Maleńki, prosty 4-kanałowy (XLR) mikser bez korekcji i panoramy z wyjściem stereo jaki?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
midishiner
Maleńki, prosty 4-kanałowy (XLR) mikser bez korekcji i panoramy z wyjściem stereo jaki?

Post autor: midishiner » piątek 04 paź 2013, 12:55

Cześć wam, szukam rozwiązania dla jednej reporterki rozgłośni w której pracuję. Bardzo często wyjeżdża ona w teren i przeprowadza luźne rozmowy przy kawce z maksymalnie 3 osobami. Do tej pory stawiała na stole małego zooma h2 bądź tascama dr40, ale niestety jakość była tragiczna. Podsuwanie urządzenia pod usta rozmówców nie wchodzi w grę, ponieważ chodzi o komfort rozmowy bardziej studyjny niż terenowo-reporterski. Oto w jaki sposób chciałbym to rozwiązać: poszukuję małego mikserka 4xXLR z mozliwością regulacji gainu i tyle. Nie musi miec korekcji ani panoramy. Chodzi o to aby wzmocnić i zsumować sygnał z 4 mikrofonów shure beta i "wypuścić" monofonicznie bądź stereofonicznie (z naciskiem na to drugie) na wejście line in prostego zoom h1, h2 bądź innego rejestratorka. Czy orientujecie się czy takie proste mikserki ktoś produkuje? Szukałem u Samsona, Behringera ale niestety albo są na jack-i albo mają owszem 4 kanały, ale każdy z innej bajki: rca-L,R, trs i 1-xlr. Pomóżcie koledzy, dzięki z góry za wszelkie sugestie.

Łukasz

Lucas May On Tour
5-21.V.2009

Awatar użytkownika
midishiner

Re: Maleńki, prosty 4-kanałowy (XLR) mikser bez korekcji i panoramy z wyjściem stereo jaki?

Post autor: midishiner » piątek 04 paź 2013, 13:02

Znalazłem coś takiego tylko zastanawiam się jak rozwiązana jest suma, jak sie domyślam sygnał sumowany jest na ten rca lub xlr w sekcji output, ale czy jest to stereo? Jak myślicie, czy to jest to czego szukam? pozdr

Lucas May On Tour
5-21.V.2009

smirnoff

Re: Maleńki, prosty 4-kanałowy (XLR) mikser bez korekcji i panoramy z wyjściem stereo jaki?

Post autor: smirnoff » piątek 04 paź 2013, 13:14

Ten mikser nie ma możliwosci ustawienia panoramy na kanałach a więc sygnał który wypuszcza na sumie jest mono - przecież mikrofon to urządzenie monofoniczne wiec jak podłączysz 4 mikrofony i nie "rozrzucisz" ich w panoramie to same w sobie są czterema sygnałami monofonicznymi i na sumie też idą w mono, myślę, że tutaj akurat zabawa w stereo jest mało sensowna, jeszcze sporo osób odbiera radio na odbiornikach monofinicznych i nagrywanie rozmowy przy kawie na mikrofony stereo nie jest raczej pomysłem wartym zachodu. 

Awatar użytkownika
midishiner

Post autor: midishiner » piątek 04 paź 2013, 13:26

...
Ten mikser nie ma możliwosci ustawienia panoramy na kanałach a więc sygnał który wypuszcza na sumie jest mono - przecież mikrofon to urządzenie monofoniczne wiec jak podłączysz 4 mikrofony i nie "rozrzucisz" ich w panoramie to same w sobie są czterema sygnałami monofonicznymi i na sumie też idą w mono, myślę, że tutaj akurat zabawa w stereo jest mało sensowna, jeszcze sporo osób odbiera radio na odbiornikach monofinicznych i nagrywanie rozmowy przy kawie na mikrofony stereo nie jest raczej pomysłem wartym zachodu. ...

Jasne, doskonale to rozumiem chodzilo mi bardziej, o to czy uda mi się to podłączyć do gniazda stereo line in, a to przecież oczywiste, więc sam się zastanawiam po co wogóle pytałem

Pytałem o cenę tego RDL-ka - ok 1100 PLN, jeśli dysponujecie wiedzą na temat tańszych tego typu opcji - podpowiedzcie coś. Może Uli ma taką samą konstrukcję tylko za 1/3 ceny?

pozdr

Lucas May On Tour
5-21.V.2009

Awatar użytkownika
wojtek_kow

Post autor: wojtek_kow » piątek 04 paź 2013, 14:10

Z tego co wiem, to Zoom H1 ma wejście mikrofonowo - liniowe, więc najtańszym rozwiązaniem byłoby według mnie kupienie sumatora mikrofonowego, i zrobienie kabla xlr -> mały jack mono.
Nie wiem jakby to działo w praktyce, ale myślę, że bez problemu (oczywiście nie będzie stereo)

WK

Awatar użytkownika
midishiner

Post autor: midishiner » piątek 04 paź 2013, 14:39

...Z tego co wiem, to Zoom H1 ma wejście mikrofonowo - liniowe, więc najtańszym rozwiązaniem byłoby według mnie kupienie sumatora mikrofonowego...

Nie wiele mi to mówi, proszę o konkretny link, bo dla mnie sumator mikrofonowy to nic innego jak mikser

Lucas May On Tour
5-21.V.2009

Awatar użytkownika
midishiner

Post autor: midishiner » piątek 04 paź 2013, 15:02

...
Posprawdzaj to, na szybko wymyślałem:

MONACOR MMX-4

MONACOR MMX-30

OMNITRONIC z serii LH?

JTS CS-4

JTS PMM-4

Behringer EURORACK UBB1002 (bateryjny)

EDIROL M-10MX (cyfrowy + bateryjny)

Nady MM-141

DAP Stage Cube 4 Mixer

Jakiś używany Peavey RQ200

Miksery ROLLS, dostępne chyba też i u nas....

Dzięki Monter, dokładnie o taką pomoc chodziło. pozdrawiam

Lucas May On Tour
5-21.V.2009

Awatar użytkownika
wojtek_kow

Post autor: wojtek_kow » piątek 04 paź 2013, 15:43

......Z tego co wiem, to Zoom H1 ma wejście mikrofonowo - liniowe, więc najtańszym rozwiązaniem byłoby według mnie kupienie sumatora mikrofonowego... 
Nie wiele mi to mówi, proszę o konkretny link, bo dla mnie sumator mikrofonowy to nic innego jak mikser ...

http://www.stageline.pl/1653_sumatory/4707_3-kanalowy_sumator_mikrofonowy_monacor_mc-31
Tyle tylko, że to 3 kanały a nie 4:(

ODPOWIEDZ