VST - delay na paśmie 200-700Hz?
-
Witam! Szukam wtyczki która opuźniała by (sample delay) tylko wybrany zakres? Najlepiej gdyby była to wtyczka FREE :) Z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam Bart
-
Re: VST - delay na paśmie 200-700Hz?
...
dB T - tempo delay
jest to freeware
http://www.db-audioware.com...
Dzięki, już blisko ale nie dokońca mi o to chodziło :) Chcę w ścieżce z wokalem opóźnić np: 10ms zakres od 200-700 i szukam wtyczki która by to zrobiła :)
dB T - tempo delay
jest to freeware
http://www.db-audioware.com...
Dzięki, już blisko ale nie dokońca mi o to chodziło :) Chcę w ścieżce z wokalem opóźnić np: 10ms zakres od 200-700 i szukam wtyczki która by to zrobiła :)
Sposoby "chałupnicze":
1. Kopiujesz wokal na drugi track, i w nim ustawiasz filtr BPF o zadanej częstotliwości oraz po nim w szereg zwykły delay z ustawieniem 100% wet. A w oryginalnej ścieżce wokalu dajesz filtr BRF o takich samych parametrach jak ustawiłeś w BPF. (Można podobnie przy pomocy odpowiednio ustawionych eq)
2. Dajesz na wysyłkę filtr BPF i delay ze 100% wet, a na ścieżce z wokalem filtr BRF z takimi samymi parametrami, co BPF. Na drugiej kopiujesz wokal i podajesz go na wysyłkę.
Prościej:
3. Wtyczka, która ma w sobie coś takiego to np. Izotope Ozone (niestety nie darmowa, poza tym masteringowa, lopóźnienie rzędu +-30 ms, więc nie wiem czy wystarczy)
Pozdrawiam.
1. Kopiujesz wokal na drugi track, i w nim ustawiasz filtr BPF o zadanej częstotliwości oraz po nim w szereg zwykły delay z ustawieniem 100% wet. A w oryginalnej ścieżce wokalu dajesz filtr BRF o takich samych parametrach jak ustawiłeś w BPF. (Można podobnie przy pomocy odpowiednio ustawionych eq)
2. Dajesz na wysyłkę filtr BPF i delay ze 100% wet, a na ścieżce z wokalem filtr BRF z takimi samymi parametrami, co BPF. Na drugiej kopiujesz wokal i podajesz go na wysyłkę.
Prościej:
3. Wtyczka, która ma w sobie coś takiego to np. Izotope Ozone (niestety nie darmowa, poza tym masteringowa, lopóźnienie rzędu +-30 ms, więc nie wiem czy wystarczy)
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Można też bez filtru BRF przy drugiej ścieżce. Wszystko zalerzy od tego w jakim celu chcesz użyć tego delaya 

Pozdrawiam.
Teoretycznie, można na drugiej ścieżce dać nawet różnicę pomiędzy oryginałem i sygnałem przefiltrowanym. Problem polega jednak na tym, że żaden filtr nie tnie idealnie, a tylko z ograniczoną stromością zbocza (typowo 6dB/okt lub 12dB/okt). Jeśli opóźnisz fragment pasma sygnału to wprowadzisz do niego spore przesunięcie fazowe (liniowo proporcjonalne do częstotliwości), a w rezultacie część składników opóźnionych będzie w przeciwfazie ze składnikami resztkowymi, które pozostawił filtr. W efekcie pojawi się brzydka dziura w paśmie, a właściwie nie jedna dziura a szereg dziur (dla każdej częstotliwości, gdzie przesunięcie fazowe będzie wielokrotnością 360 stopni).
Jeśli z kolei zastosujesz ostro tnącą zwrotnicę do podziału pasma na część opóźnianą i nieopóźnioną, to na granicach przecięcia pasma pojawi się uskok fazy i związane z tym dzwonienie. Próbowałem kiedyś takich rzeczy, brzmi to bardzo nienaturalnie i ewentualnie może mieć zastosowanie do efektów specjalnych (z pewnością nie np. do masteringu).
Jeśli chodzi o zastosowania masteringowe lub np. kompensacja opóźnień w nagłośnieniu, to jedynym sensownym narzędziem wydaje mi się transwersalny korektor fazy. Nie znam darmowej wtyczki, która pozwalałaby na takie rzeczy, od biedy taki korektor można zbudować np. w Reaktorze.
Jeśli z kolei zastosujesz ostro tnącą zwrotnicę do podziału pasma na część opóźnianą i nieopóźnioną, to na granicach przecięcia pasma pojawi się uskok fazy i związane z tym dzwonienie. Próbowałem kiedyś takich rzeczy, brzmi to bardzo nienaturalnie i ewentualnie może mieć zastosowanie do efektów specjalnych (z pewnością nie np. do masteringu).
Jeśli chodzi o zastosowania masteringowe lub np. kompensacja opóźnień w nagłośnieniu, to jedynym sensownym narzędziem wydaje mi się transwersalny korektor fazy. Nie znam darmowej wtyczki, która pozwalałaby na takie rzeczy, od biedy taki korektor można zbudować np. w Reaktorze.
Chyba jest coś takiego jak Spektral Delay Native Instruments. Poszukaj.
Nie ma co
...Witam! Szukam wtyczki która opuźniała by (sample delay) tylko wybrany zakres? Najlepiej gdyby była to wtyczka FREE :) Z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam Bart...
ja ostatnio bawię się iZotope Spectron - całkiem do niczego
Strona iZotope
Pozdro
Groover

Strona iZotope
Pozdro
Groover
nowe portale:
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl
-
Pozdro
Groover...
:))) Chciałem tylko delkatnie "wytłuścić" brzmienie wokalu i myślałem,
że taki zabieg coś da...
Oczywiście próbowałem robić to "metodą domową" .ale to jest niewygodne...
Pozdrawiam - Bart

Pozdro
Groover...
:))) Chciałem tylko delkatnie "wytłuścić" brzmienie wokalu i myślałem,
że taki zabieg coś da...
Oczywiście próbowałem robić to "metodą domową" .ale to jest niewygodne...
Pozdrawiam - Bart
-
Problem polega jednak na tym, że żaden filtr nie tnie idealnie, a tylko z ograniczoną stromością zbocza (typowo 6dB/okt lub 12dB/okt).
Wiem, że zadaje "trudne" pytania, ale czy może Pan MB przybliżyć mi
co oznacza stwierdzenie stromość zbocza?
Z góry dziekuje i pozdrawiam- Bart