Obsługa MIDI przez USB w Cubase 6

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Yayaya
Obsługa MIDI przez USB w Cubase 6

Post autor: Yayaya » wtorek 29 lis 2011, 22:07

Cześć,

Mam kontroler do Traktora, który jest podłączony przez USB do komputera i z Traktorem działa bez zarzutu. Sygnały z kontrolera są traktowane przez Traktor jako komunikaty MIDI.

Pomyślałem więc, że podłączę kontroler do Cubase 6 i uzupełni mi to klawiaturę, która nie ma pokręteł. przycisków itp do sterowania MIDI. Sęk w tym, że Cubase nie widzi tego urządzenia (MIDI meter in nic nie wyświetla przy operacjach na kontrolerze). Próbowałem różnych opcji, ale nie działa.

Czy rozwiązaniem jest kupienie kabla-adaptera, który z 1 strony ma USB, a z drugiej standardowe MIDI? (np http://www.rafmax.pl/product-pol-353-Kabel-konwerter-USB-na-MIDI-in-out-interfejs-.html) I czy jest to jedyne rozwiązanie? Są np specjalne adaptery w postaci osobnych urządzeń z portami MIDI i USB, ale to już ceny ponad 100 zł, więc raczej drogo.

Zbynia

Re: Obsługa MIDI przez USB w Cubase 6

Post autor: Zbynia » środa 30 lis 2011, 01:20

Nie tak nie zadziała - to co dałeś to interfejs midi na usb - to samo masz zapewne w traktorze

zacznij od sprawdzenia ustawień w cubase i zarzuć jakis programik typu midi monitor który sprawdzi co ci wysyła kontroler 

Awatar użytkownika
Yayaya

Re: Obsługa MIDI przez USB w Cubase 6

Post autor: Yayaya » poniedziałek 12 gru 2011, 01:11

...
Nie tak nie zadziała - to co dałeś to interfejs midi na usb - to samo masz zapewne w traktorze

zacznij od sprawdzenia ustawień w cubase i zarzuć jakis programik typu midi monitor który sprawdzi co ci wysyła kontroler ...

dziwna sprawa, jak zainstalowałem Midi Monitor, to wykrył kontroler, jako osobny port MIDI i wszystko odczytywał poprawnie. odpaliłem Cubase i tym razem o dziwo też widział dodatkowe porty we/wy MIDI w postaci tego kontrolera. wszystkie akcje na kontrolerze zostają wykryte na MIDI meterze w Cubase, ale jak już daję np MIDI learn w NI Massive czy Quick Controls w Inspektorze dla NI Massive lub nawet QC dla wbudowego instrumentu Embracer, to nic nie zostaje nagrane. na kanale mam All Midi Inputs, które są przekierowywane na instrument wirtualny.

z kolei, jak odpalę NI Massive, czy inny VSTi w wersji standalone, to mam opcję dodatkowo wyboru portów MIDI i widzą one również kontroler i wtedy kontrola przez MIDI działa.

trochę bieda ze strony Cubase, jeśli nie obsługuje poprawnie kontrolera i nic nie da się z tym zrobić. Jedyne wsparcie dystrybutora, to wysilenie się na zaproponowanie kupna dedykowanego kontrolera Steinberga (a co, wyciągnijmy trochę kasy od klienta). Mi i tak żadne kontrolery Steinberga nie leżą, bo musiałbym kupić kilka, żeby to miało sens. A to już bardziej klawiatura sterująca się przyda. Swoją drogą poracha, że Steinberg nie ma supportu dla Polski, Native Instruments jakoś ma support worldwide...

ODPOWIEDZ