FocusRite Saffire PRO14 - równoległe monitorowanie sygnału audio

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
mxmatdj
FocusRite Saffire PRO14 - równoległe monitorowanie sygnału audio

Post autor: mxmatdj » środa 22 lut 2012, 20:55

Witam serdecznie !

Mam następujący problem:

Korzystam z MacBook`a Pro.

Dzisiaj podłączyłem interfejs FocuSrite Saffire pro 14, wszystko poprawnie zainstalowane, sprzęt pracuje itd.. natomiast jest jeden zasadniczy problem.

Mój odsłuch wygląda w ten sposób: Monitory Yamah`y hs 80 + subwoofer EMU PS12.

Interfejs posiada 6 wyjść w tym 4 wyjścia "jacki".

Podpinam pod wyjście 1/2 Monitory Yamahy, regulacja głośności odbywa się z poziomu potencjometru MONITOR + opcjonalnie z orpogramowanie MIX CONTROL

Natomiast gdy podpięty jest BAS pod wyjścia 3/4 to regulacja głośności nie obejmuje potencjometru MONITOR.

NIE MA ŻADNEJ REGULACJI GŁOŚNOŚCI, oprócz softwarowego MAIN VOLUME, (sciszenie powoduje również sciszenie monitorów...)

Przykładowo nawet gdy potencjometr MONITOR z przodu interfejsu jest na zero to BAS GRA... i to w taki tępy sposób... )

Miałem interfejs focusrite saffire 6 usb i przy takim podpięciu wszystko grało normalnie. 

Tzn mogłem sterować głośnościa basu + monitorów jednym potencjometrem MONITOR. 

Nie wiem czy interfejs nie ma takiej opcji, czy muszę jakoś ustawić MIX CONTROL.

Proszę o pomoc ! 

Pozdrawiam MAT !

Zbynia

Re: FocusRite Saffire PRO14 - równoległe monitorowanie sygnału audio

Post autor: Zbynia » środa 22 lut 2012, 21:46

Zacznijmy od tego że powinieneś nauczyć się czytac instrukcję.

PO CO PODPINASZ TEN ŚWIETNY SUBWOOFER POD WYJŚCIA 3/4????

Masz system 5.1?Jakies Dolby czy coś?

Jak poprawnie podłączyc subwoofer do odsłuchów w wersji stereo 2.1 MASZ DOKŁADNIE OPISANE W INSTRUKCJI

Awatar użytkownika
mxmatdj

Post autor: mxmatdj » środa 22 lut 2012, 22:04

Przede wszystkim dlatego, że nie zawsze odsłuchuję nagrania z subwooferem. 

Gdy podłączyłem bass w sposób opisany w manual`u to wystąpił właśnie problem z odsłuchem. Mimo wyciszonego potencjometru na monitor na 0 (mówimy o potencjometrze z przodu interfejsu) bas grał. 

Zbynia

Post autor: Zbynia » czwartek 23 lut 2012, 00:50

To nie podłączyłeś zgodnie z instrukcją i zasadami tworzenia 2.1 

drugi sposób o jakim piszesz działa prawidłowo - wystarczy wyciszyć odpowiednie wyjście - to też jest w instrukcji tym razem od karty - a jak jest problem mozna suba wyłączyć(nie przy 2.1)

po co odsłuchiwac bez basu?bezsens

system 2.1 ZAWSZE tworzy całość - tymi swoimi kombinacjami nic dobrego nigdy nie uzyskasz

a jak chcesz odsłuchiwac bez basu to zaponij w DAW czy gdzie tam filtr który ci obetnie powiedzmy od 120Hz w dół

Awatar użytkownika
mxmatdj

Post autor: mxmatdj » czwartek 23 lut 2012, 08:49

...
To nie podłączyłeś zgodnie z instrukcją i zasadami tworzenia 2.1 .

Podłączyłem ale nie zależy mi na podpięciu zestawu w ten sposób: Sygnał główny do Subwoofera + z Subwoofera do monitorów.

drugi sposób o jakim piszesz działa prawidłowo - wystarczy wyciszyć odpowiednie wyjście - to też jest w instrukcji tym razem od karty - a jak jest problem mozna suba wyłączyć(nie przy 2.1)

Również o tym wiem, tylko takie wyjście nie ma osobnej regulacji głośności. Sciszenie softwarowym pokrętłem main vol scisza również satelity, wyprzedzę twoją odpowiedż "można dać głosniej na poten. monitor  z przodu interfejsu" można.. ale za każdym razem będę musiał szukać proporcji w sygnale - to jest bezsens.

po co odsłuchiwac bez basu?bezsens

Ma to ogromny sens ; przede wszystkim dlatego, że monitory schodzą do pewnej granicy +- 70 hz, Bas gra do 22. Mieszkam w Bloku, mimo dobrej adaptacji akustycznej ciężko o NOCNY odsłuch z subwooferem.

Dziękuję za tak ambitne zaangażowanie ;) jednak proponuję wrócić do sedna sprawy:

Regulacja wyjścia 3/4 razem z 1/2 za pomocą pot. MONITOR.

Zbynia

Post autor: Zbynia » czwartek 23 lut 2012, 10:40

A nie możesz wysłać z DAW tego samego na dwa wyjścia i regulowac jednym potencjometrem?

Dla przykładu w Sonarze mogę dać na BUS wysyłkę tego samego do drugiego BUS/AUX/WYJŚCIA w tym wypadku subwoofera

Podobnie mogę zrobić w panelu EMU(ale nie wiem czy focusrite oferuje w swoim panelu podobne rozwiązanie)

Awatar użytkownika
mxmatdj

Post autor: mxmatdj » czwartek 23 lut 2012, 17:28

;) Nie miej mnie za dupka, który wszystko wie...

Zrobiłem tak.. tylko ciągle sygnal .. jest  na wyjsciu 3/4 katastrofa.. nie da się go regulować..:)

Widzę, że nie ogarnę tematu ;) chyba trzeba się pozbyć interfejsuuu;)

ODPOWIEDZ