Witam.
Rozważam zakup samplera Akai S3000, S3000XL S5000 lub ewentualnie S2000 lub podobnego. Gdzieś w sieci obiła mi się o oko informacja, że do owego sprzętu istnieje możliwość podłączenia padów i używania tego razem w taki sposób, jak AKAI MPC. Nie bez powodu piszę to pytanie, no bo przecież mam możliwość zakupu samplera i padów ale pady podłączane są przez USB, a wspomniane samplery USB nie obsługują. Czy są zatem pady innej generacji, za jakimi powinienem się rozejrzeć? Jak dokonać takie fuzji S3000 i padów?
Drugie pytanie, jakie mam co do tego typu sprzętu, to czy taki sampler może pracować połączony z laptopem, czy wszystko odbywa się za pomocą stacji FDD (lub karty CF)? Proszę o jakiś skrótowy opis działania takiego samplera. Do tej pory całe moje samplowanie czy pozyskiwanie one shotów odbywa się za pomocą softów komputerowych. Nie miałem dotąd do czynienia z typowym hardwareowym samplerem.
Proszę nie polecać mi zakupu MPC od razu... Sprawa jest prosta. Sampler i pady osobno kupię dużo taniej niż MPC, a skoro efekt ma być ten sam...? Nie zależy mi na małych gabarytach.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam.