Czym zmienić tonację skreczowania?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
elektroinspektor
Czym zmienić tonację skreczowania?

Post autor: elektroinspektor » poniedziałek 09 sty 2012, 03:51

Potrzebuję informacji o pewnym urządzeniu. Nie mam pojecia jak się nazywa, więc nie wiem jak szukać.

Widzialem to kilka razy u dj'i i turntablistów, którzy w trakcie skreczy, zmieniają tym urządzeniem tonację.

Skreczując na dźwięku przykładowo trąbki która gra tylko jedną nutę, podwyższają i zniżają brzmienie skreczy o strojące półtony, tworząć w ten sposób melodie.

Gdyby ktoś mógł mi powiedzieć tylko jak się nazywa takie coś, to reszty już bym się dowiedział.

Na tym video można to zobaczyć. Jest używane od samego początku. Leży na mikserze przy samym gramofonie. Wciśnięcie guzika podwyższa, albo zniża brzmienie do wybranej nuty.

Awatar użytkownika
AkselPL

Re: Czym zmienić tonację skreczowania?

Post autor: AkselPL » poniedziałek 09 sty 2012, 07:38

...
Potrzebuję informacji o pewnym urządzeniu. Nie mam pojecia jak się nazywa, więc nie wiem jak szukać.

Widzialem to kilka razy u dj'i i turntablistów, którzy w trakcie skreczy, zmieniają tym urządzeniem tonację.

Skreczując na dźwięku przykładowo trąbki która gra tylko jedną nutę, podwyższają i zniżają brzmienie skreczy o strojące półtony, tworząć w ten sposób melodie.

Gdyby ktoś mógł mi powiedzieć tylko jak się nazywa takie coś, to reszty już bym się dowiedział.

Na tym video można to zobaczyć. Jest używane od samego początku. Leży na mikserze przy samym gramofonie. Wciśnięcie guzika podwyższa, albo zniża brzmienie do wybranej nuty.

...

Filmiku nie oglądałem ale podejrzewam że choidzu o zwykły pitch(pitch shifter) czyli zmiana tonacji. Można to robić za pomocą enkodera, XY-pada albo wstęgi. Pierwsze co przychodzi mi do głowy to kaoss pad 3. Zresztą masa urządzeń to potrafi bo to nie jest jakiś unikatowy element.

Można to zrobić również po przez zmianę prędkości śladu.

[addsig]
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 09 sty 2012, 09:05

To jest novaton - kontroler na usb współpracujący między innymi z Serato.

Oczywiście wszystko za pomoca komputera i płyty z kodem czasowym

http://serato.com/scratchlive/official-serato-accessories

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 09 sty 2012, 09:06

Novation miało być...edycja by sie przydała (ile lat o tym już wspominane :) )

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » poniedziałek 09 sty 2012, 10:49

...
Novation miało być...edycja by sie przydała (ile lat o tym już wspominane :) )...

Nawet fajny gadżet, ciekawe ile to kosztuje.

[addsig]
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

Awatar użytkownika
Marc.The.Drummer
Kontakt:

Post autor: Marc.The.Drummer » poniedziałek 09 sty 2012, 10:54

...
...
Novation miało być...edycja by sie przydała (ile lat o tym już wspominane :) )...

Nawet fajny gadżet, ciekawe ile to kosztuje.
...

Novation Dicer tak to sie nazywa. I jest to alternatywa serato. A do zmiany tonacji mozesz uzyc pitcha w gramofonie ;).

http://dirtydrumzstudio.blogspot.com/

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 09 sty 2012, 11:23

450 zeta w dj shop

i nie jest to alternatywa dla serato a sterownik usb współpracujący z serato w dodatku budową dopasowany idealnie do wycięcia na krążek centrujący w technicsie 1210 :)

Przez to pewnie nie ustawny bez gramofonu

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 09 sty 2012, 11:25

Co do pitcha owszem choć nie tak szybko i ładnie jak za pomoca tego - ale sporo mozna zdziałać na gramofonach które maja duży zakres pitcha regulowany nie suwakiem a joystickiem

Jednak to jest pewnie przyjemniejsze :)

ODPOWIEDZ