami ale jak to mówią: kto pyta, nie błądzi. :)

Pozdrawiam i naprawdę proszę o pomoc bo sam nie ogarniam.Undecided

Zbynia

Re: Yamaha MX61 z DAW

Post autor: Zbynia » wtorek 12 sie 2014, 21:47

1.

Both MIDI and audio data can be transferred to and from a computer via USB—without the need for a separate audio

interface or a MIDI interface. You can record and play MIDI data, record digital audio data from this instrument directly,

and monitor the DAW sound from the OUTPUT [L/MONO] jack/ [PHONES] jack.

There are two different types of USB terminals, and the

rear panel of the instrument features both.

The USB [TO HOST] terminal is used to connect this

instrument to the computer via a USB cable and allows

you to transfer MIDI data and audio data between the

devices. For information about the Port handled by the

MX49/MX61, refer to the “Reference Manual” PDF

document.

The USB [TO DEVICE] terminal is used to connect this

instrument to a USB flash memo

to z instrukcji yamahy

https://www.steinberg.net/nc/en/support/knowledgebase_new/show_details/kb_show/steinberg-product-compatibility-info-regarding-microsoft-windows-8.html

z kompatybilnością softu nz systemem nie widze problemu

http://download.yamaha.com/search/product/?language=pl&site=pl.yamaha.com&category_id=16381&product_id=1716497

z softem i info na temat yamahy też żadnego problemu

pozostaje lapek

nie wiem jak dysk ale nie sadzę by obecnie miał problem z 20 sladami audio (ba nawet 40-ma)

procek słabowity ale z samym audio (plus midi) powinien sobie poradzić bez wiekszych problemów

z asio nawet może jakieś vsti

ramu też styknie

ps - to hp - więc teoretyzuję :)

2. nie widzę przeciwwskazań w uzytkowaniu

Inran

Re: Yamaha MX61 z DAW

Post autor: Inran » poniedziałek 16 lis 2015, 16:20

Witam m.bielec
Czy kupiłeś Yamahę MX61?
Jeżeli tak to czy mógłbyś udzielić płatnych lekcji z jej obsługi?
Szukam kogoś, kto przeszkoli mnie w obsłudze

ODPOWIEDZ