Przesiadka z Audiophile 2496

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
xsound
Przesiadka z Audiophile 2496

Post autor: xsound » niedziela 17 sie 2014, 18:28

Heja,
Planuję dokonać małego upgrade'u mojego interface. Spotykam się czasem z problemami typu bsod i zdiagnozowałem, iż to wina sterowników. Niestety M-Audio nie zaopatrza w nowe sterowniki swoich klasyków.
I teraz pojawia się pytanie do was specjalistów - czy jest sens przesiadać się z M-Audio 2496 a coś innego, skoro nie nagrywam nic - do karty mam podpięty tylko i wyłącznie Soundcraft Compact 4 (wiem wiem staroć, ale śmiga aż miło), a do miksera monitory.
Kwestia tylko i wyłącznie przetworników i sterowników. Czy warto przesiąść się na popularną dość 'Julie', czy może E-mu 1212m? Gdzieś coś czytałem, że ta od E-MU ma zastosowana najlepsze przetworniki, spośród tych trzech.

Dzięki z góry :)

Awatar użytkownika
lukashhh1

Re: Przesiadka z Audiophile 2496

Post autor: lukashhh1 » poniedziałek 18 sie 2014, 09:07

...
Heja,
Planuję dokonać małego upgrade'u mojego interface. Spotykam się czasem z problemami typu bsod i zdiagnozowałem, iż to wina sterowników. Niestety M-Audio nie zaopatrza w nowe sterowniki swoich klasyków.
I teraz pojawia się pytanie do was specjalistów - czy jest sens przesiadać się z M-Audio 2496 a coś innego, skoro nie nagrywam nic - do karty mam podpięty tylko i wyłącznie Soundcraft Compact 4 (wiem wiem staroć, ale śmiga aż miło), a do miksera monitory.
Kwestia tylko i wyłącznie przetworników i sterowników. Czy warto przesiąść się na popularną dość 'Julie', czy może E-mu 1212m? Gdzieś coś czytałem, że ta od E-MU ma zastosowana najlepsze przetworniki, spośród tych trzech.

Dzięki z góry :)...

Julia fajniej brzmi, jest szybka i ma fajnie napisane sterowniki.

E-MU 1212m bardzo mnie zawiodła.... w kwestii stabilnosci sterowników i uzyskiwajej latencji.

Ale moze tylko u mnie był problem i akurat w wersji PCI-e.

Ale najlepiej potestuj, jak masz mozliwość.

Produkcja muzyczna: Progressive House,Progressive Trance, Chillout. MAC MINI i5 16GB 256GB
FOCUSRITE SCARLETT18i20 2nd Gen, 2x JBL LSR305, ALESIS Q49, KORG NANOCONTROL, SM PRO NANOPATCH 2, SINN7 DAS MIC, NOVATION MININOVA.

Awatar użytkownika
lukashhh1

Post autor: lukashhh1 » poniedziałek 18 sie 2014, 09:08

...
...
Heja,

Dzięki z góry :)...

Julia fajniej brzmi, jest szybka i ma fajnie napisane sterowniki.

E-MU 1212m bardzo mnie zawiodła.... w kwestii stabilnosci sterowników i uzyskiwanej latencji.

Ale moze tylko u mnie był problem i akurat w wersji PCI-e.

Ale najlepiej potestuj, jak masz mozliwość.

...

Produkcja muzyczna: Progressive House,Progressive Trance, Chillout. MAC MINI i5 16GB 256GB
FOCUSRITE SCARLETT18i20 2nd Gen, 2x JBL LSR305, ALESIS Q49, KORG NANOCONTROL, SM PRO NANOPATCH 2, SINN7 DAS MIC, NOVATION MININOVA.

Awatar użytkownika
xsound

Post autor: xsound » poniedziałek 18 sie 2014, 10:45

Dzięki za szybą odpowiedź. Mój znajomy ma julie, muszę popytać co i jak z nią, najlepiej byłoby w ogóle wmontować na jakiś moment do siebie, ale wątpliwa możliwość. M-audio jest naprawdę wporządku, ale sterowniki potrafią poświrować niestety. Naczytałem się o świetnej jakości dźwieku przy 1212m, bardziej ?ciepłym?, ale co człowiek to opinia.

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 18 sie 2014, 15:48

dziwneŁukasz co piszesz - julia brzmi bardzo podobnie ale stwarza znacznie więcej problemów - jak nie ze sterownikami to przede wszystkim za zakłóceniami które w paru wypadkach były nie do opanowania (kumpel musiał zmienić kartę - nie dało się nic zrobić - pętle mas, zasilacz itp kombinacje a ona dalej siała jakimś syfem)

co do emu to nie mogę złego słowa powiedzieć - pd xp przez vistę, 7 i 8 - zero jakich kolwiek problemów ze sterownikami w wiecznej wersji beta

latencja na ostatnim komputerze bez problemu ustawiana na minimum

bardziej martwiłbym się o to że przy nowym systemie moze nie zadziałać (windows 9) ale MS nie zapowiada zmian w api sterowników więc może bedzie ok

Kolego skoro nie nagrywasz to po co mikser?ma jakiś cel?jesli tylko głośność i słuchawki to może też się go pozbyć i kupić kontroler odsłuchów?

Awatar użytkownika
xsound

Post autor: xsound » poniedziałek 18 sie 2014, 22:10

Kolego skoro nie nagrywasz to po co mikser?ma jakiś cel?jesli tylko głośność i słuchawki to może też się go pozbyć i kupić kontroler odsłuchów?
...

Okazja, możliwości w przyszłości korzystania z jego dobrodziejstw + bardzo mi się spodobał dizajn (taki fetysz), dosyć przypadkowo ale trafiony idealnie po zakupie 2496.

Z ciekawości zerknąłem na kontrolery odsłuchów, i takowe które by mnie interestowały to koszta ~600-800zł co kompletnie mi się nie opłaca przy obecnym stanie rzeczy :)

Zbynia

Post autor: Zbynia » wtorek 19 sie 2014, 00:27

Fakt :)

przy cenie i jakości SC C4 też bym na to nie patrzył :)

moze cos porządnego na usb?albo coś z kart asus (odtwarzanie jest super w tych wysokiej klasy i asio też jest)

ODPOWIEDZ