Jakie przetworniki do gitary…
Jakie przetworniki do gitary elektrycznej możecie mi polecić? Szukam czegoś, co by na brzmieniu czystym brzmiało w stylu Fender, a na przesterze dawało dużo mięcha, ale nadawało się również do spokojniejszych klimatów. Co myślicie o przetwornikach EMG sygnowanych przez Lukathera? Mam obecnie przetworniki DiMarzio z MusicMan Axis, ale jakoś nie siedzą mi do końca. A może jakieś SeymourDuncan?
gadu-gadu 4021735
Re: Jakie przetworniki do gitary…
Jesli to ma być jeden przetwornik który będzie posiadał wszystkie wymienione cechy to trzeba by go wyposażyć w możliwość rozłączania cewek, bo brzmienie fendera to tylko singiel a mięcho tylko humbucker. Seymour Duncan robi pickup specjalnie w tym celu, nazywa się Stag Mag.
Ale wydaje mi się że nie jest on za potężny, chyba lepiej zastosować jakiś mocny Humbucker i dać mu taki przełącznik do rozdzielania cewek jak ma Satriani we wiośle. No a jeszcze lepiej mieć dedykowane danemu brzmieniu osobne pickupy w gitarze, jeśli tylko jest taka możliwość konstrukcyjna i np. nie grasz wyłącznie na pickupie przy gryfie jak ja.
Ale wydaje mi się że nie jest on za potężny, chyba lepiej zastosować jakiś mocny Humbucker i dać mu taki przełącznik do rozdzielania cewek jak ma Satriani we wiośle. No a jeszcze lepiej mieć dedykowane danemu brzmieniu osobne pickupy w gitarze, jeśli tylko jest taka możliwość konstrukcyjna i np. nie grasz wyłącznie na pickupie przy gryfie jak ja.
...Jakie przetworniki do gitary elektrycznej możecie mi polecić?....
Istotne jest jeszcze jaka to gitara, bo niestety czasami zmiana pick-upów nie daje oczekiwanych efektów.
Istotne jest jeszcze jaka to gitara, bo niestety czasami zmiana pick-upów nie daje oczekiwanych efektów.
Nie chodzi mi tylko o jeden przetwornik, ale cały komplet. Chcę to włożyć do gitary typu Ibanez Jem.
PS. Jaki możecie polecić mi jeszcze stały mostek piezo?
PS. Jaki możecie polecić mi jeszcze stały mostek piezo?
gadu-gadu 4021735
...Nie chodzi mi tylko o jeden przetwornik, ale cały komplet. Chcę to włożyć do gitary typu Ibanez Jem.
No to O.K. Czasami ludzie chcą "zrobić z Trabanta Mercedesa", ale widzę, że Ty podchodzisz do sprawy świadomie. Tych Di Marzio, o których piszesz albo nie słyszałem, albo nie pamiętam, ale w takich np. Tone Zone mięcha nie brakuje. Może to brzmienie nie jest zbyt wysublimowane, ale daje się z niego sporo ciekawego wykręcić. Oczywiście czystego na nich uzyskać się nie da, ale od tego są inne.
No to O.K. Czasami ludzie chcą "zrobić z Trabanta Mercedesa", ale widzę, że Ty podchodzisz do sprawy świadomie. Tych Di Marzio, o których piszesz albo nie słyszałem, albo nie pamiętam, ale w takich np. Tone Zone mięcha nie brakuje. Może to brzmienie nie jest zbyt wysublimowane, ale daje się z niego sporo ciekawego wykręcić. Oczywiście czystego na nich uzyskać się nie da, ale od tego są inne.
a kto grał na Dimarzio Evolution ? grałem na Tone Zone i przesiadłem się na emg81 - ale wciąż poszukuję 'tego' brzmienia
Warszawa - 'home' studio
Ja mam w soim telecasterze przy mostku Seymour Duncan Distortion i brzmi REWELACYJNIE. Rozlaczony na signla tez genialnie (jak fenderowski).
Jestem początkującym realizatorem, gram też na gitarze.
Jaki możecie polecić mi jeszcze stały mostek piezo?
gadu-gadu 4021735
...Jaki możecie polecić mi jeszcze stały mostek piezo?...
Mostek? Fishman. Zdecydowanie.
A jeśli chodzi o pick-up'y, to fajną konfiguracją mogłaby być:
mostek: EMG 81lub Bill Lawrence L-500
środek: DiMarzio Red Velvet lub Fender Texas Special Custom Shop
gryf: Seymour Duncan '59
Mostek? Fishman. Zdecydowanie.
A jeśli chodzi o pick-up'y, to fajną konfiguracją mogłaby być:
mostek: EMG 81lub Bill Lawrence L-500
środek: DiMarzio Red Velvet lub Fender Texas Special Custom Shop
gryf: Seymour Duncan '59
Jam Puszek Okruszek! Kto ze mną zadarł... umarł w butach!
Quote: |
|
A kto jest dystrybutorem Fishman’a na Polskę? Podaj mi link do strony tego dystrybutora

[addsig]
gadu-gadu 4021735