Pro Tools 10 a Pro Tools HD - postprodukcja dźwięku do video

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
regel1974
Pro Tools 10 a Pro Tools HD - postprodukcja dźwięku do video

Post autor: regel1974 » sobota 05 sty 2013, 18:03

Witam. W mojej codziennej pracy (jestem lektorem) używam Adobe Audition 3.0  Coraz bardziej zaczyna mnie interesować postprodukcja dźwięku do reklamy TV, filmu czy dokumentów. Adobe radzi sobie z tym nienajgorzej, ale nawet CS 6 jest daleka od ideału. Z czystej ciekawości i chęci rozwoju zastanawiam się nad przejściem na Pro Toolsa 10 (jest fajna oferta z MBox Pro). Spędziłem już kilka godzin wertując fora, filmy na YT i serwisy www.

Zastanawiam się, jaka jest różnica między wersją regularną, a HD w kontekscie pracy nad kompleksowym udźwiękowieniem produkcji video. W porównaniu systemów widzę, że w regularnej wersji jest jeden track video w sesji co nie jest dla mnie problemem (zwykle od klientów dostaję już ostateczną wersję obrazu), ale widzę że w PT 10 HD można obsługiwać więcej scieżek video, tylko czy to ma jakieś znaczenie przy pracy na 30 sek spotem albo 15 minutowym filmem dokumentalnym?

Kusi mnie, by kupić iLocka i jednak potestować triala PT 10, co pewnie rozwiałoby choć część moich wątpliwości, ale z drugiej strony, jak kupię MboxPro, to iLock jest w komplecie. Nie chcę wydawać 200 zł ot tak ;)

Może znajdzie się ktoś, kto pracuje na Pro Toolsie i ma doświadczenia z postprodukcją dźwięku do video? Wdzięczny będę za parę konkretnych rad NA TEMAT ;)

A może... właśnie mi wpadło do głowy, jest tutaj ktoś w Warszawy i okolic, kto dałby się pobawić ProToolsem przez godzinę. Stawiam duże piwo  ;)

[addsig]
www.elephantmedia.pl

ODPOWIEDZ