Akai S-3000 (XL) + Akai MPD - możliwe?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
EQALISER
Akai S-3000 (XL) + Akai MPD - możliwe?

Post autor: EQALISER » środa 11 maja 2011, 21:28

Witam.

Rozważam zakup samplera Akai S3000, S3000XL S5000 lub ewentualnie S2000 lub podobnego. Gdzieś w sieci obiła mi się o oko informacja, że do owego sprzętu istnieje możliwość podłączenia padów i używania tego razem w taki sposób, jak AKAI MPC. Nie bez powodu piszę to pytanie, no bo przecież mam możliwość zakupu samplera i padów ale pady podłączane są przez USB, a wspomniane samplery USB nie obsługują. Czy są zatem pady innej generacji, za jakimi powinienem się rozejrzeć? Jak dokonać takie fuzji S3000 i padów?

Drugie pytanie, jakie mam co do tego typu sprzętu, to czy taki sampler może pracować połączony z laptopem, czy wszystko odbywa się za pomocą stacji FDD (lub karty CF)? Proszę o jakiś skrótowy opis działania takiego samplera. Do tej pory całe moje samplowanie czy pozyskiwanie one shotów odbywa się za pomocą softów komputerowych. Nie miałem dotąd do czynienia z typowym hardwareowym samplerem.

Proszę nie polecać mi zakupu MPC od razu... Sprawa jest prosta. Sampler i pady osobno kupię dużo taniej niż MPC, a skoro efekt ma być ten sam...? Nie zależy mi na małych gabarytach.

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Łukasz1985

Re: Akai S-3000 (XL) + Akai MPD - możliwe?

Post autor: Łukasz1985 » środa 11 maja 2011, 22:03

...
Witam.

Rozważam zakup samplera Akai S3000, S3000XL S5000 lub ewentualnie S2000 lub podobnego. Gdzieś w sieci obiła mi się o oko informacja, że do owego sprzętu istnieje możliwość podłączenia padów i używania tego razem w taki sposób, jak AKAI MPC. Nie bez powodu piszę to pytanie, no bo przecież mam możliwość zakupu samplera i padów ale pady podłączane są przez USB, a wspomniane samplery USB nie obsługują. Czy są zatem pady innej generacji, za jakimi powinienem się rozejrzeć? Jak dokonać takie fuzji S3000 i padów?

Drugie pytanie, jakie mam co do tego typu sprzętu, to czy taki sampler może pracować połączony z laptopem, czy wszystko odbywa się za pomocą stacji FDD (lub karty CF)? Proszę o jakiś skrótowy opis działania takiego samplera. Do tej pory całe moje samplowanie czy pozyskiwanie one shotów odbywa się za pomocą softów komputerowych. Nie miałem dotąd do czynienia z typowym hardwareowym samplerem.

Proszę nie polecać mi zakupu MPC od razu... Sprawa jest prosta. Sampler i pady osobno kupię dużo taniej niż MPC, a skoro efekt ma być ten sam...? Nie zależy mi na małych gabarytach.

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Pozdrawiam....

Ale do czego Ci to starocie? W dzisiejszych czasach sa duzo lepsze rozwiazania niz sampler z epoki kamienia lupanegoCry

[addsig]
Cubase Pro 8 - Windows 7 Home Premium (64bit)

Awatar użytkownika
Mefistofelez

Post autor: Mefistofelez » środa 11 maja 2011, 22:24

Pady mają wyjście midi.

Ale i tak bezsensu inwestycja, gdyż same komplikacje wiążą się z tymi dwoma elementami.

Ja proponował bym zakup akai mpc 2000, chodzą na allegro już za 1500 zł.
W przypadku akai oprócz padów i samplera masz jeszcze sekwencer, co jest duuużym ułatwieniem sobie życia. 

Ja nie wyobrażał bym sobie ciągłej motaniny z programowymi sekwencerami.

A użyając zewnętrznego sekwencera możesz w łatwy sposób dogrywać partie klawiszowe różnych syntezatorów czy też instrumentów - za pośrednictwem midi.

To o czym piszesz nadaje się jedynie do postukania i pobawienia się, bo na dłuższą metę to mało rozwojowa maszyneria. 

Potrzebuję dźwięku by oddychać

Janusz_M

Post autor: Janusz_M » środa 11 maja 2011, 23:24

Tyle, że to nie będzie to samo. A ile kosztowałby cię taki duet sampler + mpd ?

Pozdrawiam.

Zbynia

Post autor: Zbynia » czwartek 12 maja 2011, 13:02

Nie wszystkie pady mają wyjście midi....Druga sprawa potrzebujesz jeszcze sekwencer żeby gdzieś to zapisać.Więc powiedzmy komputer - oczywiście musi mieć we/wy MIDI.Wtedy możesz przez komputer podłączyć byle co do sterowania nawet na usb

Tyle że po co ci sampler?Pomyśl nad zgraniem materiału - tu też warto dobrą kartę mieć - a sampler możesz użyć softwareowy z duzo większymi mozliwościami...no ale jak chcesz

może lepiej zapodac sobie mpd32?wiec drogie ale super sprawa

Awatar użytkownika
EQALISER

Post autor: EQALISER » czwartek 19 maja 2011, 21:54

Witam.

Jak już pisałem moje doświadczenie z hardwarowym sprzętem tego typu jest żadne. Wszystkie loopy i one shoty pozyskuję z płyt zgrywając je na komputer i potem wycinam pętle czy dźwięki. Wiem, że MPC ma duże możliwości, chciałem znaleść sobie zamiennik. Wygląda jednak na to, z tego co piszecie, że to marny trud i nieopłacalny wydatek. 

Sampler plus pady to kwestia powiedzmy 600 zł przy dobrych polowaniach na allegro.  Piszę, bo zapytano o to wcześniej.

No cóż. Bardzo dziękuję za naświetlenie tematu.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
EQALISER

Post autor: EQALISER » poniedziałek 06 cze 2011, 19:58

Witam.

Poczytałem jeszcze forum, poczytałem więcej na innych stronach w sieci. Decyzja jest prosta, jak maszyna to Akai ale nie S-3000. Jak już to zainwestuję od razu w MPC. I raczej w wyższy model niż 500. Bardzo dziękuję wszystkim za odpowiedzi w tym temacie. Jednocześnie uważam, że można go zamknąć, co kieruję do moderatorów.

Pozdrawiam.

Zablokowany