Waldorf Blofeld

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
preceli
Re: Waldorf Blofeld

Post autor: preceli » czwartek 23 cze 2011, 20:15

...z góry dzięki...

Co jest? Instrukcję, internet a głównie czytanie ze zrozumieniem tekstu Ci wcięło?
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Awatar użytkownika
davido

Post autor: davido » czwartek 23 cze 2011, 21:29

hmmm... nic nie wcięło..  jestem ostatnio tak zajęty, że nawet nie mam kiedy dokładnie poszukać, a instrukcji nie mam. Chcialem go po prostu szybeij rozgryzc... wiem ze KB ma sampel piano ale za nie moge sie go doszukać... wiec pomyślałem, aby przywrócic ustawienia fabryczne... ale tego sie nie doczytałem... nic nie ma w stylu: "przytrzymaj przyciski i wlacz instrument..."...   są jakię spobierzne dla mnie informacje, ze poprzez USB wrzyca sie sytem itp itd... ale jak to sie robi to nie mam pojecia i tez tego nie znalazłem...

ale dzięki

:) 

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » piątek 24 cze 2011, 07:49

...ostatnio tak zajęty, że nawet nie mam kiedy dokładnie poszukać, a instrukcji nie mam...

Jasne, tu już tylko Ty nie masz czasu, biedaku

Na temat Blofelda znajdziesz wszystko na tym forum w tematach:

- Access Virus TI Snow vs Waldorf Blofeld

- Waldorf Blofeld - problem z uruchomieniem

- Waldorf Blofeld - jak wgrać barwy z modeli Q?

- Blofeld z klawiaturą

- Waldorf Largo - wirtualny Blofeld(?)

- Waldorf Blofeld - nowe systemy, nowe edytory.

Instrukcję ściagnij sobie ze strony producenta: http://www.waldorfmusic.de/en/downloads/534-documentation.html. Najnowszym systemem dla tej wersji jest ten w pliku BlofeldKBC13.zip: http://www.waldorfmusic.de/en/downloads/537-system.html
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Awatar użytkownika
davido

Post autor: davido » piątek 24 cze 2011, 19:03

dzięki wielkie

pozdrawiam

Awatar użytkownika
outofsight

Post autor: outofsight » środa 16 lis 2011, 17:30

Witam!
Od kilku dni jestem posiadaczem Waldorfa blofelda w wersji desktop.W zwiazku z tym mam kilka pytań.Z góry
przepraszam za mój brak wiedzy,ale jest to mój pierwszy hardwerowy syntezator.
Czy może ktoś z forumowiczów zna adres z którego mozna pobrać oprogramowanie potrzebne do przekonwertowania plików z modeli Q.Adres serwisu jemap jest zdaje sie nieaktualny(z watku Waldorf Blofeld - jak wgrać barwy z modeli Q? ).drugie pytanie to jak uruchomić edytor ze strony http://ctrlr.org.Sciągnąłem plik z tej strony,ale nie jest to instalka tylko plik z z rozszerzeniem bpanelz.czy potrzebuje programu do otwarcia go?
I ostatnie pytanie.Czy może ktoś wskazac wątek,art..itp z którego znajde opis jak zmusić kontroler Korg nano kontrol do sterowania blofeldem .Problem w moim wypadku polega na tym(chyba?),że klawiatura sterujaca(M-audio key studio) ma tylko wyjscie usb(nie ma standardowych Midi),Korg nano kontrol równiez tylko USB więc wszystkie urzadzenia sa podłączone do PC poprzez USB.Tylko raz udało się w edytorze VST(soft knobs)
ale tylko przez chwile bo się edytor wywalił(w Cubase).Kart dzwiekowa to Mackie onyx Blacbird.Przegladałem wiele watków na forum i niestety nie udało mi się znależć sposobu.Na koniec chciałem podziękować wszystkim uczestnikom tego wątku.Po lekturze waszych wypowiedzi i opinii zdecydowałem się na Blofelda i jestem
bardzo z zakupu zadowolony.Jest to mój pierwszy hardwerowy syntezator i mam zamiar poznać go dogłębnie
praktycznie z zerowymi doświadczeniami(jestem gitarzystą).Poznawanie jego mozliwości daje naprawdę dużo satsfakcji .
pozdrawiam

tom k
Jestem Tomasz i lubie muzykę.

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » środa 16 lis 2011, 18:14

W Fl studio zrobiłbym tak.

Podłączam urządzenie midi pod usb, podłączam blofelda. Ustawiam w blofeldzie odpowiedni kanał midi domyślnie 1 Otwieram kanał Midi out wybieram tam port 1 i kanał 1. Zaznaczam kanał i w tym momencie komunikaty lecą z urządzenia midi usb do blofelda.

Oczywiście należy pamiętać aby aktywować w fl studio wysyłkę midi oraz zaznaczyć port domyślnie 1 dla blofelda

[addsig]
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

Awatar użytkownika
outofsight

Post autor: outofsight » wtorek 22 lis 2011, 17:14

Dziekuję AkselPL za podpowiedz.Niestety nie posiadam Fruitty loops.W Cubase nie udało mi sie zmusić Nanokontrola do współpracy.Pod kontrola edytora VST do blofelda to działa przez chwilę.Może ktoś z forumowiczów uzywa takiej konfiguracji sprzętowej jak ja i podpowie lub skieruje gdzie znajde odpowiedzi na moje pytania.
Jestem Tomasz i lubie muzykę.

Awatar użytkownika
csdis

Post autor: csdis » niedziela 25 gru 2011, 11:30

Kupując Blofelda w naszym kraju otrzymacie także doskonale zredagowaną polską instrukcję. I pies drapał nawet owego Blofelda, bo przy okazji można się z owej naprawdę wiele dowiedzieć na temat wielu trików z zastosowaniem dostępnych w nim syntez. A to jest rzecz absolutnie nie do pogardzenia dla mniej lub bardziej "świeżych" użytkowników także i innych syntezatorów z owych syntez również korzystających.
Już kiedyś to pisałem, niemniej powtórzę jeszcze raz: gdy kiedykolwiek i komukolwiek przyjdzie do głowy, iż najwyższy już czas w miarę budżetowo zmierzyć się z tego typu ustroistwami, to akurat Waldorf Blofeld wydaje się tu być wymarzonym. Pod każdym względem....
****************************************************************************************
Ano to ciekawe z instrukcją ,kupiłem blofelda z drugiej ręki i instrukcjii takowej nie posiadam oczywiście są kwity że instrument był zakupiony w polskim sklepie-w takim razie gdzie mogę ubiegać się o polską wersję instukcjii?
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
csdis

Post autor: csdis » niedziela 25 gru 2011, 17:52

a wiecie może jak zapisać barwę?postepuje zgodnie z instrukcja i na koniec jest press shift+store tylko do cholery nie widze przycisku store....

Awatar użytkownika
csdis

Post autor: csdis » niedziela 25 gru 2011, 17:58

...
a wiecie może jak zapisać barwę?postepuje zgodnie z instrukcja i na koniec jest press shift+store tylko do cholery nie widze przycisku store.......

ok doszedłem:)

ODPOWIEDZ