Ciekawa dynamika basu w piosence, jak to zrobić?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
wihajster
Ciekawa dynamika basu w piosence, jak to zrobić?

Post autor: wihajster » czwartek 20 lis 2014, 10:49

Dzieńdobry, mam taką sprawę; w niżej wymienionym linku jest piosenka w której partia basowa ma ciekawą dynamikę (wg mnie),

bas zaczyna sie już od początki piosenki, nie jest to zwykłe wpisany bas na "piano roll" (nazwa edycji dzwięków z fl studio) jest tam jeszcze dodany napewno jakiś procesor, a może to jest efekt sidechaine, a może jakiś gater, może mi ktoś podpowiedzieć jak zrobiony jest ten bas, że jest tak.. uwydatniony? Dzięki, pozdrwiam.

wihajster

Re: Ciekawa dynamika basu w piosence, jak to zrobić?

Post autor: wihajster » czwartek 20 lis 2014, 10:52

www.youtube.com./watch?=PFKCFewHMc4

laser777

Post autor: laser777 » czwartek 20 lis 2014, 16:01

link chyba nie działa daj inny

Czy chodzi o donatana i cleo?

wihajster

Post autor: wihajster » czwartek 20 lis 2014, 19:29

http://www.youtube.com./watch?v=PFKCFewHMc4

wihajster

Post autor: wihajster » czwartek 20 lis 2014, 19:30

powinno działać, nie nie Donatan i Cleo; Tom Swoon - Wait

wihajster

Post autor: wihajster » czwartek 20 lis 2014, 20:06

przepraszam za niedogodności

Awatar użytkownika
Jimek

Post autor: Jimek » czwartek 20 lis 2014, 20:09

Nic specjalnego tu nie ma. Na takie brzmienie ma wpływ wiele czynników. Aranż ktory daje "oddchać" basowi dole pasma + to o czym wspomniałeś. Poza tym klepanie nut myszką w piano roll zabiera feeling a praca nad feeleingiem za pomocą myszy zabiera czas. Lepiej to nagrac

Pozdrawiam
Pozdrawiam

laser777

Post autor: laser777 » czwartek 20 lis 2014, 22:46

Chyba odkręcony atak,decy w okolicach połowy mało sustaina i relese ale nie wiem ile bo z zintegrowanej karty to słucham. Po prostu musisz dawać bass w przeciwfazie do stopy wtyczki też do tego służą ale efekt jest lepszy kiedy ustawisz sobie ręcznie.
Bas musi mieć inaczej ustawiony atak niż stopa to wtedy fajnie się zgra ze stopą a po za tym podobnie zabrzmi jak tutaj

Awatar użytkownika
PieTras!

Post autor: PieTras! » piątek 21 lis 2014, 09:57

Na pewno słuchamy tego samego numeru? Ja to słyszę tak:

Jest to typowy bigroomowy bas "rysowany" głównie ćwierćnutami. Podstawą jest najzwyczajniejszy niski syntezatorowy pojedynczy sinus pewnie z dodatkowymi alikwotami lub pojedyncza piła z mocno ściętą górą przez filtr. Na to nachodzi side-chain lub tremolo dające efekt pompowania.
Ale to co nadaje basowi brzmienia - to partia syntha ze środka pasma. Bez niej bas muliłby niemiłosiernie, a ponieważ gra w unisono rytmicznym wzbogaca bas o swoją barwę.

Klawisze, kompozycja, produkcja... :)

laser777

Post autor: laser777 » piątek 21 lis 2014, 14:33

...Na pewno słuchamy tego samego numeru? Ja to słyszę tak:Jest to typowy bigroomowy bas "rysowany" głównie ćwierćnutami. Podstawą jest najzwyczajniejszy niski syntezatorowy pojedynczy sinus pewnie z dodatkowymi alikwotami lub pojedyncza piła z mocno ściętą górą przez filtr. Na to nachodzi side-chain lub tremolo dające efekt pompowania.Ale to co nadaje basowi brzmienia - to partia syntha ze środka pasma. Bez niej bas muliłby niemiłosiernie, a ponieważ gra w unisono rytmicznym wzbogaca bas o swoją barwę....

nawet dla fortepianu możesz ustawić na ADSR przebieg sinusoidalny w przeciwfazie z ściętym atakiem. sygnał będzie narastał i opadał... po za tym wszystko co napisałeś może być faktem

ODPOWIEDZ