Bunkier - półokrągły sufit i dudnienie
-
Problem jest w tym, że pomieszczenia są w kształcie dokładnie połówki walca (zaokrąglony sufit i ściany). Dźwięk oczywiście kumuluje się w środku pomieszczenia i dudni jak diabli.
Próba wytłumienia skończyła się prawie całkowitym wytłumieniem wysokich czestotliwości (nic dziwnego) a bas dudni dalej:) Pomieszczenie nie jest za wysokie - z 2,5m w najwyższym miejscu. Zastanawiam sięco moge zrobić aby poprawic akustykę pomieszczenia?
Wytłumienie ścian grubą wełną mineralną raczej nie wytłumi niskich częstotliwości.
Zastanawiam się nad pogłębieniem pomieszczenia - wykuć podłogę i wylać beton z metr niżej i obniżyć sufit, albo zamiast kopuły zrobić "żebra" i pomieszczenie będzie miało nieregularny kształ - wykuć część sufitu na kształt kwadratu a część zostawić. Macie może lepsze pomysły. Miejscówka jest super i naprawde zależy mi, żeby jakoś z tego wybrnąc.
Pozdro
PS. pomieszczenie ma 5x 3m i 2,5m wys w najwyzszym miejscu
Re: Bunkier - półokrągły sufit i dudnienie
Śmiała teza, na dodatek całkowicie sprzeczna z doświadczeniem tysięcy ludzi zajmujących się adaptacją akustyczną. Ale może problem wiąże się z interpretacją określenia "wytłumienie ścian". Może rozwiniesz?
-
...Wytłumienie ścian grubą wełną mineralną raczej nie wytłumi niskich częstotliwości.
Śmiała teza, na dodatek całkowicie sprzeczna z doświadczeniem tysięcy ludzi zajmujących się adaptacją akustyczną. Ale może problem wiąże się z interpretacją określenia "wytłumienie ścian". Może rozwiniesz?...
Wydawało mi się ze kilkunastocentrymetrowa wełna mineralna ma sie nijak do kilkumetrowych fal niskich czestotliwosci.
Moj kolega robi sale prób i właśnie wykorzystał 15 wełny mineralnej i na płyte mdf i jednak dudni. Nie znam sie na tym jakos super dlatego miloby bylo jakby ktos rzucil radą:)
To moze jednak da rade tą wełną. W drugim pomieszczeniu wytłumione jest jakimś "lepszym odpowiednikiem wełny -używanej w przemyśle i w samochodach ale podziałała tylko na wysokie czestotliwości stąd mój wniosek.
To moze jednak da rade tą wełną. W drugim pomieszczeniu wytłumione jest jakimś "lepszym odpowiednikiem wełny -używanej w przemyśle i w samochodach ale podziałała tylko na wysokie czestotliwości stąd mój wniosek....
te dudnienia to nic innego jak rezonanse własne pomieszczenia, od ich korekty nalezy zacząć adaptację
wełna? jak najbardziej ale tylko ciężka isower pt 80 lub paroc pro slab 100...
przy prostej scianie utwórz konstrukcje gdzie umocujesz wełną, najlepiej z pewnym odstępem od tej sciany przez co zwiekszysz dzialanie welny redukujacej dudnienie
by nie tracic pow uzytkowej sugerowalbym tez w gornych narozach utworzenie pulapek basowych na podobnej zasadzie jak budowa kolumny bas reflex przy czym strojenie bas reflexu wpływa na redukcje wzbudzających sie czestotliwosci
koniecznie wykonaj pomiary, najprostsze to płynny przejazd częstotliwosciami przy którym natychmiast wyczujesz rezonanse
strojenie bas reflex tez nic prostszego, litraz kolumny, oraz długość wsadzanej do niej rurki pcv i jej szerokosc... by zwiekszyc absorpcje wyłóż koniecznie wnetrze kolumny wełną ale juz nie taka ciezką jak w/w.
powodzenia
-
...
To moze jednak da rade tą wełną. W drugim pomieszczeniu wytłumione jest jakimś "lepszym odpowiednikiem wełny -używanej w przemyśle i w samochodach ale podziałała tylko na wysokie czestotliwości stąd mój wniosek....
te dudnienia to nic innego jak rezonanse własne pomieszczenia, od ich korekty nalezy zacząć adaptację
wełna? jak najbardziej ale tylko ciężka isower pt 80 lub paroc pro slab 100...
przy prostej scianie utwórz konstrukcje gdzie umocujesz wełną, najlepiej z pewnym odstępem od tej sciany przez co zwiekszysz dzialanie welny redukujacej dudnienie
by nie tracic pow uzytkowej sugerowalbym tez w gornych narozach utworzenie pulapek basowych na podobnej zasadzie jak budowa kolumny bas reflex przy czym strojenie bas reflexu wpływa na redukcje wzbudzających sie czestotliwosci
koniecznie wykonaj pomiary, najprostsze to płynny przejazd częstotliwosciami przy którym natychmiast wyczujesz rezonanse
dzieki, sprobojemy tak zrobic w przyszlym tygodniu, tymczasem zabieram sie za lekture nt. puapek basowych. zrobie pomiar w kilku miejscach i zobacze gdzie jest najwiekszy proiblem i w tych okolicach umieszcze puaplki
strojenie bas reflex tez nic prostszego, litraz kolumny, oraz długość wsadzanej do niej rurki pcv i jej szerokosc... by zwiekszyc absorpcje wyłóż koniecznie wnetrze kolumny wełną ale juz nie taka ciezką jak w/w.
powodzenia
...
Nadaje się to do adaptacji akustycznych, np. do powieszenia jako panele wytłumiające?
Nie mogę znaleśźć żadnych informacji na ten temat, oraz brak w google ch-k pochłaniania zakresów cz-ci...
Nie ma charakterystyki z podobnego powodu, dla którego nie ma charakterystyki pochłaniania dla tysięcy innych materiałów, które po prostu wcale nie absorbują.
Błędne rozumowanie wynikające z nieznajomości zasady działania absorberów porowatych. Ich podstawowym zadaniem jest wyhamowanie prędkości cząstek powietrza poruszanych przez falę akustyczną. Aby uzyskać ten efekt materiał nie musi być mega gruby, tylko musi mieć odpowiednią kombinację gęstości i przepuszczalności. Ze znanych materiałów wełna mineralna (ale nie wata, tylko tylko gęsta prasowana, o ciężarze właściwym > 70kg/m3) ma takie cechy.
Btw, w akustyce nie ma miejsca na "wydaje mi się". Wiele pomysłów podpowiadanych przez potoczną intuicję, skojarzenia i analogie jest totalnie błędna.
Słuchajcie MB dobrze prawi ;) zresztą, zawsze dobrze prawi:)
Sam jestem ciekaw jak przystosować bunkier :)
[addsig]
-
-
zastanawiam sie co w takiej sytuacji jest najlepszym rozwiązaniem.
Różnica miedzy "dziurą" a "dołem to jakies 10-15dB więc chyba sporo