Chciałbym wszystkich powitać, jest to mój pierwszy post na forum EiS :)
Mam pytanie trochę akustyczne, a trochę też dotyczące filozofii mixu. Wielokrotnie widziałem, gdy realizator wrzucał bardzo delikatny, niesłyszalny kompresor na każdą ścieżkę. Następnie tracki w subgrupy i na nie też delikatny niesłyszalny kompresor (kompresujący 0-3db o ratio 2-3:1). Pomijam tu sprawę słyszalnych kompresorów, które nadają brzmienie np. stopie, czy werblowi itp. Moje pytanie jest następujące - czy jest sens kompresować każdą ścieżkę i subgrupę, nawet gdy ucho podpowiada nam, że jest ona równa? Czy da to korzyści np. przy masteringu (np. czy pozwoli na zwiększenie głośności?).
Zapraszam do dyskusji i podawania za i przeciw :)
Kompresja wszystkich traków i submixów
Re: Kompresja wszystkich traków i submixów
...
Chciałbym wszystkich powitać, jest to mój pierwszy post na forum EiS :)
Mam pytanie trochę akustyczne, a trochę też dotyczące filozofii mixu. Wielokrotnie widziałem, gdy realizator wrzucał bardzo delikatny, niesłyszalny kompresor na każdą ścieżkę. Następnie tracki w subgrupy i na nie też delikatny niesłyszalny kompresor (kompresujący 0-3db o ratio 2-3:1). Pomijam tu sprawę słyszalnych kompresorów, które nadają brzmienie np. stopie, czy werblowi itp. Moje pytanie jest następujące - czy jest sens kompresować każdą ścieżkę i subgrupę, nawet gdy ucho podpowiada nam, że jest ona równa? Czy da to korzyści np. przy masteringu (np. czy pozwoli na zwiększenie głośności?).
Zapraszam do dyskusji i podawania za i przeciw :)...
ech to mi sie dodał post :
wrzucanie kompresji na każdą ścieżke to przesada - chyba że w live w celu zabezpieczenia sie przed pikami sygnału
z drugiej strony zalezy to od efektu jaki chcemy uzyskać
Podobnie myślę. Zastanawiam się tylko, kiedy takie działanie ("niesłyszalnej" kompresji wszystkich śladów) może mieć sens. Weźmy konkretny przykład - załóżmy numer dubstepowy, w zaawansowanej loudness war, który wchodzi w pomarańczowe i już nie schodzi niżej. Czy taka delikatna kompresja wszystkiego (tracki+subgrupy) pozwoli uzyskać znaczącą różnicę w głośności bez zbytniego stłamszenia?
I jeszcze inny przykład bardziej konkretny - gdy macie dwa lub więcej tracków unisono np. syntezatora, to czy częściej grupujecie ich sumę i kompresujecie, czy częściej zostawiacie bez kompresji?
Słyszysz że trzeba coś z sygnałem zrobić? Wtedy się zastanawiasz co, i później to robisz. Jeżeli nie wiesz, to nie zostaw jak jest.
Nie można powiedzieć obiektywnie że kompresja spowoduje że coś w miksie będzie głośniejsze. Pytanie jest - kompresja CZEGO?
Jestem przekonany że szukasz rozwiązania swojego własnego problemu z głośnością twoich własnych mix-masterów. Jak bym tutaj zaczął szukać u podstaw. Zastanów się czy na pewno użyte brzmienia są właściwe oraz czy miks jest dobrze zrobiony. Jeżeli nie umiesz tego sam ocenić, daj do oceny profesjonalnemu mixerowi. On wskaże najważniejsze błędy w ciągu paru minut.

Słyszysz że trzeba coś z sygnałem zrobić? Wtedy się zastanawiasz co, i później to robisz. Jeżeli nie wiesz, to nie zostaw jak jest.
Nie można powiedzieć obiektywnie że kompresja spowoduje że coś w miksie będzie głośniejsze. Pytanie jest - kompresja CZEGO?
Jestem przekonany że szukasz rozwiązania swojego własnego problemu z głośnością twoich własnych mix-masterów. Jak bym tutaj zaczął szukać u podstaw. Zastanów się czy na pewno użyte brzmienia są właściwe oraz czy miks jest dobrze zrobiony. Jeżeli nie umiesz tego sam ocenić, daj do oceny profesjonalnemu mixerowi. On wskaże najważniejsze błędy w ciągu paru minut.
...
Spokojnie, to jest dyskusja :) Gdybym miał jakiś konkretny problem, to bym o niego konkretnie spytał :) Natomiast tutaj poruszam sprawę ogólnej filozofii, na którą nie ma jednoznacznej odpowiedzi, są tylko za i przeciw, 'częściej' i 'rzadziej'. Aranż i produkcja - to podstawa... O indywidualnej sprawie każdego mixu i słuchaniu tego nie wspominając xD w tym przypadku jednak wyabstrahowałem SAMĄ sprawę kompresji.
Jeśli coś komuś przyjdzie do głowy i chciałby się podzielić doświadczeniem w temacie, zapraszam do luźnej dyskusji :)