pytanko o wstawianie sampli z wokalem

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
tec77tom
pytanko o wstawianie sampli z wokalem

Post autor: tec77tom » piątek 17 maja 2013, 12:49

witajcie,

mam pytanko że tak powiem lamersko ideologiczne.
Czy każdy sampel z wokalem da się wstawić do utworu a następnie obrabiając go w DAW jakimś VST typu Autotune, Celemony Melodyne dopasować do tempa i tonacji?

Przykładowo mam utorek 125 BMP, tonacja C-dur, biorę jakiś vocal samples pack , pierwszy z brzegu sampel co dobrze brzmi samodzielnie, nie zgadza się ani tempo ani tonacja. I czy niektóre od razu mogę sobie odpuśćić czy to tylko kwestia mniej/bardziej żmudnej pracy żeby się wpasował w utwór?
Jeśli to drugie to czym się kierować żeby było prościej dopasować do utworu

Awatar użytkownika
DJOZD

Re: pytanko o wstawianie sampli z wokalem

Post autor: DJOZD » piątek 17 maja 2013, 14:45

Ścieżki solo można dowolnie transponować jak również zmieniać tempo. Każda taka czynność niesie ze sobą utratę jakości, a jej poziom zależy jest od stopnia odstrojenia. Dla każdego rodzaju materiału stosuje się inne rodzaju resamplig'u/timestretch'u. Dla partii solowych należy użyć algorytmu monofonicznego a dla pętli perkusyjnych tych z markerami transjentów. Przykładowo w Samplitude wszystkie te narzędzia są na pokładzie zapewniając pełen zakres działań, zarówno dla solowych partii jak i perkusyjnych (Elastic Audio, oraz narzędzie na obiekty Pitch shift / time stretch mode) . Nie potrzeba zewnętrznych narzędzi. Dla transponowania polifonicznych ścieżek jest niezrównany True Resynthesis (offline) - najlepszy "transposer" jaki znam. W każdym DAW są tego rodzaju narzędzia jednak różnią się one jakością i sposobem pracy.

ODPOWIEDZ