Tani mikser do studia domowego

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Gerry
Re: Tani mikser do studia domowego

Post autor: Gerry » piątek 21 gru 2007, 10:25

...Heh ..Niezupelnie .. Chciałbym dodać że klawiszów jest 3 i do tego dochodzi jeszcze mikrofonik

Pozdrawiam...
Jak tak to compact 10 lub jakis większy xenyx
...kto pyta nie błądzi :-)) Niech milczę jesli nie mam nic ciekawego do powiedzenia...

Awatar użytkownika
ast

Post autor: ast » piątek 21 gru 2007, 10:50

...a używał ktos Soundcraft'a Spirit FX 8? Zastanawiam sie nad tym mixerem jednak nie słyszałem zadnych opini o nim........
Ja używam. Złego słowa powiedzieć nie mogę - mikserek ma już bodajże 6 lat, był narażony na różne nieprzyjemności (w tym praca przez 3h na deszczu = zalanie) i ciągle działa. Po tych 6-ciu latach jedynie nieco wzrósł poziom brumu (wyschnięcie kondensatorów w zasilaczu - przymierzam się do wymiany).

Fajny korektor, bardzo wygodne, długie (10cm) tłumiki, efekt też przyzwoity. Jak go kupowaliśmy nowego to kosztował wtedy coś kolo 3tys - teraz pewnie można go dorwać taniej. Polecam.
Ja jestem tylko zwykłym grajkiem...

Awatar użytkownika
ast

Post autor: ast » piątek 21 gru 2007, 10:52

......a używał ktos Soundcraft'a Spirit FX 8? Zastanawiam sie nad tym mixerem jednak nie słyszałem zadnych opini o nim........
Ja używam. Złego słowa powiedzieć nie mogę - mikserek ma już bodajże 6 lat, był narażony na różne nieprzyjemności (w tym praca przez 3h na deszczu = zalanie) i ciągle działa. Po tych 6-ciu latach jedynie nieco wzrósł poziom brumu (wyschnięcie kondensatorów w zasilaczu - przymierzam się do wymiany).

Fajny korektor, bardzo wygodne, długie (10cm) tłumiki, efekt też przyzwoity. Jak go kupowaliśmy nowego to kosztował wtedy coś kolo 3tys - teraz pewnie można go dorwać taniej. Polecam....
Aha - mikser pracuje w zastosowaniach live - nie w studiu, aczkolwiek do tego też się nadaje - choćby directy i inserty na pierwszych osmiu kanałach.
Ja jestem tylko zwykłym grajkiem...

greengo

Post autor: greengo » piątek 21 gru 2007, 21:39

Do testów obu mikserów można podać sygnał jakiś na wejścia, np. z odtwarzacza cd. Wysterować oba miksery do uzyskania takiego samego oziomu w programie nagrywającym, poźniej "pause" i można mierzyć poziomy szumów.

Rockowiec

Post autor: Rockowiec » piątek 24 lip 2009, 12:13

...Witam ..
Jak wszyscy wiemy zbliżają się Święta, wiec postanowilem sobie kupic mikser do "mini studia domowego". Chciałbym oczywiście żeby mikser miał wejscie do komputera i zeby bylo mozna nim cos nagrac Szczególnie interesują mnie klawisze. Szukając znalazłem Behringera XENYX 1204 FX.
1) Co mozecie powiedziec mi o tym mikserze ? Czy jest dobry moze jakies zalety czy wady .. po prostu czy jest dobry do moich wymogów;p
2)Jesli polecacie inny mikser to proszę o podanie nazwy i co ten mikser potrafi.

Dziekuję i Wesołych Świąt..
...

Leff

Post autor: Leff » czwartek 24 sty 2013, 18:22

Odświeżam temat.

Czy porównanie obecnych modeli mikserów Behringer Xenyx i Yamaha MG również wypada na korzysć Behringera?

Leff - Szczecin

Leff

Post autor: Leff » piątek 25 sty 2013, 09:10

...
Odświeżam temat.

Czy porównanie obecnych modeli mikserów Behringer Xenyx i Yamaha MG również wypada na korzysć Behringera?...

Powiedzcie coś, bo chyba dostanę dofinansowanie i chciałbym kasę wydać jak najrozsądniej :)

Leff - Szczecin

Awatar użytkownika
MortyAtor

Post autor: MortyAtor » sobota 26 sty 2013, 12:05

...
...
Odświeżam temat.
Czy porównanie obecnych modeli mikserów Behringer Xenyx i Yamaha MG również wypada na korzysć Behringera?...  
Powiedzcie coś, bo chyba dostanę dofinansowanie i chciałbym kasę wydać jak najrozsądniej :)... 

Zależy o co pytasz. Pytasz o funkcjonalność czy o jakość, jakieś konkretne parametry, elementy ?

Wg mnie wszystkie miksery w cenie do 500 zł są takie same, różnią się

co najwyżej funkcjonalnością. Wszystkie też nie są przeznaczone do home recordingu, tylko do

nagłaśniania małych składów lub karaoke, co jest ich największą wadą. Miksery 500-1000 zł pozwalają

już na jakiś wybór, można kupić porządne Macki, Soundcrafty lub Alleny.

Ja przed zakupem zdefiniowałem sobie kilka parametrów, które były dla mnie ważne, potem

przejrzałem Allegro pod tym kątem i wybrałem pasujący. Nie generealizowałem, czy ma to być

Behringer czy Yamaha. A kupiłem Soundcrafta Compacta 10 za 480 zł, mikser dedykowany do

home recordingu.

pzdr

Morty

Awatar użytkownika
ceres1x

Post autor: ceres1x » sobota 26 sty 2013, 12:41

Ja mam m.inn. Yamaha MG10/2, ktory koledzy pare postow wczesniej skrytykowali za szumy i jestem zadowolony.Takowe pojawiaja sie gdy rozkreci sie tlumiki na maxa czego sie raczej nie praktykuje.
Mam wersje bez fx.
Wpinam pod niego syntezatory, czasem Behringera C-1.

Jesli chodzi o procesory efektow w tanich mikserach to coz... sa raczej dodatkiem, do powazniejszych zastosowan sie nie nadaja.

eksperymentalna, niekomercyjna elektronika

ODPOWIEDZ