Mikrofony z USA (ebay; amazon i nie tylko) Pytania

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
hubertous
Mikrofony z USA (ebay; amazon i nie tylko) Pytania

Post autor: hubertous » środa 06 lis 2013, 23:52

Witam!

Mam pytania związane z kupnem mikrofonów z USA - konkretnie zależy mi na kilku modelach mikrofonów (i dynamiczne i pojemnościowe) których nie ma dostępnych w Polsce czy Niemczech. Robiłem dokładne przeszukanie ;)

- czy decydując się na taki zakup można być spokojnym o bezpieczną przesyłkę? W sensie czy mogę mieć pewność jakąkolwiek że mikrofony nie ulegną uszkodzeniu w trakcie transportu?

- czy jest jakiś sposób żeby ominąć część kosztów z tym związaną (VAT+cło)?

- jak wygląda sprawa z gwarancją? Czy takowe mikrofony musze wysyłać z powrotem do serwisu w USA w celu np. naprawy?

Awatar użytkownika
Aztec

Re: Mikrofony z USA (ebay; amazon i nie tylko) Pytania

Post autor: Aztec » czwartek 07 lis 2013, 01:05

W sumie też mnie interesują odpowiedzi.

Awatar użytkownika
Caroozo

Re: Mikrofony z USA (ebay; amazon i nie tylko) Pytania

Post autor: Caroozo » czwartek 07 lis 2013, 07:44

...
Witam!

Mam pytania związane z kupnem mikrofonów z USA - konkretnie zależy mi na kilku modelach mikrofonów (i dynamiczne i pojemnościowe) których nie ma dostępnych w Polsce czy Niemczech. Robiłem dokładne przeszukanie ;)

- czy decydując się na taki zakup można być spokojnym o bezpieczną przesyłkę? W sensie czy mogę mieć pewność jakąkolwiek że mikrofony nie ulegną uszkodzeniu w trakcie transportu?

- czy jest jakiś sposób żeby ominąć część kosztów z tym związaną (VAT+cło)?

- jak wygląda sprawa z gwarancją? Czy takowe mikrofony musze wysyłać z powrotem do serwisu w USA w celu np. naprawy?...

Od tyłu: gwarancja jest realizowana przeważnie w kraju, w jakim zakupiłeś produkt. Niektórzy producenci mają Worldwide/International Guarantee, są też możliwości wykupienia dodatkowej gwarancji lub ubezpieczenia, które to obowiązywałyby w innym kraju.

Czy jest sposób? Oczywiście. Ale do tego potrzebujesz kogoś tam. Ja osobiście ściągam sprzęt ze Stanów, w dużej mierze używany, ale też i nowy i naprawdę się opłaca - ale bez "wtyczki" praktycznie nie ma szans ominąć opłat... A jeśli nie masz tam nikogo, nie będę opisywał, jak to zrobić ;).

Z przesyłkami różnie bywa - przeważnie dochodzą (lotnicze), morskie rzadko biorę bo niezwykle długo są realizowane (jedynie cięższe rzeczy się opłaca), natomiast lżejsze lotniczą (trochę drożej ale dużo szybciej). Raz na 10-15 paczek są jakieś jaja - ostatnio poleciała zamiast do Niemiec (skąd idzie do Polski) to do Arabii Saudyjskiej i gdybym nie miał człowieka tam, który sprawę naprostował w US Mail to pewnie paczka by przyszła urzędowo po kwartale...;). Ale tak poza tym to jeśli sklep wyśle, to trudno powiedzieć - mi znajomy wysyła tak zapakowane że nie ma prawa nic się stać. A co do pewności - nigdy jej nie ma, zawsze może się coś zdarzyć...

Swoją drogą - poszukaj może tych modeli w Anglii - mają na pewno wielu dystrybutorów co rzadszego sprzętu, bo są pierwszym portem do którego przybijają statki ze Stanów - świat nie kończy się na Dojczach :).

ODPOWIEDZ