Blofeld brzmienie mellotronu
-
Wiem ze o Waldorf Blofeld było juz sporo tematów, zauwazyłem ze co najmniej kilku forumowiczów posiada ten model w wersji modułu. Przeglądałem chyba wszystkie wątki i nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie.
Ja sam jestem juz prawie zdecydowany na zakup modułu, chciałbym jednak się jeszcze dowiedzieć, czy jest jakaś różnica w brzmieniach między modułem a wersją z klawiaturą. Na youtube znalazłem filmik na którym jest prezentacja blofelda w wersji z klawiaturą i tam między innymi są bardzo ładne brzmienia typu tape strings, tape flute na których bardzo mi zalezy.
Miałem możliwosć kilkuminutowej zabawy modułem blofeld, niestety nie zdązyłem przebrnąć przez wszystkie brzmienia, a jego własciciel powiedział ze nic nie wie jakoby ten moduł posiadał brzmienia mellotronu, no i to mi dało do myslenia.
Nie chce sie wykosztowywać na wersje klawiaturową, bo po moduł mogę sięgnąć już na dniach, a na wersje z klawiaturą musiałbym znów czekać, ale bardzo mi zalezy na brzmieniach mellotronu na próbach i jesli te brzmienia są dostępne tylko w wersji klawiaturowej, no to trochę bede musiał poczekać.
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Jerzy
- PeterPan101
Re: Blofeld brzmienie mellotronu
Wiem ze o Waldorf Blofeld było juz sporo tematów, zauwazyłem ze co najmniej kilku forumowiczów posiada ten model w wersji modułu. Przeglądałem chyba wszystkie wątki i nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie.
Ja sam jestem juz prawie zdecydowany na zakup modułu, chciałbym jednak się jeszcze dowiedzieć, czy jest jakaś różnica w brzmieniach między modułem a wersją z klawiaturą. Na youtube znalazłem filmik na którym jest prezentacja blofelda w wersji z klawiaturą i tam między innymi są bardzo ładne brzmienia typu tape strings, tape flute na których bardzo mi zalezy.
Miałem możliwosć kilkuminutowej zabawy modułem blofeld, niestety nie zdązyłem przebrnąć przez wszystkie brzmienia, a jego własciciel powiedział ze nic nie wie jakoby ten moduł posiadał brzmienia mellotronu, no i to mi dało do myslenia.
Nie chce sie wykosztowywać na wersje klawiaturową, bo po moduł mogę sięgnąć już na dniach, a na wersje z klawiaturą musiałbym znów czekać, ale bardzo mi zalezy na brzmieniach mellotronu na próbach i jesli te brzmienia są dostępne tylko w wersji klawiaturowej, no to trochę bede musiał poczekać.
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Jerzy...
Do wersji klawiaturowej na stałe możesz wrzucać sample ( poprzez usb ) w module występuje to jako opcja ( chyba 60 Mb ).
-
Do wersji klawiaturowej na stałe możesz wrzucać sample ( poprzez usb ) w module występuje to jako opcja ( chyba 60 Mb )....
Dziękuję za odpowiedz, choc moje pytanie nadal aktualne

Musiałby rzucić uchem ktoś, kto ma wersje modułową.
http://www.youtube.com/watch?v=cEw-AtPQgFI
-
-
ach no tak, 60 Mb to chodzi tylko o moduł, a w wersje klawiaturową można ładować pewno znacznie grubiej niż 60 Mb
O ile się nie mylę, V-machine od SM Pro Audio obsługuje bez problemu M-Tron Pro. Z brzmień stringolowo-vintage'owych dobry jest również Stringer od SonicProjects (jest cały VM Bundle od nich, z rewelacyjnym OP-X - emulacja Oberheimów, Jupitera, Memorymooga itd).
Sam V-Machine to Muse Receptor dla ubogich - niemniej sporo wtyczek działa całkiem fajnie, a jak masz zawodowe sample Mellotrona - to tu nie ma ograniczeń jak w Blofeldzie.
Niestety SM Pro Audio porzuciło ten produkt (miał być update zwiększający jego wydajność) - w środku jest skromny procesor 1GHz, który niestety nie radzi sobie z co mocniejszymi wtyczkami - natomiast obsługiwana przez niego lista pluginów jest naprawdę spora i uważam, że za te pieniądze (nowy w Thomannie - szczególnie rev B czyli powystawowy - poniżej 200 Euro) trudno znaleźć coś bardziej wszechstronnego .