EQ zwiększa sygnał po wycięciu częstotliwości?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
preceli
Re: EQ zwiększa sygnał po wycięciu częstotliwości?

Post autor: preceli » piątek 13 kwie 2012, 14:44

Natomiast zwrot "masteringowiec z Londynu" dla mnie urasta do rangi porównywalnej z onegdajszym hasłem "wiem, jestem z Warszawy"

A nie aby "jestem zmiasta(!) - łoj joj. Jestem z miasta..."?
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Awatar użytkownika
gasiu

Post autor: gasiu » piątek 13 kwie 2012, 14:59

Kolego gasiu, jeśli prawidłowo załapałem co masz na myśli, to informuję, że na tej zasadzie najlepiej/najszybciej wyrównuje się poziomy tła od strony żony/teściowej
W studiu taka nomenklatrura wogóle nie funkcjonuje. ...

nomenklatura może i nie, ale logika już podpowiada takie rozwiązanie - traktowanie equalizerem ścieżek znormalizowanych na -0,1 czy 0 to raczej średnio - w kontekście fizyki i efektu opisanego tutaj... ;-P

[addsig]
Pozdrawiam!
Gasiu

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » piątek 13 kwie 2012, 15:13

Ja bym tak sie nie nasmiewal z "masteringowca z Londynu", bo przeciez w sumie to on ma racje - korektor wycinajacy zmniejsza poziom i juz. Zalezy, co sie rozumie przez "poziom" - sredni, szczytowy, co jeszcze? Nie wiemy, z jakiego kontekstu zostalo wyciete to stwierdzenie - oczywiste jest, ze operowanie filtrem moze zwiekszyc poziom szczytowy, ale jest ciszej, a wiec sredni jest nizszy

keyzone

Post autor: keyzone » piątek 13 kwie 2012, 15:23

...
Zalezy, co sie rozumie przez "poziom"...

Poziom, który pokazuje meter sumy mixera.

www.digimatch.eu i7 950, 24GB RAM, E-mu 1616m PCIe, Cubase7, Ozone5 Advanced, Komplete7, EWQLSO Platinium Plus, Goliath, Stormdrum2 Pro, Omnisphere, Trilian, ARC, T-Racks3 CS Grand, Real Guitar, LPC, Noman Factory British Bund

Awatar użytkownika
yaniki
Kontakt:

Post autor: yaniki » piątek 13 kwie 2012, 15:50

> A nie aby "jestem zmiasta(!) - łoj joj. Jestem z miasta..."?

Tak... to nawet bardziej uniwersalne...

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » poniedziałek 16 kwie 2012, 11:04

...Jak najbardziej usunięcie pewnych składowych z widma sygnału może spowodować, że sygnał zwiększy swoją amplitudę, pomimo, że jego energia spadnie. Jest to bardzo znane zjawisko spowodowane tym, że w każdym punkcie na osi czasu wartość chwilowa sygnału jest sumą wartości wszystkich jego składowych w tym punkcie. A składowe widmowe to przecież sinusoidy, które mają swoje maksima i minima (odcinki ujemne). Jeśli usuwamy składową, która w danym punkcie czasu (np. w transiencie) akurat ma minimum (czyli jest ujemna), to to co pozostanie zwiększy swoją wartość, czyli amplituda wzrośnie.

Opisane zjawisko jest również podstawą tzw. efektu Gibbsa, i jest wytłumaczony tutaj. Efekt Gibbsa polega na tym, że jeśli obetnie się pasmo przebiegu prostokątnego (lub każdego innego o ostrych zboczach) przez obcięcie wysokich składowych harmonicznych, to otrzyma się przebieg, który zawiera zafalowania o amplitudzie przekraczającej nawet o 14% amplitudę oryginalnego sygnału z nieobciętym pasmem.

"Masteringowiec z Londynu" jest najwyraźniej niedouczony ...

MB - nie znikaj nigdy z tego forum. Czuwaj panie nad dobrem i poprawnością świadczonych przez nie usług.  

ODPOWIEDZ