ELKA MK-88 - reset przez MIDI

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
reverb_
ELKA MK-88 - reset przez MIDI

Post autor: reverb_ » środa 16 mar 2011, 18:05

Witam - chciałem w mojej klawiaturze zrobić reset systemu - jest to możliwe jedynie poprzez kod heksadecymalny. Znam komunikat, który mam wpisać i potrafię wejść w menu w odpowiednie miejsce do wpisania tego, lecz nie potrafię poprawnie wpisać tego kodu. Czy jest ktoś, kto ma pewne pojęcie na ten temat?

Awatar użytkownika
reverb_

Re: ELKA MK-88 - reset przez MIDI

Post autor: reverb_ » środa 16 mar 2011, 18:32

Ne wiem jak edytować temat, a chcialem dodać jpg'i kodu który mnie interesuje i tego, jak to ma teoretycznie wyglądać w praktyce. Jeśli to możliwe prosiłbym o gotowy kod do zapisu :)
http://img717.imageshack.us/g/obrazekdl.jpg/

Awatar użytkownika
reverb_

Post autor: reverb_ » piątek 18 mar 2011, 09:45

up

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » piątek 18 mar 2011, 12:24

1.) Założyłeś już wcześniej temat o swym sterowniku, po co więc mnożysz byty bez sensu?

2.) Reset System Real Time służy do przywrócenia wszystkich odbiorników w systemie MIDI do stanu takiego, jak po włączeniu zasilania, a nie do przywrócenia ustawień fabrycznych(!). W większości znanych mi instrumentów nie nie działa to dobrze, a w niektórych wręcz katastrofalnie Czyli nie tędy droga.

3.) ELKA MK-88 to kawał świetniego kontrolera, miałem wielką przyjemność mieć go kilka lat temu pod paluchami. Bardzo podobny, z tym samym(?) systemem robiła też inna firma, jednak za Chiny L. nie potrafię sobie przypomnieć jaka i jak go nazwała

4.) Jeśli możesz "postaw" gdzieś w sieci instrukcję obsługi. Tylko wtedy może da radę jakoś Ci pomóc.
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Awatar użytkownika
reverb_

Post autor: reverb_ » piątek 18 mar 2011, 12:47

...1.) Założyłeś już wcześniej temat o swym sterowniku, po co więc mnożysz byty bez sensu?

Tak, to prawda, jednak tamten temat poruszał tematykę samego problemu, którym był brak sygnału MIDI ze strony Elki,a ten dotyczy tylko i jedynie wprowadzenia kodu heksadecymalnego. Oczywiście mogłem zawrzeć dwa problemy w jednym (choćby jako aktualnienie w postaci postu pod tym pierwszym tematem), jednak zależało mi na czasie i już tłumaczę dlaczego.

Sprawną klawiaturę przywiozłem na swój koncert - po tym zdarzeniu leżała w kanciapie, a ja w międzyczasie zdecydowałem się na sprzedaż, ponieważ nie potrzebuję broni oburęcznej. Zadowolony z efektów licytacji sprowadziłem Elkę do domu i ku mojemu zdziwieniu przestała współpracować z komputerem - a było to dosłownie na parę dni przed końcem licytacji. W tym momencie jest już 'po ptakach', licytacja nie doszła do zadowalajacej ceny, więc dałem sobie spokój, a więc mam czas na czekanie na odpowiedzi - a wczesniej nie miałem (mam nadzieję, że to tłumaczy chociaż częściowo moją nadgorliwość). 

2.) Reset System Real Time służy do przywrócenia wszystkich odbiorników w systemie MIDI do stanu takiego, jak po włączeniu zasilania, a nie do przywrócenia ustawień fabrycznych(!). W większości znanych mi instrumentów nie nie działa to dobrze, a w niektórych wręcz katastrofalnie Czyli nie tędy droga.

Co rozumiesz pod pojęciem 'katastrofalnie'? Czym to może konkretnie skutkować?

3.) ELKA MK-88 to kawał świetniego kontrolera, miałem wielką przyjemność mieć go kilka lat temu pod paluchami. Bardzo podobny, z tym samym(?) systemem robiła też inna firma, jednak za Chiny L. nie potrafię sobie przypomnieć jaka i jak go nazwała

Byłbym bardzo wdzięczny, jakbyś jednak znalazł w otchłani pamięci nazwę tejże firmy - zależy mi na tym kontrolerze, a zarwane noce na poszukiwanie odpowiedzi nt. factory resetu nie mogą pójść na marne.

4.) Jeśli możesz "postaw" gdzieś w sieci instrukcję obsługi. Tylko wtedy da radę Ci jakoś pomóc. ... 

http://www.sendspace.com/file/y6g5x0 - zamieściłem tutaj dwa manualne - angielsko-włoski i niemiecki - różnią się w niektórych miejscach treścią, co może mieć znaczenie.

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » piątek 18 mar 2011, 13:34

...Tak, to prawda, jednak tamten temat poruszał tematykę samego problemu, którym był brak sygnału MIDI ze strony Elki, a ten dotyczy tylko i jedynie wprowadzenia kodu heksadecymalnego...

Nie dotyczy, przynajmniej nie wprost, bo o System Real Time możesz spokojnie zapomnieć, to nie ta bajka.

...Co rozumiesz pod pojęciem 'katastrofalnie'? Czym to może konkretnie skutkować?...

Po prostu instrumenty się zawieszają na amen. Bez ponownego włączenia brak u nich jakiejkolwiek reakcji.

...zamieściłem tutaj dwa manualne...

OK. Wybacz, ale looknę na to dopiero w wolnej chwili. Ale już teraz spytam o coś, co cały czas mi się kołacze pod łepetyną. Otóż model, którego macałem, raczej nie miał USB. W Twej instrukcji obsługi też go nie widzę. Tak więc ki diabeł?
[addsig]

Awatar użytkownika
reverb_

Post autor: reverb_ » piątek 18 mar 2011, 14:05

Otóż model, którego macałem, raczej nie miał USB. W Twej instrukcji obsługi też go nie widzę. Tak więc ki diabeł? ... 

Korzystam z interfejsu USB-MIDI

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » piątek 18 mar 2011, 14:30

...Korzystam z interfejsu USB-MIDI...

OK, i wszystko jasne
To zrób teraz tak - wypij np. na spoko kawę i opisz jeszcze raz tu swój problem. Tyle, że tym razem już ze wszystkimi przypadłościami jaki przyjdą Ci do głowy. Ta Elka to zbyt fajny kontroler aby go pozostawić bez chociażby dwóch konkretnych akapitów
[addsig]

Awatar użytkownika
reverb_

Post autor: reverb_ » piątek 18 mar 2011, 18:48

OK, i wszystko jasne
To zrób teraz tak - wypij np. na spoko kawę i opisz jeszcze raz tu swój problem. Tyle, że tym razem już ze wszystkimi przypadłościami jaki przyjdą Ci do głowy. Ta Elka to zbyt fajny kontroler aby go pozostawić bez chociażby dwóch konkretnych akapitów ...

Hmm.. Po podłączeniu kablem MIDI-USB klawiatury dioda MIDI się nie świeci. Kabel jest sprawny, bo po połączeniu innego kontrolera wszystko gra - tak samo zresztą komputer. Tak samo było gdy podłączyłem u znajomego klawiaturę kablami MIDI do modułu - zero reakcji, to samo.

Sama klawiatura gra i właśnie sprawia wrażenie jakby nie wysyłała komunikatów na zewnątrz - może uszkodzone midi?

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » niedziela 20 mar 2011, 15:58

...Sama klawiatura gra i właśnie sprawia wrażenie jakby nie wysyłała komunikatów na zewnątrz - może uszkodzone midi?...

Sama klawiatura gra?
Kolego, weź i usiądź sobie gdzieś w kącie i przeczytaj swoje posty, zapoznaj się z protokołem MIDI (nie midi - w tym rozmiarze to możesz mieć np. majtki) i instrukcją obsługi(!) swego sterownika, po czym napisz wreszcie co tak naprawdę mu dolega - czyli w sposób max. zrozumialy dla innych.
W innym przypadku po prostu szkoda czasu dla Ciebie.

ODPOWIEDZ