Sample i loopy z DVD EiS - czy aby na pewno darmowe?
Posiadam najnowsze wydanie 12/2014 i interesują mnie sample, loopsy na płycie DVD. Głównie czasopismo kupuję dla sampli i loopsów.
Czy sample i loopsy z Maison Sky mogę wykorzystać do utworu komercyjnego w oprogramowaniu Fl Studio a potem sprzedać utwór na licencji Royalty Free czyli Prawa Autorskie lub Prawa Majątkowe? Czy muszę mieć zgodę od autorów sampli i loopsów? w końcu sample i loopsy nie ja tworzę jak to jest z tym?
- Arkana_Flow
Re: Sample i loopy z DVD EiS - czy aby na pewno darmowe?
...Witam,
Posiadam najnowsze wydanie 12/2014 i interesują mnie sample, loopsy na płycie DVD. Głównie czasopismo kupuję dla sampli i loopsów.
Czy sample i loopsy z Maison Sky mogę wykorzystać do utworu komercyjnego w oprogramowaniu Fl Studio a potem sprzedać utwór na licencji Royalty Free czyli Prawa Autorskie lub Prawa Majątkowe? Czy muszę mieć zgodę od autorów sampli i loopsów? w końcu sample i loopsy nie ja tworzę jak to jest z tym?...
Ja nie korzystam z sampli z płyt EiS, ale z tego co czytałem w EiS to niektóre sample pochodziły z magazynu Computer Music, ostatnio wpadła mi płyta z CM ze specyficznymi samplami na które się połasiłem, a na płycie w folderze była licencja, a tam wszystko było napisane..
Z licencji wynikało, że mogę tych sampli normalnie używac komercyjnie i zarabiać na nich kasę.
Ale każdy inny sample pack, może miec zupełnie inną recenzje. Poszukaj na płycie licencji.. Jestem pewien, że tam jest..
- Arkana_Flow
...
Ale każdy inny sample pack, może miec zupełnie inną recenzje.
...
chodziło mi o licencję , nie recenzje ;) zachęcam do poczytania plików tekstowych, które znajdują się na płycie.
Należy zaznaczyć, że według wiedzy wydawcy sample te nie pochodzą z żadnych komercyjnie wydanych utworów/bibliotek i są przygotowywane wyłącznie i docelowo na potrzeby publikacji w ramach magazynów wydawanych przez Future plc. i wydawnictw z nim współpracujących na zasadach licencji, takich jak Estrada i Studio. Korzystanie z nich jest zatem dozwolone bez opłat i bez licencji na każdym polu eksploatacji, z wyłączeniem pola, o którym wspomniano w ostatnim fragmencie klauzuli licencyjnej.
Tomasz Wróblewski