Szumiący mikser

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
KumiDr
Re: Szumiący mikser

Post autor: KumiDr » środa 15 paź 2014, 13:27

Nie chcę zakładać nowego tematu, bo kontynuując wątek mikrofonowy mam jeszcze pytanie o wzmacniacz do wokalu... Czy to by nie był dobry pomysł? Mieć silniejszy sygnał już na wejściu do miksera? Do tego jeszcze, o ile dany wzmak miałby sensowny rewerb...odpadła by kwestia korzystania z tego w moim mikserze, który jest...powiedzmy...niezbyt zadowalający...
Co sądzicie o takim pomyśle? Może jakieś sugestie co do konkretnego sprzętu? Dodam, że cały czas mowa o nagrywaniu w warunkach domowych (czyli najczęściej słuchawki na uszach)

Leff

Post autor: Leff » środa 15 paź 2014, 14:50

...Nie chcę zakładać nowego tematu, bo kontynuując wątek mikrofonowy mam jeszcze pytanie o wzmacniacz do wokalu... Czy to by nie był dobry pomysł? Mieć silniejszy sygnał już na wejściu do miksera? Do tego jeszcze, o ile dany wzmak miałby sensowny rewerb...odpadła by kwestia korzystania z tego w moim mikserze, który jest...powiedzmy...niezbyt zadowalający...
Co sądzicie o takim pomyśle? Może jakieś sugestie co do konkretnego sprzętu? Dodam, że cały czas mowa o nagrywaniu w warunkach domowych (czyli najczęściej słuchawki na uszach)
...

Nie opłaca się. Na preamp wyraźnie lepszy od tych w mikserze musiałbyś zapłacić tyle co za cały mikser :)

Ponadto nigdy nie widziałem przedwzmacniacza z reverbem. Zdecydowanie sensowniej jest nagrywać wokal bez pogłosu, za to póćniej dodać go w programie DAW

Leff - Szczecin

KumiDr

Post autor: KumiDr » środa 15 paź 2014, 17:11

Mimo wszystko wciąż się zastanawiam, bo i tak powoli rozglądam się za nie za dużym lampowym wzmacniaczem gitarowym. Lampowym, bo chcę mieć ten naturalny efekt nasycenia. Poza tym powoli będę się żegnał z GuitarRigiem na rzecz efektów sprzętowych. Przy tej okazji, gdyby to był wzmak, który jeszcze nada się do wokalu, upiekłbym 2 pieczenie na jednym ogniu. Wiadomo, że to prędzej będzie lo-fi wokal i to już na wejściu, ale tak właśnie chcę - dłubać nad brzmieniem przed nagrywaniem, niż po. No i sama sprawa ze wzmocnieniem sygnał, o czym już wspomniałem. Także pytanie teraz który wzmak. Znam kilka przykładów nagrywania wokalów przez wzmacniacze gitarowe (np. Beth Gibbons) szkoda tylko, że ciężko się dogrzebać które to były...

Paweł

Post autor: Paweł » czwartek 16 paź 2014, 00:19

Wokal przez wzmacniacz gitarowy? Powiedziałbym że to odważna koncepcja. Ale zdecydowanie na opcję kiedy masz juz porządny sprzęt, nazwijmy go podstawowy i eksperymentujesz. Drogą do brzmienia powszechnie uznawanego za akceptowalne nie jest.

KumiDr

Post autor: KumiDr » czwartek 16 paź 2014, 05:32

...Wokal przez wzmacniacz gitarowy? Powiedziałbym że to odważna koncepcja. Ale zdecydowanie na opcję kiedy masz juz porządny sprzęt, nazwijmy go podstawowy i eksperymentujesz. Drogą do brzmienia powszechnie uznawanego za akceptowalne nie jest....

xxx
A tam... to co powszechnie akceptowalne w moim przypadku kończy się nużącą rutyną, więc czasami lubię sobie coś posprzęgać, porzępolić smyczkiem po gitarze i takie tam dziwactwa. A jeśli już eksperyment, to czemu z ograniczeniem do "porządnego sprzętu"? Pomijając, że określenie "porządny sprzęt" jest pojęciem względnym (mój wydaje mi się wystarczający), to przecież w eksperymencie chodzi właśnie o to, żeby niczym się nie ograniczać, tak czy nie?

KumiDr

Post autor: KumiDr » czwartek 16 paź 2014, 06:00

ps.
...ostatecznie i tak wszystko kończy jako ślad 24bitowy 96khz i sam mogę ocenić, czy mi efekt przypasuje
Pomijając moje trochę amatorskie podejście, pytanie o sensownego (niewielkiego) lampowego wzmaka do podobnych zastosowań pozostawiam otwarte. (budżet ok.1500... czyli zakładam, że pewnie coś z drugiej ręki...

ODPOWIEDZ