Korg Kronos - system error

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
kamil.moskal
Korg Kronos - system error

Post autor: kamil.moskal » wtorek 13 lis 2012, 19:22

Witam forumowiczów, 

kupiłem niedawno Korg-a Kronos 73, zrobiłem update do systemu 2.0.2 bez problemu. Miałem problemy z zapisywaniem sequensera, znaczy się pamiętał wgrane ścieżki ale nie pamiętał wszystkich ustawień Karmy do kolejnych utworów więc postanowiłem wgrać system 1.6 żeby sprawdzić czy problem będzie nadal występował. Pobrałem go ze strony Korga:

i po restarcie częściowo system się załadował ale później wyświetlił się komunikat: "SYSTEM CANNOT START DUE TO A FILE SYSTEM ERROR KRONOS"

i teraz nie wiem jak to naprawić i czy będę w stanie sam to zrobić ponieważ instrument cały czas mi jest potrzebny i ciężko byłoby mi go odesłać do serwisu na gwarancję bo to trochę potrwa. Czy jakoś mogę wgrać system 2.0.2 z pendrive czy zostaje tylko metoda poprzez podłączenie przez USB napędu DVD, który wprawdzie zamówiłem ale dotrze za 2-3dni i wgranie całego systemu z płyt DVD, które dostałem wraz z instrumentem. Jeśli to jedyny sposób to czy faktycznie wystarczy podłączyć napęd DVD z płytką i włączyć instrument? Robił ktoś coś takiego? Proszę o pomoc.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
remimusic
Kontakt:

Re: Korg Kronos - system error

Post autor: remimusic » wtorek 13 lis 2012, 22:24

Witaj.

Po 'zapakowaniu' systemu 2.0 (i wyższego), nie wolno instalować systemów 1.5/1.6 itp. W tej chwili Twój intrument jest zablokowany. Oznacza to, że bezpowrotnie straciłeś wszystkie swoje dane (np. combi).

Co należy zrobić? Jedyne rozwiązanie, to podłączenie do Kronosa zewnętrznego dysku DVD z płytami instalacyjnymi (obie były dołączone razem z instrumentem) i ręczna instalacja podstawowego systemu 1.0.1 (lub 1.0.4). Czas trwania takiej zabawy - ok. 40 minut. Następnie proponuję załadowanie OS 2.0.5 (najnowszy).

Pozdrawiam!

[addsig]
_ REMI_

Korg KRONOS, Korg OASYS, Korg M3, Yamaha Motif XS, Access Virus TI

kamil.moskal

Post autor: kamil.moskal » wtorek 13 lis 2012, 22:37

...
Witaj.

Po 'zapakowaniu' systemu 2.0 (i wyższego), nie wolno instalować systemów 1.5/1.6 itp. W tej chwili Twój intrument jest zablokowany. Oznacza to, że bezpowrotnie straciłeś wszystkie swoje dane (np. combi).

Co należy zrobić? Jedyne rozwiązanie, to podłączenie do Kronosa zewnętrznego dysku DVD z płytami instalacyjnymi (obie były dołączone razem z instrumentem) i ręczna instalacja podstawowego systemu 1.0.1 (lub 1.0.4). Czas trwania takiej zabawy - ok. 40 minut. Następnie proponuję załadowanie OS 2.0.5 (najnowszy).

Pozdrawiam! ...

Nie żartuj, o kur.......!:( Szkoda że wcześniej tego nie wiedziałem:/ A jeśli miałem wszystko zapisane na SSD instrumentu, tzn. Combi, Presety, Seq itp. funkcja "Save all" w osobnych 2 folderach to tych plików również nie będzie?

Dzięki za pomoc.

Awatar użytkownika
remimusic
Kontakt:

Post autor: remimusic » wtorek 13 lis 2012, 22:46

Jeśli dane są na dysku twardym, to nie znikną :) Procedura stawiania na nogi i przywracania do życia nie narusza historii z HD.
[addsig]
_ REMI_

kamil.moskal

Post autor: kamil.moskal » wtorek 13 lis 2012, 23:00

...Jeśli dane są na dysku twardym, to nie znikną :) Procedura stawiania na nogi i przywracania do życia nie narusza historii z HD. ...

ufff, dzięki Remimusic za pomoc, ulżyło mi :D Właśnie dostałem wiadomość z firmy kurierskiej że napęd już w drodze oby tylko był kompatybilny i będzie dobrze, mam nadzieję.;) Widzę że 2.0.5 OS na razie wstrzymali, jakiś problem mają. Jeszcze jedno pytanie czy miałeś dziwne problemy w Karmą w trybie SEQ? Mianowicie zapisuję później utwory procedurą Save all lub Save Seq i nie zapisuje mi ustawień Karmy takich jakie ustawiłem przed wyłączeniem instrumentu. Podstawia mi inne presety arpeg. lub numery ścieżek midi sterujące wejściem i wyjściem. Czy bawiłeś się w takie rzeczy? Jeszcze raz dzięki za zainteresowanie i pozdrawiam.

Awatar użytkownika
remimusic
Kontakt:

Post autor: remimusic » wtorek 13 lis 2012, 23:04

Mam nadzieję, że wybrałeś dobre DVD :) Jeśli chodzi o Karmę, to do tej pory nie miałem żadnych problemów (może masz jakieś blokady w Globalu). Jak chcesz, to podeślij mi na maila - remimusic@wp.pl - przykładowy plik sng, który robi takie zamieszanie.
[addsig]
_ REMI_

kamil.moskal

Post autor: kamil.moskal » wtorek 13 lis 2012, 23:06

...Mam nadzieję, że wybrałeś dobre DVD :) Jeśli chodzi o Karmę, to do tej pory nie miałem żadnych problemów (może masz jakieś blokady w Globalu). Jak chcesz, to podeślij mi na maila - remimusic@wp.pl - przykładowy plik sng, który robi takie zamieszanie. ...

OK jak uruchomię go to się odezwę;) Narazie dzięki wielkie i temat do zamknięcia.

POzdrawiam

ODPOWIEDZ