Sprzęt do aranżowania i nagrywania

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
fantom
Sprzęt do aranżowania i nagrywania

Post autor: fantom » czwartek 06 wrz 2012, 22:48

Witam!Musze przygotować specyfikacje na zakup sprzętu do mini studia w DK.Sprzęt będzie wyk.do realizacji aranżacji na potrzeby studia vocalnego,ewentualnie do realizacji małych sesji audio big-band ,czy koncerty klubowe,i tak;

Komputer:Mac PRO XEON 3.2     ok.12000

Logic 9,Kontakt 8,Spectrasonics, (ok.5000-6000)

Presonus Studio Live jako interfejs audio i mikser do projektów klubowych ok.5000

Monitory :Adam a5x

To jest z grubsza to co proponuje pewna firma  (coś z polskim dźwiękiem :)z racji że to wszestko musi być na legalu i na fakture.

A ja osobiście bym zostawił ten mikser Presonusa bo dosyc uniwersalne ustrojstwo i kupiłbym:

PC i7 DUŻO RAMY moze z SSD  ok.4000-5000

2x24 cale monitory

do niego Cubase 6.5

SF 10,

Kasa by została na :VST,EWQL,SPECTRASONICS OMNISPHERE,STYLUS,TRILIAN,NI

i monitory 2.1,i poszedł bym w te nowe Mackie.

Czy potrzebny mi ten Mac za tyle kasy skoro,będe robił podkłady do vocali i nagrywał chór gospel czasami,czy inne amatorskie wyczyny?

Czy ten mikser cyfrowy,sprawdzi sie jako interfejs audio pod Cubasem czy Logiciem ewentualnie?

Dzięki za sugestie,ale nie szalejcie za bardzo z pomysłami...

Roland Fantom G7,Yamaha Motif XS7,E-mu E5000 ultra i Xboard 49 Proteus X,Yamaha YS-200,SOUNDCRAFT COMPACT 4,EWQL Goliath,Komplete 8,Nexus,Sylenth1,Spectrasonics.

Paweł

Re: Sprzęt do aranżowania i nagrywania

Post autor: Paweł » czwartek 06 wrz 2012, 23:13

Bardzo słusznie kombinujesz. MAC potrzebny jest wyłącznie ludziom silnie przywiązanym do Logic'a, więc po co przepłacać? Dwa monitory to nieporównywalna wygoda. Spectrasonics jak najbardziej O.K. Presonus chodzi pod Cubase'm bez problemu. Z Logic'em nie miałem okazji testować. O A5X swoją opinię wyrażałem w innym wątku, więc tu tylko powtórzę że jako jedyna para do pracy (bez suba) to nie nadają się kompletnie. Mackie to dobry wybór. Coś słabo tam doradzają ....

Awatar użytkownika
fantom

Post autor: fantom » piątek 07 wrz 2012, 00:29

...Bardzo słusznie kombinujesz. MAC potrzebny jest wyłącznie ludziom silnie przywiązanym do Logic'a, więc po co przepłacać? Dwa monitory to nieporównywalna wygoda. Spectrasonics jak najbardziej O.K. Presonus chodzi pod Cubase'm bez problemu. Z Logic'em nie miałem okazji testować. O A5X swoją opinię wyrażałem w innym wątku, więc tu tylko powtórzę że jako jedyna para do pracy (bez suba) to nie nadają się kompletnie. Mackie to dobry wybór. Coś słabo tam doradzają .......

Dzięki!Mam w domu też Power maca g5 lecz nie intel ,z Logic 8,i pod materiał audio,to może i fajne ma pluginy,ale jak odpale Vst,to krew sie leje...i w większości brakuje instalek,i ciężko mi z Cubase sie przesiąść.
A monitory upatrzyłem jeszcze KRK RP10,3-drożne może by dały radę na tych 10"?Bo przerobiłem ten temat na forum o Adamach...zajrzę tu jutro ok.12.00.
Roland Fantom G7,Yamaha Motif XS7,E-mu E5000 ultra i Xboard 49 Proteus X,Yamaha YS-200,SOUNDCRAFT COMPACT 4,EWQL Goliath,Komplete 8,Nexus,Sylenth1,Spectrasonics.

Paweł

Post autor: Paweł » piątek 07 wrz 2012, 14:08

......Dzięki!Mam w domu też Power maca g5 lecz nie intel ,z Logic 8,i pod materiał audio,to może i fajne ma pluginy,ale jak odpale Vst,to krew sie leje...i w większości brakuje instalek,i ciężko mi z Cubase sie przesiąść.
A monitory upatrzyłem jeszcze KRK RP10,3-drożne może by dały radę na tych 10"?Bo przerobiłem ten temat na forum o Adamach...zajrzę tu jutro ok.12.00....

To ja miałem odwrotnie, bo wiele lat robiłem na PCtowym Logic'u i trzeba było w końcu przenieść się na Cubase.

KRK bym jednak odpuścił na korzyść Mackie.

Awatar użytkownika
Marc.The.Drummer
Kontakt:

Post autor: Marc.The.Drummer » piątek 07 wrz 2012, 20:15

......Bardzo słusznie kombinujesz. MAC potrzebny jest wyłącznie ludziom silnie przywiązanym do Logic'a, więc po co przepłacać? Dwa monitory to nieporównywalna wygoda. Spectrasonics jak najbardziej O.K. Presonus chodzi pod Cubase'm bez problemu. Z Logic'em nie miałem okazji testować. O A5X swoją opinię wyrażałem w innym wątku, więc tu tylko powtórzę że jako jedyna para do pracy (bez suba) to nie nadają się kompletnie. Mackie to dobry wybór. Coś słabo tam doradzają .......

Dzięki!Mam w domu też Power maca g5 lecz nie intel ,z Logic 8,i pod materiał audio,to może i fajne ma pluginy,ale jak odpale Vst,to krew sie leje...i w większości brakuje instalek,i ciężko mi z Cubase sie przesiąść.
A monitory upatrzyłem jeszcze KRK RP10,3-drożne może by dały radę na tych 10"?Bo przerobiłem ten temat na forum o Adamach...zajrzę tu jutro ok.12.00.
...

Od kiedy to na Logicu mozna odpalac VST?

http://dirtydrumzstudio.blogspot.com/

Awatar użytkownika
crash22

Post autor: crash22 » sobota 08 wrz 2012, 06:57

.........Bardzo słusznie kombinujesz. MAC potrzebny jest wyłącznie ludziom silnie przywiązanym do Logic'a, więc po co przepłacać? Dwa monitory to nieporównywalna wygoda. Spectrasonics jak najbardziej O.K. Presonus chodzi pod Cubase'm bez problemu. Z Logic'em nie miałem okazji testować. O A5X swoją opinię wyrażałem w innym wątku, więc tu tylko powtórzę że jako jedyna para do pracy (bez suba) to nie nadają się kompletnie. Mackie to dobry wybór. Coś słabo tam doradzają ....... Dzięki!Mam w domu też Power maca g5 lecz nie intel ,z Logic 8,i pod materiał audio,to może i fajne ma pluginy,ale jak odpale Vst,to krew sie leje...i w większości brakuje instalek,i ciężko mi z Cubase sie przesiąść. A monitory upatrzyłem jeszcze KRK RP10,3-drożne może by dały radę na tych 10"?Bo przerobiłem ten temat na forum o Adamach...zajrzę tu jutro ok.12.00. ... 

Od kiedy to na Logicu mozna odpalac VST?...

Kolega miał pewnie na myśli po prostu wtyczki i nie musi pisać, ze w formacie AU - po co ciągnąć za słowa...? Pozdr.
Witam - jestem pasjonatem muzyki i czytelnikiem magazynu "Estrada i Studio".

Awatar użytkownika
fantom

Post autor: fantom » wtorek 11 wrz 2012, 17:14

Jeszcze takie pytanie jeśli wezme stacjonarny np.Dell XPS 8500,na płycie glównej brak FIREWIRE,to czy wystarczy dokupić takie gniazdo na PCI ,i po sprawie czy źle kombinuje?Bo na FW mi zależy.

Zbynia

Post autor: Zbynia » wtorek 11 wrz 2012, 17:25

Tak wystarczy

Tylko czy nie lepiej iść do kogoś kto się zna by złożył coś porządnego?Po co płacić za markę dużą kasę?Za podstawową wersję tego Della masz znacznie lepszy komputer już z SSD na pokłdzie i 16GB ramu

Awatar użytkownika
tec77tom

Post autor: tec77tom » wtorek 11 wrz 2012, 17:28

...Jeszcze takie pytanie jeśli wezme stacjonarny np.Dell XPS 8500,na płycie glównej brak FIREWIRE,to czy wystarczy dokupić takie gniazdo na PCI ,i po sprawie czy źle kombinuje?Bo na FW mi zależy.... 

wystarczy kupić kontroler FIREWIRE na karcie PCI, groszowa sprawa

bedąc jeszcze w temacie PC to poleciłbym postawić na to wspomniany dysk SSD, komfort pracy z DAW i ogolnie z kompem nieporównywalny, szybko i nic w dysku nie "chrupie" jak w głowicowym:)

Awatar użytkownika
sopel1995

Post autor: sopel1995 » wtorek 11 wrz 2012, 23:16

Witam. Jestem nowy na forum.
Mam problem z podłączeniem sprzętu do studia muzycznego
Przejdźmy do sedna sprawy:
Otóż mam na pokładzie taki sprzęt jak :
Monitory Odsłuchowe : KRK RP5
Mikser: MACKIE 1202 VLZ 3
Przedwzmacniacz: art mpa gold
Kartę dźwiękowa :EMU 1202 PCI
Mikrofon AKG 120
Teraz mam pytanie.
Czy przedwzmacniacz podłączyć do miksera audio czy odrazu do Karty dźwiękowej, czy wiążąc go jeszcze przed mikser audio.
Do jakich wejść i jakimi kablami :)

ODPOWIEDZ