Witam, od kiedy Digidesign zmienił się na Avid mam problemy z odnalezieniem się na ich stronie.
Mam Mbox2 z 7.0drivers. Nie używam PT LE bo to jakaś pomyłka. W Cubase 5 czasem bez powodów wywala mi drivery. Chcę wgrać jak najnowsze drivery, ale mam problem ze znalezieniem właściwych. Potrzebuje jak najaktualniejsze drivery pod Win XP. Proszę o pomoc. Dodatkowo chciałem zapytać czy da się jakoś tak zrobić bym mógł na tej karcie słuchać muzy z neta?
Digidesign Mbox2 - nowsze drivery
- ZgibniewZiobor
Re: Digidesign Mbox2 - nowsze drivery
Masz na dole drivery standalone v8.0.3 oraz wcześniejszy v7.4 ale który faktycznie będzie działał z XP to Ci już nie powiem (testuj).
Odnośnie "słuchania muzy z neta" poczytaj sobie Windows Audio Drivers Guide (pdf)
"The ASIO Driver cannot be used if another application on the system is sending audio to Digidesign hardware through the Digidesign Wavedriver. If your system has both the Wavedriver and ASIO Driver installed be sure to disable Windows system sounds. It is also recommended that you use a separate sound card for games or other general work..."
Zapomniałem dodać, że prawdopodobnie należy odinstalować PT jeżeli chcesz używać sterowników "standalone", w innym razie będą się gryzły z tymi, które automatycznie są instalowane w sytemie wraz z PT...
- ZgibniewZiobor
Dzięki zaraz będę testował.
- ZgibniewZiobor
7.4 działa z Win XP, a 8.0.3 już nie.
Pamiętam, że kiedyś miałem 8.0 i działał elegancko. Szukam tego 8.0 i coś znaleźć nie mogę:| Przy instalacji PT 8LE instalował się ten sterownik 8.0 ale gdzieś mi wcieło płytkę:(
Warto było by jednak tą płytkę znaleźć bo w tej sytuacji można zrobić update PT do 8.0.4, który z opisu wspiera WinXP, SP3, 32bit...Samego PT nie musisz później używać skoro Ci nie pasuje.
- ZgibniewZiobor
Kupiłem sobie laptopa z Win 7 64bit. Czy są jakieś drivery, które sprawią, że będę mógł używać Mbox2 na tym komputerze? Płytkę z PT LE gdzieś zgubiłem. Potrzebuję drivery tylko. Szukałem na stronie Avida, ale coś nie widzę driverów, same update'y i jakieś inne pierdoły. Plis dajcie, linka z tymi driverami...jeżeli są..?
- ZgibniewZiobor
LE Interface Windows 7 64-Bit Audio Drivers v8.0.4.b (BETA) [36.04 MB]
to chyba najlepsze drivery na 1,3,2011 pod Win 7 64bit...to ASIO pod Mbox II :)
Wszystko śmiga: Windows, Internet, DAW i nie trzeba instalować żadnych Pro Toolsów LE...porażek bez możliwości wyłączenia Direct Monitoringu!
http://secure.digidesign.com/services/avid/kb/downloads.cfm?digiArticleId=42493&localeCode=en
na moim mbox2 pod xp sp3 dzialaja swietnie i chyba sa nowsze od 8.x.x
- ZgibniewZiobor
Elegancko jutro będe testował. Sporo kłopotów mam z tym Mboxem...a raczej z tymi driverami, ale bardzo lubię ten interface. Najlepsze jest w nim...pokrętełko MIX. Ułatwia życie:)