Efekty - routing

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
yaniki
Kontakt:
Re: Efekty - routing

Post autor: yaniki » wtorek 22 lis 2011, 15:39

...Kompresor stereofoniczny to najprostszy przyklad - dwa kanaly, kazdy wchodzi i wychodzi oddzielnie, a kompresowane sa razem. Sa jednak przeciez w DAW slady wielokanalowe, i mozna na nich zapiac rowniez wielokanalowe wtyczki - czyli kompresory tez. Wejsc do takiego kompresora latwo, trudniej wyjsc na oddzielne slady - znaczy w PT bardzo latwo, w innych DAW trudniej, ale sadze, ze sie da. Chodzi mi w sumie o to, ze takie kompresory sa, i nie jest to woodoo ani czary mary ...

Dodałbym jeszcze, że możemy korzystać z dobrodziejstw kompresji pasmowej i techniki side-chain, co też daje ciekawe możliwości...

To wszystko jest jednak zestawem dość standardowych rozwiązań - stąd napomknąłem o modularności, jako kluczy do wyjścia poza utarte schematy.

dwoogaz

Post autor: dwoogaz » czwartek 24 lis 2011, 05:51

Panowie, no chyba jaja sobie robicie, albo ja nie umiem czytać ze zrozumieniem :)))

Kolega się pyta czy można skompresować jednym kompresorem ścieżkę perkusji a potem np: same haty po tej kompresji wysłać na efekt. Ja używam abletona i jak ktoś mi powie jak tak zrobić np: z werblem. To wysyłam pocztą dwa dowolne piwka z Browaru Kormoran :)))

dwoogaz

Post autor: dwoogaz » czwartek 24 lis 2011, 05:55

" czy da się w jakikolwiek sposób poddać sumę bębnów kompresji i dopiero po tej kompresji założyć np flanger na sam hihat? "

Bo jak ma być jakiś tam wielokanałowy kompresor to nie będzie to skompresowana suma :)

Awatar użytkownika
yaniki
Kontakt:

Post autor: yaniki » czwartek 24 lis 2011, 11:26

Chyba lepiej nie traktować takiego pytania literalnie. Ale odpowiadając dosłownie... cóż, masz rację.

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » czwartek 24 lis 2011, 12:17

...Chyba lepiej nie traktować takiego pytania literalnie. Ale odpowiadając dosłownie... cóż, masz rację.... 

Nie wiem, jak to zrobic w abletonie, ale generalnie i doslownie nie ma racji i wykazuje calkowite niezrozumienie zagadnienia.

"jak ma być jakiś tam wielokanałowy kompresor to nie będzie to skompresowana suma"

Czyli, jak rozumiem, sume kompresujemy... kompresorem mono?
Bo jezeli sume kompresujemy kompresorem stereo, to jest to przeciez kompresor wielokanalowy (dwukanalowy konkretnie) - czyli co, nie mozna kompresowac sumy kompresorem wielokanalowym czy można?
A jak suma skompresowana komresorem dwukanalowym jest OK, to od ilu kanaliow jest nie OK? Bo niestety, sume stereo mozna skompresowac TYLKO kompresorem wielokanałowym :-).

ODPOWIEDZ