Blofeld brzmienie mellotronu

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
JerzyMurder
Blofeld brzmienie mellotronu

Post autor: JerzyMurder » niedziela 30 cze 2013, 18:08

Witam
Wiem ze o Waldorf Blofeld było juz sporo tematów, zauwazyłem ze co najmniej kilku forumowiczów posiada ten model w wersji modułu. Przeglądałem chyba wszystkie wątki i nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie.
Ja sam jestem juz prawie zdecydowany na zakup modułu, chciałbym jednak się jeszcze dowiedzieć, czy jest jakaś różnica w brzmieniach między modułem a wersją z klawiaturą. Na youtube znalazłem filmik na którym jest prezentacja blofelda w wersji z klawiaturą i tam między innymi są bardzo ładne brzmienia typu tape strings, tape flute na których bardzo mi zalezy.
Miałem możliwosć kilkuminutowej zabawy modułem blofeld, niestety nie zdązyłem przebrnąć przez wszystkie brzmienia, a jego własciciel powiedział ze nic nie wie jakoby ten moduł posiadał brzmienia mellotronu, no i to mi dało do myslenia.
Nie chce sie wykosztowywać na wersje klawiaturową, bo po moduł mogę sięgnąć już na dniach, a na wersje z klawiaturą musiałbym znów czekać, ale bardzo mi zalezy na brzmieniach mellotronu na próbach i jesli te brzmienia są dostępne tylko w wersji klawiaturowej, no to trochę bede musiał poczekać.
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Jerzy

Awatar użytkownika
PeterPan101

Re: Blofeld brzmienie mellotronu

Post autor: PeterPan101 » niedziela 30 cze 2013, 19:57

...Witam
Wiem ze o Waldorf Blofeld było juz sporo tematów, zauwazyłem ze co najmniej kilku forumowiczów posiada ten model w wersji modułu. Przeglądałem chyba wszystkie wątki i nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie.
Ja sam jestem juz prawie zdecydowany na zakup modułu, chciałbym jednak się jeszcze dowiedzieć, czy jest jakaś różnica w brzmieniach między modułem a wersją z klawiaturą. Na youtube znalazłem filmik na którym jest prezentacja blofelda w wersji z klawiaturą i tam między innymi są bardzo ładne brzmienia typu tape strings, tape flute na których bardzo mi zalezy.
Miałem możliwosć kilkuminutowej zabawy modułem blofeld, niestety nie zdązyłem przebrnąć przez wszystkie brzmienia, a jego własciciel powiedział ze nic nie wie jakoby ten moduł posiadał brzmienia mellotronu, no i to mi dało do myslenia.
Nie chce sie wykosztowywać na wersje klawiaturową, bo po moduł mogę sięgnąć już na dniach, a na wersje z klawiaturą musiałbym znów czekać, ale bardzo mi zalezy na brzmieniach mellotronu na próbach i jesli te brzmienia są dostępne tylko w wersji klawiaturowej, no to trochę bede musiał poczekać.
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Jerzy...

Do wersji klawiaturowej na stałe możesz wrzucać sample ( poprzez usb ) w module występuje to jako opcja ( chyba 60 Mb ).

JerzyMurder

Post autor: JerzyMurder » poniedziałek 01 lip 2013, 04:35

Do wersji klawiaturowej na stałe możesz wrzucać sample ( poprzez usb ) w module występuje to jako opcja ( chyba 60 Mb )....

Dziękuję za odpowiedz, choc moje pytanie nadal aktualne czy w tym podstawowym banku brzmien który otrzymujemy kupując moduł blofelda występują barwy typu mellotron, choc byc moze jest tak, ze gość który prezentuje waldorfa na ponizszym filmiku załadował akurat mellotron w te 60 Mb o których wspomniałeś, ale wydaje mi się ze chyba nie, ze jest to prezentacja barw blofelda jakie posiada.
Musiałby rzucić uchem ktoś, kto ma wersje modułową.

http://www.youtube.com/watch?v=cEw-AtPQgFI

JerzyMurder

Post autor: JerzyMurder » poniedziałek 01 lip 2013, 04:50

Rozważam tez microkorg xl plus, ponieważ został on wzbogacony własnie o barwy tape strings, tape flute, ale to by było tak troche na siłe, niepotrzebna mi kolejna klawiatura, nawet mini, takze zdecydowanie wolałbym blofelda ze względu na ilość brzmien, lepszą polifonię, ten synth wydaje mi się bardzo inspirujący i chyba w tym przedziale cenowym (1580 nowy, 1000 uzywany) jest najlepszym wyborem.

JerzyMurder

Post autor: JerzyMurder » poniedziałek 01 lip 2013, 05:05

....w module występuje to jako opcja ( chyba 60 Mb )....

ach no tak, 60 Mb to chodzi tylko o moduł, a w wersje klawiaturową można ładować pewno znacznie grubiej niż 60 Mb

Awatar użytkownika
Caroozo

Post autor: Caroozo » poniedziałek 01 lip 2013, 09:51

O ile się nie mylę, V-machine od SM Pro Audio obsługuje bez problemu M-Tron Pro. Z brzmień stringolowo-vintage'owych dobry jest również Stringer od SonicProjects (jest cały VM Bundle od nich, z rewelacyjnym OP-X - emulacja Oberheimów, Jupitera, Memorymooga itd).

Sam V-Machine to Muse Receptor dla ubogich - niemniej sporo wtyczek działa całkiem fajnie, a jak masz zawodowe sample Mellotrona - to tu nie ma ograniczeń jak w Blofeldzie.

Niestety SM Pro Audio porzuciło ten produkt (miał być update zwiększający jego wydajność) - w środku jest skromny procesor 1GHz, który niestety nie radzi sobie z co mocniejszymi wtyczkami - natomiast obsługiwana przez niego lista pluginów jest naprawdę spora i uważam, że za te pieniądze (nowy w Thomannie - szczególnie rev B czyli powystawowy - poniżej 200 Euro) trudno znaleźć coś bardziej wszechstronnego .

ODPOWIEDZ