Przycięcia dźwięku przy odtwarzaniu i nagrywaniu

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:
Re: Przycięcia dźwięku przy odtwarzaniu i nagrywaniu

Post autor: matiz » poniedziałek 14 sty 2013, 16:56

matiz

Wiem, że duzo wymagam ale mam nadzieje, że znajde sposób na połaczenie tych interfejsów :)

Co do synchroniznacji zoomów to nic z tym nie robilem, oddzielne porty USB, oba interfejsy ustawione na 48khz częstotliwości próbkowania.

hmmm macie może jakiś pomysł co mógłbym zobyc, żeby korzystać z tych urządzeń na raz? 

Krótko mówiąc wymagasz rzeczy niemożliwej. Nagrywasz na sąsiednie ślady pliki z interfejsów o RÓŻNYCH częstotliwościach próbkowania. Nagrywająsz to do jednego programu, w którym musi się zgadzać próbka w próbkę - tymczasem jeden interfejs daje więcej próbek, a drugi mniej. Dopóki różnica mieści się jakoś w jakimś buforze, wszystko działa, jak się bufor zapełni to jest zonk. A jeszcze wysyłasz to, też próbka w próbkę, do urządzenia o trzeciej częstotliwości próbkowania... Takie coś można robić tylko wtedy, gdy mamy SRC na każdym wejściu, oczekiwanie tego od darmowych sterowników nie ma sensu.

Gdyby interfejsy miały wejścia i wyjścia cyfrowe albo WC albo jakąś metodę synchronizacji (w sterownikach), to wtedy oczywiście się to da zrobić, ale zoomy się synchronizują tylko w trybie standalone.

Na początek wywaliłbym yamahę i jednego zooma - jeżeli działa (a raczej działa), to dołożyłbym drugiego zooma (nadal bez yamahy) - marne szanse, ale spróbować warto. Z trzema niezsynchronizowanymi urządzeniemi IMO nie ma szans.

[addsig]

krskrs

Post autor: krskrs » poniedziałek 14 sty 2013, 17:38

A moglbys mi powiedzic cos wiecej o synchornizacji interfejow?

i na czym polega synchornizacja standalone ?

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » poniedziałek 14 sty 2013, 22:21

...
A moglbys mi powiedzic cos wiecej o synchornizacji interfejow?

i na czym polega synchornizacja standalone ?...

"Synchronizacja standalone" - tak określiłem możliwość nagrywania szesnastu śladów na dwa zsynchronizowane zoomy. Robi się to kablem USB, jeden zoom jest masterem, drugi slave, i wszystko działa, sprawdzone.

Niestety, przy pracy jako interfejs tak się w przypadku zooma nie da (chyba się nie da, nie sprawdzałem sterowników do zooma). Załóżmy, że ktoś jednego zooma ustawia na 44,1k, drugiego na 48k, a "wyjściową" yamahę na 96k i oczekuje, że wszystko będzie działać. Oczywiście - Ty wiesz, że to nie będzie działać, bo wszystkie częstotliwości muszą być równe - to dlaczego dokładnie tak robisz? Przecież to nie ma znaczenia, czy jeden interfejs ma częstotliwość próbkowania 44,1kHz, a drugi 48kHz, albo czy jeden ma 48020Hz a drugi 47995Hz (a to przecież różnica pomijalna, poniżej 0,05%!) - w obu przypadkach są to RÓŻNE częstotliwości próbkowania i musi się to źle skończyć, no bo niby jakim cudem ma to działać? A trzeci interfejs oczywiście nie pomaga

Synchronizacja polega na synchronizacji zegarów wszystkich biorących udział w nagraniu urządzeń i interfejsów - robi się to najlepiej za pomocą sygnału WORDCLOCK (lub kiedyś w systemach digidesign superclock) z jednym urządzeniem jako master i pozostałymi jako slave lub z zewnętrznym generatorem i wszystkimi urządzeniami jako slave. Wszystkie sygnały cyfrowe mają zawarte sygnały synchronizacyjne i można z nich korzystać - urządzeni połączone przez S/PDIF czy ADAT mogą się synchronizować przez S/PDIF Clock czy ADAT Clock. Niektóre karty czy interfejsy mogą się synchronizować przez sterowniki - ale muszą to być dedykowane sterowniki, a nie asio4all. Niestety, wspomniane zoomy nie mają ani wejść ani wyjść cyfrowych, więc nawet "naokoło" zsynchronizować się ich nie da - koniec kropka, nie da się stabilnie pracować w konfiguracji, jaką sobie wymyśliłeś.

[addsig]

ODPOWIEDZ