Nagrywanie nagle przerywane - co jest przyczyną?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
annandmusic
Nagrywanie nagle przerywane - co jest przyczyną?

Post autor: annandmusic » sobota 17 sty 2015, 20:40

Witam,

problem, o którym piszę, męczy mnie już od dłuższego czasu, a dotyczy on nagrywania na domowym sprzęcie. Do nagrywania używam:
-Cubase LE4,
-interfejs Tascam US-122L,
-mikrofon pojemnościowy AT2020.

Problem tkwi w tym, że nagle przy nagrywaniu, gdy wszystko idzie sprawnie, coś zaczyna szwankować i nagranie jest przerwane (ciągła linia na ścieżce - brak sygnału, czasami w programie pojawia się przy tym komunikat "audio is out of sync") lub pojawia się dziwny przydźwięk w nagraniu (takie jakby "bzyczenie", mija zazwyczaj po ok. 3-5 min i nagranie znowu jest "czyste", bez przydźwięku). Zazwyczaj pomaga przeczekanie lub ponowne uruchomienie komputera.
Wydaje mi się, że problem tkwi w interfejsie, gdyż gdy podłączyłam wieżę do komputera przez interfejs, podczas zwykłego odtwarzania muzyki również pojawia się problem bzyczącego przydźwięku, który mija po ok. 3 min.

Czy ktoś może spotkał się już z podobnym problemem i wie, jak temu zaradzić? Czy to jest kwestia czegoś w sytemie lub raczej to sprzęt nawala i należy go oddać do naprawy?

Pozdrawiam
Ania

Zbynia

Re: Nagrywanie nagle przerywane - co jest przyczyną?

Post autor: Zbynia » sobota 17 sty 2015, 21:11

Sprawdź na innym porządnym kablu usb, sprawdź ustawienia usb w systemie (wyłącz wszelkie oszczędzanie energii dla usb) i sprawdź najnowsze sterowniki do interfejsu, chipsetu i usb(jeśli są)

fallworm

Post autor: fallworm » sobota 17 sty 2015, 21:23

Ja miałem tak, że przez wadliwy kabel nagrywało mi paredziesiąt sekund potem następowało wyciszenie/ przerywanie i przestawało . Dziwne to było, po prostu był "nadcięty".

Awatar użytkownika
Arkana_Flow

Post autor: Arkana_Flow » sobota 17 sty 2015, 23:11

ja tak miałem kiedyś jak miałem ustawioną najniższą latencje, a trochę efektów było zapiętych.. najlepiej najpierw wszystko nagrać, a dopiero potem miksować, lub też zamrażać te ścieżki.

Następnym razem jak tak Ci się zrobi to nie restartuj programu, tylko wejdź w ustawienie sterownika audio i zmień latencje/bufor. I zobacz czy zagoli.

Muzyką zajmuję się od 2003 roku. Zaczynałem jako raper. Obecnie wchodzę w świat producenski. Pracuję z samplami (głównie na Akai MPC) jak i z żywymi instrumentami. Studiuję produkcję muzyczną na uczelni w Edynburgu, Szkocji.

moons

Post autor: moons » niedziela 18 sty 2015, 08:43

Sprawdź inny kabel USB, najlepeij kup najkrótszy jaki Ci potrzebny i pamiętaj że dobry kabel nie będzie kosztować 5zł.

Przerabiałem to z kilkoma urządzeniami i zawsze był winny kabel USB.

Pozdrawiam

Zbynia

Post autor: Zbynia » niedziela 18 sty 2015, 21:35

Nie wiem jak obecne drukarki ale miałem swojego czasu dziadostwo od HP które było idealne do testowania kabli USB - jak kabel był do kitu to drukarka zgłaszała się jako nieznane urządzenie
Mimo że większość innych na tym kablu działała poprawnie

ODPOWIEDZ