Co kieruje wami gdy kupujecie oryginalny soft?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:
Re: Co kieruje wami gdy kupujecie oryginalny soft?

Post autor: JoachimK » czwartek 23 cze 2011, 16:31

...
Windows 7 nie jest za darmo. Tym samym wypowiedź się nie trzyma całości. Niby za darmo ale jednak nie za darmo.... 

Nie łap mnie na siłę za słowa ok? Nie wypowiadałem się o systemie operacyjnym. Skoro czepiasz się na siłę to spieszę ze sprostowaniem: Kupiłem nowy komputer wraz z systeme operacyjnym. Postanowiłem uzywać wersji 64 i już. Podczas instalacji wyszło że mam 2 niedziałające programy,przy czym wiele innych zadziałało normalnie. Postanowiłem więcej nie uprawiać szlachetnego frajerstwa. Nie chodzi tu o wspieranie piractwa, prześleź sobie moje posty, a przekonasz się że na freewarowy soft wpadłem już bardzo dano temu. Ja potrafię sobie radzić w ten sposób! Coś cię dziwi? Przecież się da.
...

Ale czego oczekiwałeś? Że ze wszystkim będzie łatwo? Czy kupując nowy samochód spodziewasz się, że będziesz mógł skorzystać z części zamiennych ze starych aut? Tak samo jest z oprogramowaniem. Narzekanie na to, że na nowym systemie nie zadziałał soft sprzed lat chore, nie dopatruj się łapaniu za słówka, freeware to jedna rzecz, a wymaganie żeby stare (zarówno free jak i płatne) działało na nowym, to druga sprawa, każda tyczy się czegoś innego.

Jeszcze raz podkreślam, że nie odniosłem się do tego, że możesz sobie poradzić na sofcii za free, tylko do tego, że przestawiasz się na nową platformę a cierpisz że nie działa stare - bzdura u podstaw.

Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
mytnik

Post autor: mytnik » czwartek 23 cze 2011, 21:58

Ale czego oczekiwałeś? Że ze wszystkim będzie łatwo? Czy kupując nowy samochód spodziewasz się, że będziesz mógł skorzystać z części zamiennych ze starych aut? Tak samo jest z oprogramowaniem. Narzekanie na to, że na nowym systemie nie zadziałał soft sprzed lat chore, nie dopatruj się łapaniu za słówka, freeware to jedna rzecz, a wymaganie żeby stare (zarówno free jak i płatne) działało na nowym, to druga sprawa, każda tyczy się czegoś innego.

Jeszcze raz podkreślam, że nie odniosłem się do tego, że możesz sobie poradzić na sofcii za free, tylko do tego, że przestawiasz się na nową platformę a cierpisz że nie działa stare - bzdura u podstaw....

Tak, tylko że nowa platforma ma wsparcie dla starszych wersji i dziwi mnie że nie działają mi tylko te 2 konkretne płatne rzeczy (spośród kilku innych płatnych i wielu free). Jak pięknie ESI poradziła sobie z driverami w porównaniu do E-MU, które do tej pory kuleje z jakimiś beta wersjami - śmiech. Ja nie chcę nowej wersji programu, ja chcę tą starą archaiczną 10 letnią wersję. MS niczego tu nie utrudnia, uważam że to inni się nie dostosowali. Podkreślam to zdanie - ja tak uważam, Ty nie musisz.

Czy możesz mi w jakiś sposób wyjaśnić co sprawiłe, że np PSP nie udostępniło mozliwości pracy na starej wersji? Wiąże się to z pisaniem całego kodu od nowa, czy z możliwością nabicia kasy przy okazji?

Przykład z autem, przyznaję - zaporowy.

drummer

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » piątek 24 cze 2011, 00:30

Tak, tylko że nowa platforma ma wsparcie dla starszych wersji i dziwi mnie że nie działają mi tylko te 2 konkretne płatne rzeczy (spośród kilku innych płatnych i wielu free). Jak pięknie ESI poradziła sobie z driverami w porównaniu do E-MU, które do tej pory kuleje z jakimiś beta wersjami - śmiech. Ja nie chcę nowej wersji programu, ja chcę tą starą archaiczną 10 letnią wersję. MS niczego tu nie utrudnia, uważam że to inni się nie dostosowali. Podkreślam to zdanie - ja tak uważam, Ty nie musisz.

To, że w Win7 dużo rzeczy działa, nie oznacza, że jest tak dobrze, jak myślisz. Przypomnij sobie, co się działo, gdy wszedł WinNT - nawet zwykły manager plików Total Commannder (wtedy miał nazwę Windows Commander) nie potrafił wykonać operacji Move. Potem jego następcy Win2000 i XP już miały lepiej, bo dziedziczyły część kodu, a Vista i Win7 ma tryb emulacji.

Dużo gorzej jest na maku (choć obecnie i tak lepiej niż jeszcze kilka lat do tyłu), tam nierzadko nowy system oznacza uaktualnienie programu. A ProTools? Zapomnij, żeby uruchomić ostatnią wersję na aktualnie nowym systemie - najpierw musi być dostosowany i to naprawdę trwa (nierzadko system operacyjny zostanie już kilka razy uaktualniony, zanim pojawi się działający na tej wersji systemu ProTools). Lada dzień wychodzi nowy Mac OSX i wątpię, żeby obecny PT na nim działał. Skoro mowa o produktach AVID, kiedyś Digidesign - spróbuj uruchomić interfejs np. DIGI 001 na Windows Xp, jeśli on jest "już" w wersji SP2, że o SP3 nie wspomnę. Nie - nie da się, kto ma ten sprzęt, musi się pogodzić ze starym systemem.

To tylko przykłady.

Czy możesz mi w jakiś sposób wyjaśnić co sprawiłe, że np PSP nie udostępniło mozliwości pracy na starej wersji? Wiąże się to z pisaniem całego kodu od nowa, czy z możliwością nabicia kasy przy okazji?

Nowe wersje wtyczek są na nowo pisane, kod jest pisany tak, by był zgodny/przenośny z PC x86 i x64 oraz jednocześnie wykonywalny w ramach jednego pliku natywnie w Mac obojętnie na jakiej platformie x86 lub x64 (ale BEZ wsparcia dla starych OS -bo znowu wszystkiego się zrobić nie da i ktoś będzie poszkodowany, jeśli używa np. OS9). Te założenia wymuszają tworzenie nowego kodu, ale dzięki temu jest zachowana spójność dla kilku platform intel.

Zbynia

Post autor: Zbynia » piątek 24 cze 2011, 12:12

A cóż ci Mytnik nie pasuje w driverach BETA od E-MU?Ja mogę tylko powiedzieć że są lepsze od normalnych - wszystko działa bardzo stabilnie i wydajniej a do tego skończyły się u mnie wszelkie problemy ze stanami standby i hibernacja po wybuzeniu z których na zwykłych driverach karta wisiała...

zero najmniejszych nawet problemów(emu1820m)

Co do przykładu z samochodem to jest conajmniej durny - jeśli już coś mamy gadać o tak durnych przykładach to na zasadzie: czy stare radio zadziała w nowym samochodzie albo czy zestaw głośnowmówiący

ALE NIE CZĘSCI!!!!

to nie ta bajka - częsci to możemy porównać do składowych komputera

A reszta tekstów o kradzieży to debilizm i kompletny brak znajomości tematu

PIRACTWO TO NIE KRADZIEŻ!!! NIGDY - TO NAWET NIE PASERSTWO

nielegalne kopiowanie i nielegalne rozpowszechnianie to jedyne dwa paragrafy jakie można w takim wypadku zastosować - no chyba że ktoś ukradł film czy grę z wytwórni przed wydaniem to tylko wtedy można by zastosować definicję kradzieży

ps.zajmijcie się lepiej dywagacjami moralnymi bo powstaje kolejny wątek pełen bredni i bezpodstawnych oskarżeń czy wręcz debilnych wniosków(jak porównanie sciagniętego programu do napaści na biznesmena)

ps.2 kolego sam się dowiedz co nieco o zależności Praca-Płaca a potem idź na bazar i zobacz jak sprawawygląda bo pominąłeś ważną kwestię czyli sprzedaż produktu o wolontariacie nawet nie wspominam

Zbynia

Post autor: Zbynia » piątek 24 cze 2011, 12:22

Wracając do tematu - mną kieruje podejście firmy do klienta

Image Line oferuje FL Studio z dożywotnimi aktualizacjami, super forum i super pomoc - dlatego polecam inwestycję w FL Studio bo to i świetny program i świetne wsparcie

Polecam program do tagowania plików dźwiękowych Tag & Rename gdzie na pomoc producenta(jeden gość) nie czekałem dłużej jak godzinę a w paru wypadkach w załączniku miałem poprawioną wersję programu...Update do najnowszej wersji również free

Pewnie jeszcze wiele proramów takich by się znalazło

Unikam firm którym się zachciewa za byle update żądać pieniędzy

Unikam firm które wydają demo wtyczki i by je odpalić trzeba mieć iLok - to już dno maksymalne(i mało mnie obchodzi że pełen produkt i tak wymaga iLoka - nie zainwestuję jeśli nie mogę nawet przetestować

Unikam firm które wydają demo tak okrojone funkcjonalnie że praktycznie można tylko uruchomić i zamknąć - zazwyczaj oferują produkt który ma brdzo niewiele do zaoferowania(jeszcze takie są)

Na szczęscie coraz częściej w pełni funkcjonalne triale 30 dniowe.

Unikam firm które zamiast poprawić błędy wydają nową wersję softu(płatną a jakże)

Jednym słowem 3/4 firm z tzw. świecznika nie zasługuje na uwagę pod tym wzgledem i na wielu sam się naciąłem(samplitude swojego czasu - nowa wersja zamiast update),wszystkie proteusy i emulatory od emu - działa w nowych systemach należycie jedynie proteus VX(i być może emulator 3)

Plus że chociaż większośc firm oeruje w miarę tani upgrade do nowej wersji

Awatar użytkownika
mytnik

Post autor: mytnik » piątek 24 cze 2011, 13:09

...
A cóż ci Mytnik nie pasuje w driverach BETA od E-MU?Ja mogę tylko powiedzieć że są lepsze od normalnych...

U mnie 0202 nie działało, wymieniłem.

Co do przykładu z samochodem to jest conajmniej durny - jeśli już coś mamy gadać o tak durnych przykładach to na zasadzie: czy stare radio zadziała w nowym samochodzie albo czy zestaw głośnowmówiący

Dlatego wspomniałem że jest zaporowy

ps.2 kolego sam się dowiedz co nieco o zależności Praca-Płaca a potem idź na bazar i zobacz jak sprawawygląda bo pominąłeś ważną kwestię czyli sprzedaż produktu o wolontariacie nawet nie wspominam

To do mnie?

Na temat maca nie będę się wypowiadał, bo nie znam. Ja spotykam się z 3 modelami softu na PC

1. Nie nadążającym za rozwojem technologii

2. Chcącym zarobić i wydoić każdego

3. Dbającym o klienta w sposób opisany przez Zbynię

Pkt 2 i 3 jest na zasadzie pizzerii: W jednej ketchup jest gratis w innej trzeba już dopłacić

W przypadku VintageWarmer stara wersja jest dorzucana do v2, więc dlaczego mam płacić drugi raz za to samo, dlaczego jestem zmuszany do updatu do wyzśzej wersji żeby móc pracowac na starej (co jest możliwe). Rozumiem jak produkt nie jest już wspierany i naturalnie ginie i naturalnie trzeba się z nim rozstać.

Myślę że nie ma sensu juz dalej kontynuować tego fragmentu dyskusji, cieszę się że mój tok myslenia nie jest odosobniony

Pozdrawiam

drummer

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » piątek 24 cze 2011, 13:27

W przypadku VintageWarmer stara wersja jest dorzucana do v2,

Nie stara! Przygotowana na nowo dla nowych systemów, a funkcjonalnie jak stara! to jest różnica zasadnicza i nie polega ona na skompilowaniu w dwie minuty nowego pliku dll.

więc dlaczego mam płacić drugi raz za to samo,

nie drugi raz, patrz wyżej

dlaczego jestem zmuszany do updatu do wyzśzej wersji żeby móc pracowac na starej (co jest możliwe).

Nie jesteś zmuszany, możesz korzystać ze starego software, konsekwentnie na starym OS/komputerze

Rozumiem jak produkt nie jest już wspierany i naturalnie ginie i naturalnie trzeba się z nim rozstać.

Właśnie dlatego, żeby istniał w przyszłości, jest wspierany i istnieje w nowym pakiecie składającym się z trzech wtyczek, a nie jednej, z supportem na każdy współczesny OS na PC i Mac.

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » piątek 24 cze 2011, 13:37

Na temat maca nie będę się wypowiadał, bo nie znam. Ja spotykam się z 3 modelami softu na PC

1. Nie nadążającym za rozwojem technologii

2. Chcącym zarobić i wydoić każdego

3. Dbającym o klienta w sposób opisany przez Zbynię

Pkt 2 i 3 jest na zasadzie pizzerii: W jednej ketchup jest gratis w innej trzeba już dopłacić

Jeżeli powyższe odnosiło się do PSP, to zauważ, że najnowsze produkty jak MixPack, sQuad, Neon czy oldTimer, mimo że każdy pakiet powiększył się o kolejną wtyczkę, są pakietami darmowymi dla poprzednich użytkowników, więc o "dojeniu każdego" lub nie dbaniu o klienta nie ma co w ogóle mówić. Jak więc sam widzisz, z jakiegoś powodu NOWE produkty zostały uaktualnione o nowe elementy jako darmowe, a STARE już nie. Jeśli nie rozumiesz dlaczego, to trudno.

Awatar użytkownika
mytnik

Post autor: mytnik » piątek 24 cze 2011, 15:02

Jeśli nie rozumiesz dlaczego, to trudno.... 

Rozumiem natomiast dlaczego tak sie upierasz przy swoim.

3 punkty odniosłem do zjawiska które istnieje, również w przypadku VW.

Jesli ktoś udostępnia nowe programy za free, to tym bardziej nie rozumiem dlaczego nie można kontynuować programu, który i tak wiekszość updatowała. Ile jest takich osób jak ja? Ile dzięki takiemu zabiegowi firma na tym straci?

Ja bogatszy o te doświadczenia nie popieram takiego działania, nie podoba mi się to i mam prawo wypowiadać się,  uswiadamiać, doradzać komukolwiek i gdziekolwiek do istniejącej alternatywy takiej jak FL Studio, Reaper itd. Mówię tu wyłacznie o zwykłych śmiertelnikach, bo w zarabiającym studio pewne narzędzia są wręcz obowiązkowe i tutaj nie stoję na stanowisku: nie kupuj bo będziesz musiał niedługo updetowac jak przestanie działać.

drummer

Awatar użytkownika
mr.X

Post autor: mr.X » piątek 24 cze 2011, 15:35

zbynia ,potrzebny ci psycholog, porzuć strzelanki.

...

Zablokowany