Wydłużanie wartości nut - jaki plugin?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
mytnik
Wydłużanie wartości nut - jaki plugin?

Post autor: mytnik » środa 03 paź 2012, 20:31

Witam.

Zamiast klawiatury chcę użyć podróbki octapada (millenium dp-2000). Niestety wartości nut generowane za pomocą kontrolerów perkusyjnych sa tak krótkie że praktycznie nie są w stanie pobudzić żadnego instrumentu pozaperkusyjnego.

Reaperowym pluginem 'note hold' można wydusić maksymalny czas próbki (np piano) lub podtrzymać dźwięk do wyłączenia instrumentu lub zrestartowania komunikatu (np organ).

Chciałbym móc ustalać jakąś wartość np dla wprowadzanych nut o wartości 1/128 wydłużyć je wszystkie na 1/8.

Nie wszystkie instrumenty króte posiadam mają parametr Release, dlatego szukam rozwiązania wtyczkowego.

Ostatecznie może być też rozwiązanie ADSR dla komunikatów z parametrem hold za pomocą wtyczki 'note hold', ale to rozwiązanie ma jedną wadę - działa tylko w trybie mono.

Proszę o pomoc

drummer

Zbynia

Re: Wydłużanie wartości nut - jaki plugin?

Post autor: Zbynia » środa 03 paź 2012, 22:23

Przycisnąć pada dłużej?jedyne co mi przychodzi gdy brak możliwości edycji release - chociaż nie spotkałem się z czymś takim szczerze powiedziawszy

Awatar użytkownika
mytnik

Post autor: mytnik » czwartek 04 paź 2012, 08:22

...
Przycisnąć pada dłużej?jedyne co mi przychodzi gdy brak możliwości edycji release - chociaż nie spotkałem się z czymś takim szczerze powiedziawszy...

Dzięki za odp.

Niestety nie da rady docisnąć - to nie jest pad pod palce tylko pod pałkę i zamiast czujnika nacisku jest piezoelektryk (najprawdopodobniej). W każdym razie docisk nie działa :)

pozdr

drummer

Awatar użytkownika
mytnik

Post autor: mytnik » środa 10 paź 2012, 09:50

Odświeżam z nadzieją na uzyskanie dalszej pomocy :)

pozdr

drummer

perfektsound

Post autor: perfektsound » środa 10 paź 2012, 16:17

...
Odświeżam z nadzieją na uzyskanie dalszej pomocy :)

pozdr...

Zobacz albo w ustawieniach sprzętu albo w programie który jest twoim samplerem ustawienia zachowania się padu. Zazwyczaj możesz sobie ustawić jak ma się zachowywać pad po uderzeniu: odtwarzać sampla tak długo ile trwa uderzenie (Twój wypadek), odpalić sampla w całości, odtwarzać sampla aż nie nastąpi drugie uderzenie itd. Te opcje różnie się nazywają, np w NI Battery to jest Latch-retrigger; w Korgu Nanokontrol toggle-momentary itd. 

Alternatywna muzyka elektorniczna.

waflo12

Post autor: waflo12 » piątek 12 paź 2012, 23:34

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem. Jeżeli chodzi o uzyskanie release na brzmieniu czyli jakb emulacje (pedał sustain) to najporściej jest uzyskać próbkę brzmienia w formacie wav lub aiff. Załadować ją np. do Ni Kontakt i w ustawieniach ustawić dłuższy release lub też można zrobić tzw. wartość loop na wybrzmieniu czyl dokładnie będzie to wyglądało tak. Przepuśćmy że mamy sampel pada ustawiamy loop od połowy sampla do końca i cała ceremonia wygląda następująco. Wciśnięty klawisz, nuta rozpoczyna odtwarzanie sampla od początku poczym odtwarzanie wpada w obszar loop a i powtarza się tak długo aż zostanie zakończona wartość nuty czy też wpuszczony klawisz. W ten sposób właśnie buduje się brzmienia w samplerach. Dodam dla wtajemniczonych że podobną metodą można uzyskać brzmienie z pojedynczych dźwięków wav przypisując je kolejno do klawiszy i wprowadzając ustamienia.

Awatar użytkownika
mytnik

Post autor: mytnik » sobota 13 paź 2012, 00:55

...
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem. Jeżeli chodzi o uzyskanie release na brzmieniu czyli jakb emulacje (pedał sustain) to najporściej jest uzyskać próbkę brzmienia w formacie wav lub aiff. Załadować ją np. do Ni Kontakt i
....

Kompletnie nie o to chodzi.

perfektsound niestety nie mam takiego parametru, ale nawed gdybym miał uderzenie pałką jest tak szybkie że niewiele to pomoże - palce mają inny czas reakcji (testowałem na nanopad).

Chcę to uzyskać w tym miejscu

Multipad ->  Host -> Plugin -> VSTi

drummer

Awatar użytkownika
Succumb2
Kontakt:

Post autor: Succumb2 » sobota 13 paź 2012, 14:17

...
Witam.

Zamiast klawiatury chcę użyć podróbki octapada (millenium dp-2000). Niestety wartości nut generowane za pomocą kontrolerów perkusyjnych sa tak krótkie że praktycznie nie są w stanie pobudzić żadnego instrumentu pozaperkusyjnego.

Reaperowym pluginem 'note hold' można wydusić maksymalny czas próbki (np piano) lub podtrzymać dźwięk do wyłączenia instrumentu lub zrestartowania komunikatu (np organ).

Chciałbym móc ustalać jakąś wartość np dla wprowadzanych nut o wartości 1/128 wydłużyć je wszystkie na 1/8.

Nie wszystkie instrumenty króte posiadam mają parametr Release, dlatego szukam rozwiązania wtyczkowego.

Ostatecznie może być też rozwiązanie ADSR dla komunikatów z parametrem hold za pomocą wtyczki 'note hold', ale to rozwiązanie ma jedną wadę - działa tylko w trybie mono.

Proszę o pomoc...

Transient designer, envelope shaper?

Awatar użytkownika
mytnik

Post autor: mytnik » sobota 13 paź 2012, 23:13

Transient designer, envelope shaper?... 

Też nie to,

chcę na drodze MIDI z krótkich wartości nut zrobić dłuższe, np: z 16 uzyskać ćwierćnuty

lub

ograniczyć za pomocą obwiedni ADSR sygnał audio uzyskany pluginem JS:MIDI/midi_note_hold w programie Reaper

Wszytkie proponowane rozwiązania są nieskuteczne i niestety większość z Was mnie nie zrozumiała

pozdrawiam i dzięki za chęci

drummer

ODPOWIEDZ