AKAI MPC 4000 - zamienić na MPC REN?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
abrmx
Re: AKAI MPC 4000 - zamienić na MPC REN?

Post autor: abrmx » poniedziałek 08 kwie 2013, 23:10

...
No i masz tez taki jakby peak detection tak wiec po co isc na około?...

Niestety w modelu 4000 nie ma. W 2500 było :)

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 08 kwie 2013, 23:29

w 4K masz na równe części

masz też regiony (może wolniejsze ale znacznie dokladniejsze)

czy obrabiasz wstepnie na kompie?

ja tam nie widziałem problemu chociaz sa wygodniejsze rzeczy nie przeczę - kwestia przyzwyczajeń

abrmx

Post autor: abrmx » poniedziałek 08 kwie 2013, 23:56

...
w 4K masz na równe części

masz też regiony (może wolniejsze ale znacznie dokladniejsze)

czy obrabiasz wstepnie na kompie?

ja tam nie widziałem problemu chociaz sa wygodniejsze rzeczy nie przeczę - kwestia przyzwyczajeń...

Jak się nie mylę to użytkownik ZBYNIA ma duze doświadczenie z MPC (gdzieś tu na forum wyczytałem)

Pytanko z mojej strony. Co sądzisz o REN? Czy brzmieniowo jest duża przepaść między REN i 4k?

abrmx

Post autor: abrmx » wtorek 09 kwie 2013, 00:12

Może trochę sprostuje. Jak pierwszy raz uderzyłem w MPC 2500 to sound był taki... nie wiem jak go określić, ale dawał odczuć że to osobne urządzenie a nie sampling w sofcie. W lutym byłem w Paryżu i tam miałem przyjemność obcowania z MPC REN w jednym ze sklepów. Po zrobionym tam loopie/sekwencji miałem odczucie jakbym włączył KONGa z REASONa z fabrycznymi dżwiękami. Brzmiało mi to jakoś "płasko" i bez dynamiki. Co prawda słuchawki które były do dyspozycji nie były górnych lotów ale sam nie wiem...

Zbynia

Post autor: Zbynia » wtorek 09 kwie 2013, 13:56

REN mi sie bardzo spodobał gównie za mozliwości jednak nie miałem okazji się pobawić

Za to pobawiłem się samym softem (można ściągnąć z akai) - jest mocno rozbudowany i nieco zagmatwany

Co do brzmienia - może to kwestia ustawień i sampli - nie widze powodu dlaczego miałoby to brzmieć jakoś diametralnie inaczej od komputera - kiedyś owszem ale obecnie?

Ne wiem też jak z wydajnością (4K zbyt wydajne nie było szczególnie podczas pracy w 96/24) jednak pracowało mi się na niej bardzo przyjemnie - nowszych już nie ogarniałem

ODPOWIEDZ