Mastering głosu lektora

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
kamono
Re: Mastering głosu lektora

Post autor: kamono » wtorek 14 maja 2013, 14:22

...
ale po co skoro mozna potrenowac przed mikrofonem i uzyskac juz bardzo zblizony efekt?jak mamy marne źródło to na nic ozone bo potem to własnie tak mniej wiecej brzmi...

Co do źródła to używam mikrofonu GreatHon Cu-01. 

A co sądzicie o nim: http://www.youtube.com/watch?v=MMSeb02O718 ? Na jego kanale możecie go posłuchać bez obróbki. Macie jakieś podejrzenia czym można zrobić podobny efekt?

Awatar użytkownika
gores
Kontakt:

Re: Mastering głosu lektora

Post autor: gores » wtorek 14 maja 2013, 20:42

Jezus maria, ale się porobiło... To totalna rewolucja ten cyfrowy świat dźwięku, w połączeniu z netem po prostu kopalnia możliwości. Tak myślałem do niedawna ale w sumie to wcale tak nie jest. Gąszcz informacji i to absolutnie nie rzetelnej a opartej o jakiś blog, youtubera powoduje że zamiast korzystac z tych dobrodziejstw to młodzi ludzie piszą jakieś kompletne farmazony i gubią sięw tym informacjynym gąszczu. A już pojęcie masteringu to po prostu jakaś afera :) Wszędzie mastering, mastering dobry na wszystko. Robię mastering tomów, mastering padów, synthstringów....o boże. Czy ktokolwiek z was młodzi i entuzjastyczni "realizatorzy" słyszał czy interesował się takimi pojęciami jak tracking czy mixing? Słowo i pojęcie "mastering" brzmi eterycznie i cool ale nie jest tym za co je bierzesz, za co bierze je chyba w tym momencie 90% ludzi zajmujących się w jakikolwiek sposób tworzeniem muzyki. Nagminnośc tego jest przerażająca dla mnie.

Po pierwsze ludzie ŹRÓDŁO dźwięku (produkcja, producent)

Po drugie mixing (inżynier dźwięku specjalizujący się w tym etapie produkcji)

JEŻELI TRZEBA to wtedy mastering ale już zgranych i zmiksowanych wszystkich ścieżek, całości nagrania. Jeżeli miks jest poprawny to mastering w sumie niewiele zmienia a czasem wręcz jest nie potrzebny.Nie kminię zatem jak można puścic jakiś utwór, powiedzmy Linkin Park i mówic jak zrobic podobny mastering padów czy (to najlepsze co znalazłem!) ....pogłosu.   MASTERING POGŁOSU!!! Ja pier.... WTF???

ODPOWIEDZ