Zakupy na Ebay

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
ratio
Zakupy na Ebay

Post autor: ratio » czwartek 26 wrz 2013, 21:11

Chciałem zapytać czy moa ktoś doświadczenie, nigdy nie kupowałem za granicą.
Jak długo idzie paczka ze stanów albo Niemiec ?Czy podana orientacyjna cena jest przybliżona do ceny rzeczywistej jaką płacimy ?
Na co trzeba uważać.?
Logic pro X | Focusrite Pro 26 | M Audio Project Mix IO

Awatar użytkownika
acoto

Re: Zakupy na Ebay

Post autor: acoto » czwartek 26 wrz 2013, 21:35

ile idxie? to zależy kto wiezie. Poczta,kurier,samolot,statek.

Ile płacimy? w unii tyle co wylicytujesz + przesyłka + ewentualne koszty bankowe. Z poza unii , + cło i Vat.

Awatar użytkownika
Akton

Post autor: Akton » piątek 27 wrz 2013, 09:52

.
Na co trzeba uważać.?...

Praktycznie na wszystko :) Raz tylko kupowałem za pośrednictwem e'bay z Wielkiej Brytanii. Chodziło o tutoriale Cubase. Towar otrzymałem, ale nie oryginalne płyty, tylko przegrany materiał z oryginalnych. Takie coś to mogłem sobie za darmo ściągnąć, lecz chciałem mieć oryginały. No to mam :) Na szczęście u nas później wydano 2 tutoriale polskojęzyczne, które oczywiście natychmiast kupiłem.

[addsig]
NI Komplete 12, EWQL Symphonic Gold Orchestra,Spectrasonics Omnisphere, NI Alicia's Keys, EWQL Ministry of Rock, IK Philharmonik Miroslav, BFD ECO

paradox77

Post autor: paradox77 » piątek 27 wrz 2013, 10:56

...Chciałem zapytać czy moa ktoś doświadczenie, nigdy nie kupowałem za granicą.
Jak długo idzie paczka ze stanów albo Niemiec ?Czy podana orientacyjna cena jest przybliżona do ceny rzeczywistej jaką płacimy ?
Na co trzeba uważać.?...

ze stanów chyba do 150 $ jest bez podatków,a z Niemiec koniecznie wysyłka DHLposte czy jakoś tak,kosztuje 18 euro,.Wkażdym razie ma być rejestrowana przesyłka.

Jak weźmiesz zwykłą paczke za 10 euro to zapomnij że paczke zobaczysz.

Awatar użytkownika
Marc.The.Drummer
Kontakt:

Post autor: Marc.The.Drummer » piątek 27 wrz 2013, 12:13

Przeciez wszystko masz napisane w dziale pomoc na www.ebay.pl serwis taki sam jak Polskie allegro. Tak wiec uwazasz na to samo jakbys kupowal na allegro

http://dirtydrumzstudio.blogspot.com/

Awatar użytkownika
lakiernik

Post autor: lakiernik » piątek 27 wrz 2013, 12:15

Podstawa to realizować płatność poprzez PayPal. Wtedy masz gwarancję zwrotu gotówki gdyby sprzedawca okazał się oszustem, albo paczka zagineła w drodze, lub też towar okazałby się niezgodny z opisem z aukcji. Najlepiej wybierac opcje śledzenia przesyłki - te są doższe od zwykłych ale warto mieć spokój i wiedzieć gdzie się aktualnie paczka znajduje. Kupowałem na Ebay killkanaście razy i zawsze raczej kosztowny sprzęt i nigdy nikt mnie nie oszukał w przeciwieństwie do rodzimych sprzedawców z Allegro...
Acha najwazniejsze to sprawdzac feedback sprzedawcy - czyli ilośc negatywów i pozytywów.
A jak już gośc ma negatywa za sprzedaż to raczej bym omijał.
[addsig]
Only Hardware System: Elektrony: Machinedrum UW, Monomachine, Octatrack, AnalogFour, DSI Tempest, Korg MS-20 Mini,Yamaha Tenori-on, Waldorf Blofeld, E-mu MP-7, Korg ER-1, Eventide Space, Alesis Bitrman

ratio

Post autor: ratio » piątek 27 wrz 2013, 13:33

...Podstawa to realizować płatność poprzez PayPal. Wtedy masz gwarancję zwrotu gotówki gdyby sprzedawca okazał się oszustem, albo paczka zagineła w drodze, lub też towar okazałby się niezgodny z opisem z aukcji. Najlepiej wybierac opcje śledzenia przesyłki - te są doższe od zwykłych ale warto mieć spokój i wiedzieć gdzie się aktualnie paczka znajduje. Kupowałem na Ebay killkanaście razy i zawsze raczej kosztowny sprzęt i nigdy nikt mnie nie oszukał w przeciwieństwie do rodzimych sprzedawców z Allegro...
Acha najwazniejsze to sprawdzac feedback sprzedawcy - czyli ilośc negatywów i pozytywów.
A jak już gośc ma negatywa za sprzedaż to raczej bym omijał....

.......................................
Oto i mi chodziło dopiero co założyłem PayPal i nie umiem go za bardzo obsługiwać wiem że po przelaniu złotówek z mbanku trzeba je przekonwertować na dolary lub euro. A może można odrazu zapłacić wybierając dana walute. Troche sie boje bo chce kupić Mackie Control do Logica a to kwota ok 2000zł

MrExplosion

Post autor: MrExplosion » piątek 27 wrz 2013, 13:43

Póki zapłacisz przez PayPal sprawdź sobie ich przelicznik walut, bo po kursie NBP nie przeliczają. W aukcji powinno być podane czy możliwa jest wysyłka do Polski, jak długo trwa i jaki to jest koszt. Przy wysyłce spoza UE doliczą ci prawdopodobnie cło i VAT

ratio

Post autor: ratio » piątek 27 wrz 2013, 15:42

Bardzo Wam dziękuje chyba zrobie przelew na Pay Pal i zrobie zakupy chyba w UE

mrsolarsky

Post autor: mrsolarsky » piątek 27 wrz 2013, 15:46

Po za tym eBay automatycznie wyświetla szacowany czas dostarczenia przesyłki.

ODPOWIEDZ