Roland Fantom G - biały ekran

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
fantom
Roland Fantom G - biały ekran

Post autor: fantom » wtorek 26 lut 2013, 22:51

No właśnie,od pewnego czasu zaczął mnie Fantom straszyć białym ekranem przez kilka sekund po właczeniu,ale obraz sie pojawiał,a dziś ni cholery nie chce zaskoczyć,zanim zajżę,do środka,czy ktoś miał taki problem z tym "wybitnie udanym" modelem.

Wszystko działa,tylko LCD ma jedna cienką linię u góry,na białym tle?

Az sie boję dzwonić do Roland Polska,bo jako nowicjusz ,zawiesiłem system jakimś kijowym samplem na Usb i sie blokował przy starcie,spędziłem cały dzień (wyprawa z parapetem) w firmie,a wystarczyło tylko powiedzieć Panie kur.a weż Pan sciągnij na drugiego Pena system z strony USA, i włacz i ruszy...ale nie! ...musiały sie odbyć cuda i czary za zamkniętymi drzwiami...

Jeśli chodzi o LCD to znalazłem coś takiego:

http://uk.farnell.com/sharp/lq0853dg06/lcd-tft-8-5-wide/dp/1685289

,czy jest jakiś odpowiednik,lub standaryzacja takich wyświetlaczy?

Ostatni raz kupiłem z takim Tv,trzeba sie obchodzić jak z jajkiem,a wiadomo że skoro nawalasz w klawisze to i jest szansa ,że ekran szlag trafi...w Nordach tam sa oszczędni w wodotryskach!

Roland Fantom G7,Yamaha Motif XS7,E-mu E5000 ultra i Xboard 49 Proteus X,Yamaha YS-200,SOUNDCRAFT COMPACT 4,EWQL Goliath,Komplete 8,Nexus,Sylenth1,Spectrasonics.

Zbynia

Re: Roland Fantom G - biały ekran

Post autor: Zbynia » wtorek 26 lut 2013, 23:30

rozkręć i sprawdź taśmy oraz zasilanie ekranu(jakieś kondensatory itp)

to nie koniecznie wina samego ekranu

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » środa 27 lut 2013, 17:36

...to nie koniecznie wina samego ekranu...

Oczywista, że niekoniecznie. Tyle, że nie znam przypadku aby ktoś mało kumaty w te klocki naprawił to raptem śrubokrętem i lutownicą
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Awatar użytkownika
fantom

Post autor: fantom » środa 27 lut 2013, 18:15

......to nie koniecznie wina samego ekranu...

Oczywista, że niekoniecznie. Tyle, że nie znam przypadku aby ktoś mało kumaty w te klocki naprawił to raptem śrubokrętem i lutownicą ...

Jednak ,zabieram sie do rozkręcania,kilkanaście modeli już w swoim życiu właściwie rozbebeszyłem z pozytywnym skutkiem,siła razy atom...powinno zadziałać.

Roland Fantom G7,Yamaha Motif XS7,E-mu E5000 ultra i Xboard 49 Proteus X,Yamaha YS-200,SOUNDCRAFT COMPACT 4,EWQL Goliath,Komplete 8,Nexus,Sylenth1,Spectrasonics.

Awatar użytkownika
fantom

Post autor: fantom » środa 27 lut 2013, 19:12

Więc tak,wyjąłem ARX-a,i pamięć ram i startuje za każdym razem,tylko co oznacza ta migająca czerwona dioda na płycie?Przeziębienie to nie jest raczej...

http://zapodaj.net/867ce0888a1c8.jpg.html

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 27 lut 2013, 22:01

ten ledzik wychodzi gdzieś na zewnatrz czy jest tylko do kontroli wewnętrznej?moze po prostu sugeruje ze sprzet działa

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 27 lut 2013, 22:03

ps.preceli kilka razy miałem problem z ekranami w urzadzeniach (różnych) - czasem wystarczyło wyjąć i włożyć ponownie taśmę w złacze

czasem jak ekran byl na gumce wystarczylo ją przeczyścić albo przetrzeć drobnym papierem sciernym

ale czasem zdycało sterowanie ekranu i niestety w wiekszości wypadków scalak zalany więc tylko wymiana całości

różnie bywa i niestety bywa coraz gorzej

Awatar użytkownika
fantom

Post autor: fantom » środa 27 lut 2013, 22:18

...
Więc tak,wyjąłem ARX-a,i pamięć ram i startuje za każdym razem,tylko co oznacza ta migająca czerwona dioda na płycie?Przeziębienie to nie jest raczej...

http://zapodaj.net/867ce0888a1c8.jpg.html...

Ten ledzik sobie miga ,ja sprawdziłem,taśmy,prawdopodobnie lekko wypieła mi się z slotu karta ARX,albo w ogóle jakoś była kipesko zamocowana,i to chyba to jak narazie sprzęt staruje raz za razem,narobiłem sobie strachu.Dzięki sprubuje sie dowiedzieć co z tym ledem i jego funkcjami,bo jak dla mnie to dziwne że tak musi napier..... mimo że to w środku .Zamykamy temat.

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » czwartek 28 lut 2013, 08:51

...Dzięki sprubuje sie dowiedzieć co z tym ledem i jego funkcjami,bo jak dla mnie to dziwne że tak musi napier..... mimo że to w środku...

Świecenie LED1 oznacza, że Flash jeszcze żyje, otrzymuje zegar
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

ODPOWIEDZ