Jaka stawka za godzinę/8h sesji w studiu nagrań z realizatorem?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
menthor87
Jaka stawka za godzinę/8h sesji w studiu nagrań z realizatorem?

Post autor: menthor87 » niedziela 30 gru 2012, 19:23

Witam, jaką Waszym zdaniem powinienem ustalić stawkę za pojedynczą godzinę oraz za 8 godzinną sesję nagraniową z realizatorem ? (realizator zna podstawy realizacji nagrań, ale nie posiada doświadczenia, zakres umiejętności: podstawowy) Kabina nagraniowa ok.18m2, realizatorka ok.12 m2, wygłuszenie: ściana 50 cm + 20 cm akustycznej wełny mineralnej + panele drewniane + wygłuszające panele akustyczne, ścisłe centrum miasta. Osobiście myślałem o 30zł/h, 200zł/8h. Górny Śląsk.

Sprzęt:

mikrofon: Neumann U87
konsoleta cyfrowa: Tascam DM-3200
rozszerzenie firewire do konsolety cyfrowej: Tascam IF-FW/DM MkII
przedwzmacniacz: Focusrite ISA One Analog
odsłuchy: Yamaha HS80M
sampler: Akai MPC 2500
stacja robocza: Yamaha Motif XF 8
słuchawki: AKG K-271 MKII
komputer: Apple iMac 27 i5 2,7GHz 4GB 1TB
oprogramowanie: Logic Pro 9

Pozdrawiam i czekam na Wasze opinie !

TrevorMuzzy

Re: Jaka stawka za godzinę/8h sesji w studiu nagrań z realizatorem?

Post autor: TrevorMuzzy » niedziela 30 gru 2012, 19:42

Witam!

Jak dla mnie 45 zł/h to jest minimum czyli powiedzmy ok 300/8h

Pamiętaj, że dochodza jeszcze opłaty za prąd, za wynajmowanie pomieszczenia (chyba że to własny dom), oraz jakaś część za zakupiony sprzęt.

Więć mogło by się okazać że odliczając wszystko zarobisz 5 zł/h to lepiej isc do marketu sprzedawać.

Jeszcze do tego dochodzi podatek, chyba że mówisz o stawce netto.

Mam znajomego, który w Poznaniu w domu ma studio, troche mniej sprzętu ale też wysokiej klasy RME FireFace, konwerter Mytek, odsłuchy Adama itd..komputer PC i7 i bierze 50 zł/h i wcale na brak zleceń nie narzeka, co prawda nie ma tam takiego ruchu jak w studiu Izabellin pod Warszawą ale działa cały czas.

Dlatego dla mnie 45 zł co najmniej za godzinę powinno być aby w miare coś tam zarobić, bo przecież to nie jest hobby cały życie żeby realizować nagrania dla kogoś za pół-darmo.

Awatar użytkownika
Akton

Post autor: Akton » poniedziałek 31 gru 2012, 08:14

Mam znajomego, który w Poznaniu w domu ma studio, troche mniej sprzętu ale też wysokiej klasy RME FireFace, konwerter Mytek, odsłuchy Adama itd..komputer PC i7 i bierze 50 zł/h i wcale na brak zleceń nie narzeka, co prawda nie ma tam takiego ruchu jak w studiu Izabellin pod Warszawą ale działa cały czas.

Przy ustalaniu stawki ytzeba bardzo poważnie wziąć pod uwagę umiejętności realizatora. Mam znajomego koło Poznania :), który bierze za godzinę więcej niż 50 zł, ale na pewno nie zmienię tego studia - z uwagi na jego umiejętności i fachowość (pomijając już fakt, że jest absolutem, a poza tym potrafi podpowiedzieć wiele sensownych rozwiązań)

[addsig]
NI Komplete 12, EWQL Symphonic Gold Orchestra,Spectrasonics Omnisphere, NI Alicia's Keys, EWQL Ministry of Rock, IK Philharmonik Miroslav, BFD ECO

menthor87

Post autor: menthor87 » poniedziałek 31 gru 2012, 09:21

...

Przy ustalaniu stawki ytzeba bardzo poważnie wziąć pod uwagę umiejętności realizatora. Mam znajomego koło Poznania :), który bierze za godzinę więcej niż 50 zł, ale na pewno nie zmienię tego studia - z uwagi na jego umiejętności i fachowość (pomijając już fakt, że jest absolutem, a poza tym potrafi podpowiedzieć wiele sensownych rozwiązań)

Niestety w moim przypadku realizator ma umiejętności podstawowe, nie jest to jednak sytuacja w stylu "laik nakupił sprzętu, kompletnie się nie zna, myśli że otworzy biznes - studio i będzie zbijał kokosy" ;) moje pytanie wynika z całkiem innych względów: studio to znajduje się w siedzibie fundacji (która działa w branży muzycznej), i pomaga w realizacji jej celów statutowych, jakiś czas temu zarząd fundacji zdecydował że zarejestruje studio również jako działalność gospodarczą i udostępni osobom nie związanym z fundacją za $, pieniądze będą wspierać działania fundacji, będą pokrywać czynsz, opłaty za korzystanie z siedziby i inne koszta związane z tego typu działalnością. Chcemy poprostu wypośrodkować jakąś kwote (1h/8h) która jednocześnie przyciągnie klientów oraz będzie opłacalna dla nas, oczywiście biorąc pod uwage 2 najważniejsze aspekty: sprzęt oraz podstawowy zakres umiejetności realizatora.

... 

Awatar użytkownika
dex112

Post autor: dex112 » poniedziałek 31 gru 2012, 23:28

Jeśli chcesz zarobić na zwrot kosztów sprzętu, siebie i jeszcze organizację to tak jak Trevor mówi 45 zł to minimum. Poza tym stawki za małe studia tak się kształtują. Moim zdaniem granice 40-70 za godzinię to normalna cena. Za 8 godzin, mnożnik ceny godzinowej razy 8 - 10%  i wszystkie zasady zdrowej firmy zachowane :)

Zbynia

Post autor: Zbynia » wtorek 01 sty 2013, 08:25

Jakiej firmy i jakie zdrowe zasady?

tylko debil (sory za okreslenie) zaczyna biznes od okreslania stawek BEZ POLICZENIA KOSZTÓW

Awatar użytkownika
dex112

Post autor: dex112 » wtorek 01 sty 2013, 14:14

...Jakiej firmy i jakie zdrowe zasady?

tylko debil (sory za okreslenie) zaczyna biznes od okreslania stawek BEZ POLICZENIA KOSZTÓW...

Zbynio z racji, że głównym czynnikiem warunkującym cenę ma być sprzęt i umiejętności realizatora podałem przykładowe ceny. Oczywiście chyba jest to, że niezależnie od sugestii jakie tutaj padną, koszty realizacji nagrań są podstawowym czynnikiem warunkującym cenę pracy w studiu! "jakoś przecież trzeba żyć"

menthor87

Post autor: menthor87 » środa 02 sty 2013, 12:23

...
Jakiej firmy i jakie zdrowe zasady?

tylko debil (sory za okreslenie) zaczyna biznes od okreslania stawek BEZ POLICZENIA KOSZTÓW...

Tylko debil robi to BEZ POLICZENIA KOSZTÓW - to niepodważalny fakt, i nie mam zamiaru z tym polemizować, ale również każdy debil (sory za okreslenie) powinien bez trudu wywnioskować (czytając ze zrozumieniem) wpisy w powyższym temacie, że akurat w tym osobnym przypadku "POLICZENIE KOSZTÓW" nie jest kompletnie brane pod uwagę, ponieważ udostępnianie omawianego studia jest poprostu wypadkową działalności fundacji, a nie osobnym biznesem co w praktyce oznacza że mogło by kosztować 1zł/h i już przynosiło by zysk dla naszego podmiotu alias organizacji pozarządowej ;) więc moi drodzy forumowiecze, tak jak wcześniej już to zaznaczyłem, wyznacznik i substancja która ma wypośrodkować cenę 1h/8h składa się z 3 składników:

1. sprzęt

2. realizator (amator)

3. uzyskanie ceny mocno konkurencyjnej, ale jednocześnie nie zaniżonej w jakis ultra-skrajny sposób

Założełem ten temat na tym forum, bo wiem że większość z Was ma styczność z działalnościa muzyczną, nagrywa w studiach nagrań etc. a to przecież Wy sami najlepiej wiecie jaka cena i warunki były by dla Was korzystne, przykuły by Waszą uwagę, sprawiły że się się zainteresujecie tematem i będziecie chcieli tam nagrywać, (oczywiście cena w granicach zdrowego rozsądku, zdaję sobie sprawę że idealną ceną był by ten 1 zł/h) :) Nazwy i adresu nie podam, ponieważ nie chcę sie tu reklamować, tylko poprostu przeprowadzić małe badanie ;)

Pozdrawiam i zapraszam do dyskusji !

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 02 sty 2013, 15:46

Źle liczysz odrobinkę

1.Praca realizatora amatora - wyceń zgodnie z jego umiejętnościami

2.Nie sprzet a jego amortyzacja - tu jest olbrzymie pole do popisu

3.Koszta energii, wody, ogrzewania, czynsz

4.Podatki

Sądzę że ciężko będzie zejść poniżej 30 pln za godzinę żeby to miało sens z drugiej strony na 50 pln nie ma co liczyć z amatorem za konsoletą

ps.może byc i złotówka jeśli w inny sposób opłacisz wymienione elementy - tyle że wtedy prowadzi to do zwykłego marnotrawienia czasu a nie konkretnej pracy studyjnej - amatorzy muszą się nauczyć dyscypliny w studio a to osiągniesz tylko kosztami nagrywania

menthor87

Post autor: menthor87 » środa 02 sty 2013, 20:20

...
Źle liczysz odrobinkę

1.Praca realizatora amatora - wyceń zgodnie z jego umiejętnościami

2.Nie sprzet a jego amortyzacja - tu jest olbrzymie pole do popisu

3.Koszta energii, wody, ogrzewania, czynsz

4.Podatki

Sądzę że ciężko będzie zejść poniżej 30 pln za godzinę żeby to miało sens z drugiej strony na 50 pln nie ma co liczyć z amatorem za konsoletą

ps.może byc i złotówka jeśli w inny sposób opłacisz wymienione elementy - tyle że wtedy prowadzi to do zwykłego marnotrawienia czasu a nie konkretnej pracy studyjnej - amatorzy muszą się nauczyć dyscypliny w studio a to osiągniesz tylko kosztami nagrywania...

Co do kosztów amortyzacji, energii, wody ogrzewania i czynszu się z Tobą nie zgadzam, ponieważ to studio funkcjonuje tak czy inaczej w siedzibie fundacji, i służy celom niekomercyjnym, cały czas jest opłacany czynsz, woda, ogrzewanie, prąd itp, co do reszty masz absolutną rację, hmm co sądzisz o moim poczatkowym założeniu (30zł/1h 200zł/8h) + podatek vat ?

ODPOWIEDZ