Moi Drodzy!
Nie wiem jakie efekty dawac w miksie zeby brzmienie nie bylo suche i elektroniczne, do tej pory posilkowalem sie reverbem (niby sie tworzy jakas przestrzen) ale to sprawia ze miks staje sie zmulony, niewyrazny albo przesadnie "duszny"...
Troche ogolnikowe jest moje pytanie, ale chcialbym zebyscie sie podzili swoimi spostrzezeniami i doswiadczeniem.
Muze tworze na kompie na module brzmieniowym i samplach.
Jakie efekty w miksie?
Re: Jakie efekty w miksie?
hmm. pogłos to podstawa,a jeśli jakoś nie brzmi to musisz pokombinować. zaopatrz się w dobry efekt bo to maduże znaczenie. niewiele pomoge, ale jedynie moge Ci doradzić poeksperymentowanie z czasem wybrzmiewania tego pogłosu, albo tez możesz dać jaśniejszy lub ciemniejszy pogłos - bez pewnych zakresów częstotliwości. sprawdź czy nie jest on za głoośno bo łatwo z tym przesadzić! ewentualnie zastosuj lekki deley(zamiast pogłosu) , ale to zależy jaką muzykę robisz.
Możliwe, że powiedziałem tyle co sam wiesz, lub nawet mniej, ale w razie gdyby tak niebylo to służę pomocą
pozdrawiam
Możliwe, że powiedziałem tyle co sam wiesz, lub nawet mniej, ale w razie gdyby tak niebylo to służę pomocą

pozdrawiam
Uczeń liceum jeszcze. Planuję wybrać się później na reżyserię dźwięku.
To zalezy do jakiej muzyki i jaki efekt chcesz uzyskać. Jesli chcesz cos na poczatek to kup lub przeczytaj sobie kilka ostatnich EIS. Tam masz artykuly "Jak zmiksowac utwor pop" i jest wiele ciekawych wskazowek dla poczatkujacych, nie tylko o poglosie ale o rozmieszczeniu w planach przy pomocy korekcji, o kompresji itd... To temat rzeka i watpie zeby ktos ci na forum dal wystarczajacą ilość informacji. Ale polecam.
Muze tworze na kompie na module brzmieniowym i samplach....
A którą muzę stworzyłeś jeśli wolno wiedzieć:
Kalliope, Klio, Euterpe, Taleję, Melpomene, Terpsychorę, Erato, Polihymnię czy Uranię ?;);););););););)
Kalliope, Klio, Euterpe, Taleję, Melpomene, Terpsychorę, Erato, Polihymnię czy Uranię ?;);););););););)
Kalliope, Klio, Euterpe, Taleję, Melpomene, Terpsychorę, Erato, Polihymnię czy Uranię ?;);););););););)...
winszuję erudycji :) ale.... muzę stworzyłem bynajmniej nie w komputerze, ma 2 tygodnie i placze w nocy ale to swietny material na MUZĘ tatusia :)
i dzieki za tropy, najwyrazniej kierunek obralem dobry, ale braki w praktyce - nie mam do dyspozycji zadnej poglosowej "skrzynki" i uzywam roznistych darmowych wtyczek, moze ktos doradzi jakich wtyczek uzyc, rozwiazania wysokobudzetowe nie wchodza na razie w gre( patrz: powyzej)
Pokombinuj z VOXGENO OLD SCHOOL Reverb...był on dołączany do płytki z którymś z poprzednich numerów EiS. Polecam ;) Jak nie znajdziesz - spróbuj poszukać w necie ;P
Sampling (kreatywny): z użyciem PC
....albo PSP Warmer dal ocieplenia miksu!
Jestem początkującym realizatorem, gram też na gitarze.