Osobny wyłącznik dla monitorów w gniazdkach?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Qubuś
Osobny wyłącznik dla monitorów w gniazdkach?

Post autor: Qubuś » wtorek 13 maja 2014, 19:37

Witajcie!
Mam taki problem..
Ma trzy pary odsłuchów (2 aktywne i jedna para pasywne).
Mam mocno zastawione biurko i dwie pary stoją na statywach na zewnątrz.
Problem jest taki że mam poważny problem z uruchomieniem jednej pary monitorów, to znaczy nie mam jak sięgnąć bo włącznik jest z tyłu i to na samymm dole przy wtyczce sieciowej.
Zastanawiam się czy mogę zastosować przedłużacz z wyłącznikiem na każde gniazdko i nie wyłączać monitorów własnym wyłącznikiem tylko z pozycji przedłużacza? Czy to zaszkodzi elektronice głosników?
Inna sprawa że potrzebuje przynajmniej 8 gniazd w przedłużaczu a te z wyłącznikami to tradycyjne po 5-6 góra.

Kolejna rzecz to szumy i trzaski w monitorach - wiem temat wałkowany milion razy - ja tylko chce zapytać tak dla pewności - teraz łącze monitory z kartą kablem RCA-XLR, czy jak zmienie wyjścia na karcie i dokupie opcje w postaci symetrycznych XLR i połączenie z monitorami będzie XLR-XLR przerwana zostanie pętla mas i problem powinien się rozwiązać?

Z góry dzięki! 

Awatar użytkownika
JzK

Re: Osobny wyłącznik dla monitorów w gniazdkach?

Post autor: JzK » wtorek 13 maja 2014, 20:32

Teraz łączysz co najwyżej rca-xl :) zastosowanie symetryków zapewne coś poprawi ale trzasków raczej nie wyeliminuje, u mnie pomagało podłączenie bez uziemienia :)
na luzaku ! jak zawsze

Qubuś

Post autor: Qubuś » wtorek 13 maja 2014, 23:57

Tak, tylko u mnie stara sieć elektryczna i niestety zmiana z bolcami i inne kombinacje nie pomagają.
Jest to skomplikowane ale musze znaleźć jakieś konkretne rozwiązanie. 

rzeznik105

Post autor: rzeznik105 » środa 14 maja 2014, 21:05

U mnie właśnie wszystko trzeszczało bez uziemienia i póki go nie zrobiłem wydawało się, że popali mi głośniki :P

Co do monitorów. Sam wyłączam wszystko na jednej listwie od dawna i wszystko działa jak narazie przynajmniej :P

ODPOWIEDZ