Wzmacniacz do słuchawek

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
blanko
Wzmacniacz do słuchawek

Post autor: blanko » poniedziałek 14 lut 2011, 22:40

Witam.

Zamierzam w niedalekiej przyszłości kupić sobie (w końcu) profesjonalne monitory do mojego domowego "studia". Do tej pory wszystko co nagrywałem, robiłem na zwykłym wzmacniaczu podłączonym do karty M-Audio Audiophile 192, gdzie do wzmacniacza miałem podłączone kolumny głośnikowe. Zwykły sprzęt hi-fi. Do wzmacanicza miałem też podłączone słuchawki, z których często korzystam. Moje pytanie jest bardzo proste ale sam nie wiem jak to rozwiązac. Zamierzam kupić monitory aktywne i doszedłem do wniosku, że wzmacaniacz nie będzie już mi potrzebny ale nie wiem jak mógłbym korzystać ze słuchawek, bez których pracy sobie nie wyobrażam. Czy isteją jakieś "małe" wzmacanicze do słuchawek, który możnaby było podłączyć do karty do gniazda line, bo na karcie nie mam jakotakich wyjść słuchawkowych a jedynie line i monitor. Móglbym korzystać nadal z mojego wzmacniacza jedynie do samych słuchawek ale nie za bardzo mi to odpowiada (taka krowa do słuchawek). A może będę musiał zmienić kartę? Proszę o pomoc.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
blanko

Re: Wzmacniacz do słuchawek

Post autor: blanko » czwartek 17 lut 2011, 23:35

Nikt nic nie wie? Wpadłem na coś takiego http://www.thomann.de/pl/behringer_ma_400.htm

Czy to rozwiązałoby mój problem? Czy tego typu urządzonka są dobrej jakości?

Pozdrawiam

Radomir

Post autor: Radomir » piątek 18 lut 2011, 09:11

...Czy isteją jakieś "małe" wzmacanicze do słuchawek...

Istnieją i nie jest to urządzenie Behringera, które zaproponowałeś. Pozatym ta skrzynka nie ma nic wspólnego z jakością, o którą pytasz.

Można skorzystać np. z Presonus-hp4 podłączonego do drugiej pary wyjść w karcie.

Tutaj jest mały kruczek: jeżeli w programowym mikserze karty wybierzesz Mute dla wyjść monitorowych to automatycznie wyjście na główne monitory również przechodzi w tryb Mute.

Druga opcja to zamiast przedwzmacniacza skorzystać z małego mixera wyposażonego w wyjście słuchawkowe...

....wzmacniacze...który możnaby było podłączyć do karty do gniazda line...

Gniazda Line In jak sama nazwa wskazuje to para WEJŚĆ. Mylisz podstawowe pojęcia. 

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Post autor: Tadeo » piątek 18 lut 2011, 09:39

Gniazda Line In jak sama nazwa wskazuje to para WEJŚĆ. Mylisz podstawowe pojęcia. 

...

Radomir, ;)

to Ty dopisałeś line in :)

Radomir

Post autor: Radomir » piątek 18 lut 2011, 10:01

...

Radomir, ;)

to Ty dopisałeś line in :)
...

Co nie zmienia faktu, że takie oznaczenie napewno znajduje się na odpowiednich gniazdach TRS:)

Radomir

Post autor: Radomir » piątek 18 lut 2011, 10:10

Ok, kolega Blanko miał prawdopodobnie na myśli Line Out (główną parę wyjść)....zwracam honor i idę się napić kawy:)

Awatar użytkownika
blanko

Post autor: blanko » piątek 18 lut 2011, 11:44

...
Ok, kolega Blanko miał prawdopodobnie na myśli Line Out (główną parę wyjść)....zwracam honor i idę się napić kawy:)...

dokładnie! Proponuję sok z żywych warzyw a nie jakąś tam narkotyczną kawę :) Pozdrawiam

Awatar użytkownika
blanko

Post autor: blanko » piątek 18 lut 2011, 11:55

Pozatym ta skrzynka nie ma nic wspólnego z jakością, o którą pytasz.

Możesz to rozwinąć?

Można skorzystać np. z Presonus-hp4 podłączonego do drugiej pary wyjść w karcie.

Nie bardzo rozumiem po co mi 4 wyjścia słuchawkowe? Nie tworzę muzyki razem z rodziną :)

Zbynia

Post autor: Zbynia » sobota 19 lut 2011, 13:04

http://www.behringer.com/EN/Products/MON800.aspx

brzmi bardzo fajnie i sprawuje się świetnie wbrew temu co kolega wyżej pisał(ale pewnie tyczyło to tego malutkiego)

minusem że nie ma w pełni symetrycznych wejść wyjść co przy monitorach aktywnych i karcie z takimi wyjściami jest super sprawą.

super rozwiązanie masz tutaj

http://www.smproaudio.com/index.php/en/products/monitor-controllers

model mpatch 2 - pasywna regulacja głośności(super wygodne i lepiej brzmiące jak regulacja cyfrowa) i wzmacniacz słuchawkowy wysokiej klasy

Awatar użytkownika
blanko

Post autor: blanko » sobota 19 lut 2011, 19:14

minusem że nie ma w pełni symetrycznych wejść wyjść co przy monitorach aktywnych i karcie z takimi wyjściami jest super sprawą.

ale monitory mogę podłączyć bezpośrednio do karty więc symetryczne wejścia możnaby było pominąć... 

super rozwiązanie masz tutaj

http://www.smproaudio.com/index.php/en/products/monitor-controllers

model mpatch 2 - pasywna regulacja głośności(super wygodne i lepiej brzmiące jak regulacja cyfrowa) i wzmacniacz słuchawkowy wysokiej klasy...

No ładnie wygląda ;) Kurcze, trochę to wszystko drogie, sam nie wiem czy nie prościej byłoby sprzedać Audiophile i kupić jakąś inną kartę z wyjściem słuchawkowym, może wyszłoby na to samo a może nawet taniej a miałbym wszystko w jednym... Dzięki za propozycję!

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ