Sample i loopy z DVD EiS - czy aby na pewno darmowe?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
create
Sample i loopy z DVD EiS - czy aby na pewno darmowe?

Post autor: create » środa 17 gru 2014, 20:40

Witam,

Posiadam najnowsze wydanie 12/2014 i interesują mnie sample, loopsy na płycie DVD. Głównie czasopismo kupuję dla sampli i loopsów.

Czy sample i loopsy z Maison Sky mogę wykorzystać do utworu komercyjnego w oprogramowaniu Fl Studio a potem sprzedać utwór na licencji Royalty Free czyli Prawa Autorskie lub Prawa Majątkowe? Czy muszę mieć zgodę od autorów sampli i loopsów? w końcu sample i loopsy nie ja tworzę jak to jest z tym?

Awatar użytkownika
Arkana_Flow

Re: Sample i loopy z DVD EiS - czy aby na pewno darmowe?

Post autor: Arkana_Flow » niedziela 21 gru 2014, 01:38

...Witam,

Posiadam najnowsze wydanie 12/2014 i interesują mnie sample, loopsy na płycie DVD. Głównie czasopismo kupuję dla sampli i loopsów.

Czy sample i loopsy z Maison Sky mogę wykorzystać do utworu komercyjnego w oprogramowaniu Fl Studio a potem sprzedać utwór na licencji Royalty Free czyli Prawa Autorskie lub Prawa Majątkowe? Czy muszę mieć zgodę od autorów sampli i loopsów? w końcu sample i loopsy nie ja tworzę jak to jest z tym?...

Ja nie korzystam z sampli z płyt EiS, ale z tego co czytałem w EiS to niektóre sample pochodziły z magazynu Computer Music, ostatnio wpadła mi płyta z CM ze specyficznymi samplami na które się połasiłem, a na płycie w folderze była licencja, a tam wszystko było napisane..

Z licencji wynikało, że mogę tych sampli normalnie używac komercyjnie i zarabiać na nich kasę.

Ale każdy inny sample pack, może miec zupełnie inną recenzje. Poszukaj na płycie licencji.. Jestem pewien, że tam jest..

Muzyką zajmuję się od 2003 roku. Zaczynałem jako raper. Obecnie wchodzę w świat producenski. Pracuję z samplami (głównie na Akai MPC) jak i z żywymi instrumentami. Studiuję produkcję muzyczną na uczelni w Edynburgu, Szkocji.

Awatar użytkownika
Arkana_Flow

Post autor: Arkana_Flow » niedziela 21 gru 2014, 01:40

...

Ale każdy inny sample pack, może miec zupełnie inną recenzje.
...

chodziło mi o licencję , nie recenzje ;) zachęcam do poczytania plików tekstowych, które znajdują się na płycie.

Muzyką zajmuję się od 2003 roku. Zaczynałem jako raper. Obecnie wchodzę w świat producenski. Pracuję z samplami (głównie na Akai MPC) jak i z żywymi instrumentami. Studiuję produkcję muzyczną na uczelni w Edynburgu, Szkocji.

Awatar użytkownika
rednacz

Post autor: rednacz » poniedziałek 22 gru 2014, 10:35

Coraz częściej padają tego typu pytania, więc należy wyjaśnić, że wszystkie sample zamieszczane na płytach DVD dołączanych do magazynu Estrada i Studio, a pochodzące z magazynów Future Music i Computer Music (wydawnictwo Future plc.) na zasadach współpracy licencyjnej między Future plc. a AVT Korporacja (wydawca magazynu Estrada i Studio), opatrzone są następującą klauzulą: „Sample znajdujące się w tym katalogu są własnością Future plc. Niniejszym Future plc. udziela licencji na używanie tych sampli zarówno w zastosowaniach niekomercyjnych jak i komercyjnych, pod warunkiem, że nie będą one wykorzystane jako część komercyjnej biblioteki sampli”.
Należy zaznaczyć, że według wiedzy wydawcy sample te nie pochodzą z żadnych komercyjnie wydanych utworów/bibliotek i są przygotowywane wyłącznie i docelowo na potrzeby publikacji w ramach magazynów wydawanych przez Future plc. i wydawnictw z nim współpracujących na zasadach licencji, takich jak Estrada i Studio. Korzystanie z nich jest zatem dozwolone bez opłat i bez licencji na każdym polu eksploatacji, z wyłączeniem pola, o którym wspomniano w ostatnim fragmencie klauzuli licencyjnej.
Tomasz Wróblewski

ODPOWIEDZ