Ma i nie ma. Zależy co chcesz nagrywać i do czego. Na moje oko, to sam nie wiesz czego chcesz = nie wiesz co ci jest potrzebne. A jednocześnie przeczuwasz, że wszystkiego chciałbyś spróbować :)
Jak chcesz się brać za muzykę, to kupuj interfejs i tani mikrofon pojemnościowy. Interfejs przyda sie kiedys do podlaczenia kolumn, do nagrywania instrumentow, do midi (jesli bedzie mial gniazda); jest to dobry i uniwersalny punkt wyjścia do eksperymentów. Dyktafonem nagrasz lepiej lub gorzej, ale nie w czasie rzeczywistym i to będzie jedyna jego funkcja.
A tak na marginesie - narazie zainstaluj sobie ASIO4All v2. :)
Zabawa z wokalem - co polecacie?
Re: Zabawa z wokalem - co polecacie?
...Potrzebujesz interfejsu i mikrofonu. Na interfejs musisz liczyć z 600 zł na pewno, chyba, że jakiś na chwilę kupisz, i na mikrofon niewiele mniej. W przypadku mikrofonu mógłbyś się zastanowić nad dynamikiem jeśli nie będziesz nagrywał odległych dźwięków typu krzyki dzieci pod blokiem i jeśli zależy ci na szybkości i płynności pracy. Do pojemnościówki trzeba raczej rozkładać statyw, bardziej uważać itd.
....
Z całym szacunkiem, ale nie uważam, by to był dobry pomysł. Dlatego że sam doświadczyłem takiej porady gdy w liceum startowałem z nagrywaniem. Wtedy też mi ktoś rzucił, żebym dynamikiem nagrywał. Strata czasu i motywacji, bo gdy się nie umie nagrywać kierunkowym ani żadnym innym, to jest zwyczajna rzeźnia. :)
-
...
Ma i nie ma. Zależy co chcesz nagrywać i do czego. Na moje oko, to sam nie wiesz czego chcesz = nie wiesz co ci jest potrzebne. A jednocześnie przeczuwasz, że wszystkiego chciałbyś spróbować :)
Jak chcesz się brać za muzykę, to kupuj interfejs i tani mikrofon pojemnościowy. Interfejs przyda sie kiedys do podlaczenia kolumn, do nagrywania instrumentow, do midi (jesli bedzie mial gniazda); jest to dobry i uniwersalny punkt wyjścia do eksperymentów. Dyktafonem nagrasz lepiej lub gorzej, ale nie w czasie rzeczywistym i to będzie jedyna jego funkcja.
A tak na marginesie - narazie zainstaluj sobie ASIO4All v2. :)...
Oczywiście, że wszystkiego chciałbym spróbować. Dopiero wtedy będę wiedział czego tak naprawdę chcę. Próbowanie jest szalenie ważne we wszystkich dziedzinach życia, nie tylko w produkcji muzyki.
...Nie wiem za bardzo dlaczego rzeźnia. Mi się zawsze wydawało, że łatwiej coś nagrać przyzwoicie dynamikiem niż pojemnościówką. Ta druga mniej wybaczy. Pojemnościówka oferuje lepszą jakość ale dopiero w momencie kiedy masz umiejętności, dla początkującego lepszą jakość oferuje dynamik. Przynajmniej takie są moje doświadczenia...
Wspomniałeś o nagrywaniu odległych dźwięków, jak na przykład dzieci pod blokiem. Nie ukrywam, że bardzo mi się podobają takiego rodzaju dźwięki.
Mam rozumieć, że do takich eksperymentów lepszy jest mikrofon pojemnoścowy, aniżeli dynamiczny?
-
- Soundscape
- Kontakt:
Ja może wrócę do tematu rejestratora - jest fajne rozwiązanie w postaci R-26 firmy Roland. Nie jest to tania zabawka, ale masz w jednym rejestrator, interfejs audio i na wstępie dostajesz bardzo porządne wbudowane mikrofony, które po odpowiednim ustawieniu i wysterowaniu z łatwością zastąpią Ci pojemnościówki do kilkuset złotych. Nie jestem w stanie się jeszcze wypowiedzieć o wydajności interfejsu, nie zdążyłem jeszcze sprawdzić.
...
Ja może wrócę do tematu rejestratora - jest fajne rozwiązanie w postaci R-26 firmy Roland. Nie jest to tania zabawka, ale masz w jednym rejestrator, interfejs audio i na wstępie dostajesz bardzo porządne wbudowane mikrofony, które po odpowiednim ustawieniu i wysterowaniu z łatwością zastąpią Ci pojemnościówki do kilkuset złotych. Nie jestem w stanie się jeszcze wypowiedzieć o wydajności interfejsu, nie zdążyłem jeszcze sprawdzić....
Niezwykłe urządzenie. Byłbym rad, gdybyś po zapoznaniu się z wydajnością interfejsu szepnął o tym kilka słów.
- Soundscape
- Kontakt:
Niezwykłe urządzenie. Byłbym rad, gdybyś po zapoznaniu się z wydajnością interfejsu szepnął o tym kilka słów.
...
Postaram się jak najszybciej to sprawdzić bo sam jestem bardzo ciekaw.
Testowałem R-26, ta cegła bardzo dobrze nadaje się do lektorki w niskim budżecie, tzn mimo iż nie ma dużej membrany to ogólnie pozwala uzyskać niezłe rezultaty, ale trzeba jak zawsze uważać na plozje. Ja mówię o naprawdę niskim budżecie. Poza tym uwaga, by lektora zmonofonizować lub nagrywać tylko z jednego kabału mikforonowego. Dźwięk wchodzi po USB do kompa. Niestety trzeba wgrywać drivery więc na iPada sobie nie ponagrywasz. Ale za to ma świetną czułość i niezłe pasmo. Ten mikrofon potrafi też nagrywać w terenie 4 ślady plus równocześnie 2 z zewnątrz. Kształt ma "kieszonkowy" do spodni bojówek. Ale jest lekki i solidnie zbudowany. Polecam!