Akai MPC 2500 - record in

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Petey
Re: Akai MPC 2500 - record in

Post autor: Petey » czwartek 07 lut 2013, 21:26

Dzisiaj zrobiłem takie połączenie. Rezultat wydaje się być obiecujący. Aczkolwiek nie mam aktualnie ze sobą jakichś wiarygodnych odsłuchów. Może jutro wrzuce próbkę oryginału i próbkę zgraną przez takie połączenie. Z miłą chcęcią wysłucham opinie. Szczególnie jeśli posiadacie wiarygodne monitorki

Jeśli chodzi o moją kartę to jest ona na usb. Posiada 2 wyjścia . Jedno to standardowy Output a drugie to LineOut i to właśnie tu wpinam dużego jacka stereo. Oprócz tych wyjść nie posiadam żadnych innych wyjść cyfrowych (pomijając integre)

Jeśli chodzi o dysk w MPC to służy mi on do magazynowania projektów. Co do sampli to tak jak pisałem wyżej. Całe winyle zgrywam na kompa i w edytorze audio szukam sampli. W ten sposób oszczędzam na czasie. Wiem że kunszt samplingu powinien oparty być na przesłuchiwaniu całych płyt itp. ale jestem bardziej nastawiony na efekt niż na całą otoczkę.

Awatar użytkownika
Petey

Post autor: Petey » piątek 08 lut 2013, 12:47

TEST

Wskaż który plik z dźwiękiem został przepuszczony przez połączenie (laptop) digital out --> (AKAI MPC) analog in

1. x.y.z.wav

2. xyz.wav

Zbynia daj znać co sądzisz o jakości porównując oba pliki. U mnie na słuchawkach AKG K240 ciężko było wyłapać jakąś różnice. Jestem Ciekawy twojego zdania.

Zbynia

Post autor: Zbynia » piątek 08 lut 2013, 20:31

Bardzo subtelna różnica to fakt...

w x.y.x jest nieco ładniejsza góra - bardziej czytelna i ten końcowy dźwięk jest bardziej dynamiczny.W drugiej próbce bardziej się rozlazł szczególnie w niskim paśmie

To tak na "oko"bo jeszcze mi w uszach piszczy od nuty po drodze do domu :)

Świetny sampel no ale wszak to Isaac

ps.rozumiem że masz digital out w laptopie?nic tylko korzystać :D

asio4all albo nawet wdm i śmiało mozesz tak wgrywać do akai - tylko częstotliwość na 44.1kHz na stałe dla spdif w lapku

aha - tagujesz sobie sample?

Awatar użytkownika
Petey

Post autor: Petey » piątek 08 lut 2013, 21:01

tag jest w oryginale który został tylko wycięty z flacka. Sampel przepuszczony przez karte i akajkę to ten bez tagów :) Na tej podstawie można rozpoznać oryginał :P

Czyli można powiedzieć że po twojej analizie takie absurdalne połączenie nie wpływa w dużej mierze na dynamikę i pasmo.

Moja karta to zwykła dźwiękówka pod USB. Także wyjście to zwykły cyfrowy out. Co do sterowników i częstotliwości to ma to jakiekolwiek znaczenie??

Zbynia

Post autor: Zbynia » sobota 09 lut 2013, 11:52

W dużej nie jednak wpłynęło - wszak przechodzi przez przetwornik i to dwa razy - DA a potem AD.Od niego zależy jak to będzie brzmiało i jak widać może zabrzmieć lepiej choćby przez ograniczenie pasma od dołu czy góry.

Trzeba to mieć na uwadze.

Na tej samej zasadzie działa wymiana preampu czy przepuszczenie sladów przez taśmę

Generalnie w tym wypadku winyl nie jest zbyt dobrym źródłem do porównania jakości włąśnie przez swoje przypadłości jak zbyt duża ilość basu czy inne zależne od kabli igły a nawet stołu i jego wibracji

W tym wypadku delikatnie sobie próbkę "zequalizowałeś" za pomocą przetworników :)

Awatar użytkownika
Petey

Post autor: Petey » sobota 09 lut 2013, 17:57

Sprostowanie.

Przejrzałem z ciekawości specyfikację mojej karty i okazało się że oba outy są analogowe

Z góry przepraszam za zamieszanie ;p
Mimo wszystko fajnie że zostało ocenione brzmienie takiego połączenia oraz przedstawiony został sposób pracy.

pozdrawiam

Awatar użytkownika
orbita

Post autor: orbita » sobota 09 lut 2013, 20:20

Musisz nadgonić zaległości, bo w przypadku zabawy z samplowaniem bez pojęcia czego owe samplowanie się tyczy to jakaś porażka. Nie odróżniasz wejść/wyjść analogowych od cyfrowych i w dodatku poruszasz temat nie wiedząc o co tak naprawdę tobie biega(połączenie analogowe do cyfrowego?). Jedno co z rozumiałem… że zgrałeś jakiś materiał na komputer, który musiał przejść przez jakieś przetworniki a/d po to by znowu je przetworzyć przez przetworniki d/a i w końcu a/d (?) i to tylko dlatego że nie lubisz robić tego przez USB gdzie byś pominął i niepotrzebną drogę jaką dźwiek musi przejść i zaoszczędził byś sporo czasu.

Awatar użytkownika
Petey

Post autor: Petey » sobota 09 lut 2013, 23:03

przepraszam Cię drogi kolego ale jedyny mój błąd w temacie, tkwił w tym, że przeoczyłem informację o karcie dźwiękowej gdyż nie korzystam z niej na codzień. Wiec tu możesz sobie podważać moje kompetencje.

Jeśli chodzi o sampling to napisałem że wszystko zostaje zgrane do kompa ze względu na work-flow i to dlatego sampler został tak połączony z kartą- by swobodnie zgrywać to co widze i słysze.

Z resztą radzę jeszcze raz przeczytać moje wypowiedzi jeśli czegoś nie rozumiesz.

ODPOWIEDZ