Do domu - Roland RS-70, Juno D a może Di?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
rk_1980
Do domu - Roland RS-70, Juno D a może Di?

Post autor: rk_1980 » środa 27 cze 2012, 08:35

Witam!

Temat może mało interesujący, ale posiadałem kiedyś synt Rolanda XP-10 - mały, zgrabny, do tzw. zabawy w domu w sam raz. Chciałbym teraz zakpić coś podobnego, czyli niewielki synt pozwalający na trochę zabawy w muzykę w domu.

Poczytałem na necie i widzę, iż w cenie do 1500zł wybór jest raczej niewielki.

Jeśli chodzi o Roland jest parę modeli dostępnych z drugiej ręki w ww. cenie.

Chciałbym jednak upewnić się jaki zakup jest w miarę opłacalny.

Znalazłem na aukcjach kilka modeli RS (50, 70) - czy można je porównać do nowszej serii Juno?

Juno D (już za 1200 zł) - jest wręcz identyczny jak RS-50 - czy to faktycznie tylko zmiana obudowy?

Czy RS-70 może być lepszy od młodszego Juno D?

I jak porównać RS-70 do Juno Di - można go kupić już za 1800 zł

Proszę osoby, które miały możliwość zagrania na ww. modelach o pomoc w ustaleniu najlepszego wyboru (pod względem brzmienia, ew. możliwości).

Pozdrowienia - rk.

rk_1980

Re: Do domu - Roland RS-70, Juno D a może Di?

Post autor: rk_1980 » środa 27 cze 2012, 08:38

...
Witam!

Temat może mało interesujący, ale posiadałem kiedyś synt Rolanda XP-10 - mały, zgrabny, do tzw. zabawy w domu w sam raz. Chciałbym teraz zakpić coś podobnego, czyli niewielki synt pozwalający na trochę zabawy w muzykę w domu.

Poczytałem na necie i widzę, iż w cenie do 1500zł wybór jest raczej niewielki.

Jeśli chodzi o Roland jest parę modeli dostępnych z drugiej ręki w ww. cenie.

Chciałbym jednak upewnić się jaki zakup jest w miarę opłacalny.

Znalazłem na aukcjach kilka modeli RS (50, 70) - czy można je porównać do nowszej serii Juno?

Juno D (już za 1200 zł) - jest wręcz identyczny jak RS-50 - czy to faktycznie tylko zmiana obudowy?

Czy RS-70 może być lepszy od młodszego Juno D?

I jak porównać RS-70 do Juno Di - można go kupić już za 1800 zł

Myślę także, że gdybym znalazł XP-10 lub XP-30 w dobrej cenie byłbym skłonny kupić coś z tej serii. Ale różnica pomiędzy brzmieniem XP a RS czy Juno będzie raczej znaczna na korzyć tych kolejnych.

Proszę osoby, które miały możliwość zagrania na ww. modelach o pomoc w ustaleniu najlepszego wyboru (pod względem brzmienia, ew. możliwości).

Pozdrowienia - rk....

rk_1980

Post autor: rk_1980 » środa 27 cze 2012, 08:41

Przepraszam za robienie bałaganu na forum, ale nie potrafię jeszcze korzystać z wszystkich możliwości forum.

Chciałem dodać jeszcze:

Myślę także, że gdybym znalazł XP-10 lub XP-30 w dobrej cenie byłbym skłonny kupić coś z tej serii. Ale różnica pomiędzy brzmieniem XP a RS czy Juno będzie raczej znaczna na korzyć tych kolejnych.

Pozdrawiam - rk.

Awatar użytkownika
INES

Post autor: INES » piątek 29 cze 2012, 17:25

...Przepraszam za robienie bałaganu na forum, ale nie potrafię jeszcze korzystać z wszystkich możliwości forum.
Chciałem dodać jeszcze:
Pozdrawiam - rk....
--------------------
Zastanów się do czego będzie potrzebny Ci ten instrument. Jeśli upierasz się przy Rolandzie zdecydowanie polecam Juno G do kupienia na Allegro za 2300 zł. Możesz zrobić dokładnie na nim wszystko. Roland z Seri Xp to stary instrument i nie ma możliwości samplingu. Nie kupuj bzdur ponieważ szkoda na to pieniędzy.

rk_1980

Post autor: rk_1980 » środa 11 lip 2012, 09:51

Aktualnie mam Korga PA-500, a synt. chcę kupić do grania/zabawy w domu. Chodzi o podłączenie go do komputera uruchomienie podkładu np. midi z kompa oraz pogranie sobie do tego podkładu.

Jeżeli miałbym już wydać te 2300 zł to bardziej skłaniałbym się w stronę Korga PS60 (nowy) lub nawet używanej Karmy (ciekawe możliwości gry na żywo).

A przy Rolandzie się nie upieram (miałem kilka modeli w tym XP tego producenta teraz grywam na kolejnym firmy Korg), myślałem nawet nad Yamahą - bardzo podobają mi się barwy z serii PSR2,3,9xxx w presetach dla styli szlagierowych. Po prostu Rolanda znam najdłużej i lubię jego kiedyśne barwy (nie wiem jak wypada na tle konkurencji obecna produkcja tej firmy), Korga jednego już mam i szkoda by mi było dublować barwy w PS60 (choć pewnie są już inne).

W zasadzie sampling nie bardzo mi jest potrzebny, więc chyba zostanę na chwilę obecną przy klawiszach do 1500 zł

Jeżeli ktoś miałby możliwość odpowiedzieć na moje pytanie z tematu - tj. głównie chodzi o to czy RS70 ma lepsze, ciekawsze brzmienia od jego młodszego brata juno d, di?

Juno D można kupić w niższej cenie nawet od RS50 (do którego jest najbardziej podobny), ale czy po za stacją dyskietek RS70 ma jakieś plusy w stosunku do Juno lub może jest odwrotnie?

Pozdrawiam - rk.

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » środa 11 lip 2012, 11:54

Zobacz jeszcze Korga M50

[addsig]
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

ODPOWIEDZ